Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Vajon miért történik ez velem?

Vajon miért történik ez velem?

Figyelt kérdés
Azzal kezdeném, hogy nagyon szorongó alkat vagyok, több fóbiám is van pánikkal. Járok pszichológushoz, de egyelőre nem segít. A gyógyszer végső megoldás lenne, félek elkezdeni, félek a hozzászokástól. Szeretnék felhőtlenül élni, de úgy érzem ez soha nem fog menni. Gyerekkoromban többször bántottak, szüleim is kritizáltak, alapból gyenge idegrendszerrel rendelkezem. Nagyon nehezen tudok emberek előtt szerepelni, félek a reakciójuktól, de vannak szituációk, ahol nem jön elő, strange fact, tanár vagyok. Érdekes dolog, hogy pl. tanórán nincs ilyen szorongásom, de ha pl. egy értekezleten kérdezik a véleményemet, főleg, ha kötelezően kell véleményt mondanom, előre beszorongok. Ha szabadon hozzászólhatok vmihez azt szeretem, de ha bármit mondanom kell kötelezően, kivagyok. Ha úgy érzem, egy domináns, magabiztos emberrel beszélek, ugyanez. Erősen ver a szívem, pánikolok. Jogsit is most szeretném csinálni, de már előre félek tőle. Valahol gyerekkoromban keletkezett egy elakadás az agyamban, és bárhogy küzdök, nem tudok ebből kilépni. Ott és akkor eldöntötte az agyam, hogy gyenge vagyok, béna vagyok, nevetni való vagyok. Nem tudom elengedni az érzést, hogy fontos, hogy mit gondolnak rólam az emberek. Túlzottan is rástresszelek arra, hogy jó benyomást keltsek. Korábban persze, kezdő tanárként ugyanúgy megvolt a félelmem, de azóta a tanítást megszoktam. De ha pl. behív az igazgató, rögtön előjön a parám, hogy vajon mit tettem. Minden munkahelyen féltem a felettesektől, szinte extrém módon. Mit gondoltok, hogyan lehet ezt megváltoztatni, átfordítani ezt a stresszt bennem? Az a baj, hogy azt érzem, összetettebb a gond, kérdés, hogy az önismeret segít e megszabadulni mindettől, és a sok szorongástól. Vajon mi lenne a megoldás?

tegnapelőtt 18:10
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem jó úton vagy a pszichológussal, de ez egy hosszabb folyamat lesz. Tarts ki! Remélem sikerül legyőznöd az elakadásaidat.
tegnapelőtt 18:24
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem segített legyőzni pár szorongásom az, hogy belekényszerítettem magam olyan dolgokba, amikre vágytam, de rettegtem megtenni. Banális példa, és csak egy a sok közül, egyedül elmentem kirándulni, pl Visegrádra, ott a túra ösvényeken sétáltam, megnéztem a kastélyt és a várat is, kivettem egy kis rbnb lakást, szóval volt két majdnem teljes napom, beültem enni a pizzázóba egyedül…

Ez valakinek semmiség, nekem hatalmas dolog volt.

Persze a szorongás tárgya nem ugyanaz, de nekem az ilyesmi élmények segítettek, erőt adtak, erősnek éreztem magam tőlük, nem feltétlen az adott erőt hogy egyedül mentem és csináltam amihez kedvem volt, hanem hogy bele mertem vágni a félelem ellenére is.

A pszichológus szuper, hogy jársz, biztosan segíteni fog! És igen, sajnos ez egy hosszú út, főleg gyógyszerek nélkül, de megéri, és már önmagában az, hogy nem gyógyszerekkel akarod megoldani, hanem önnön erőddel is arra utal, hogy erős ember vagy! Lesz fent és lent, de idővel egyre többször lesz fent és kevesebb a lent.

Sok kitartást kívánok!

tegnapelőtt 18:50
 3/7 A kérdező kommentje:

Ezek nekem is sokat segítettek, én is próbáltam olyan dolgokba kényszeríteni magam, amiktől féltem. De azt érzem, egy ponton túl már ez sem elég, és szakember nélkül nem lehet megoldani a problémáimat. Nagyon nem szeretnék gyógyszert, viszont ha segítene, lehet, hogy megpróbálom. Csak ha le szeretnék jönni róla, akkor az nem egyszerű, pláne, hogy az ok nincs kezelve, csak a pánik, szorongás reakció van elnyomva lényegében.

De köszönöm a válaszokat, próbálok ezekből építkezni, és folytatni a terápiát.

tegnapelőtt 19:21
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Èn is nagyon szorongós vagyok ès hirtelen csak úgy ràm tör, èn remegek, meg a hasamba èrzek puffadàst, de óràkig, ès akàrhogy próbàlom, nem tudom megszüntetni, nekem főkènt a teljesìtmènykènyszer meg ha vàltozás lèp be a monoton mindennapjaimba, akkor jelentkezik, ezèrt nyàron màr nem is megyek tàborokba meg semmi mert a tavalyit is vègigszorongtam. Aztàn mostanàba màr nincs ilyen, arra gondolok, hogy ugyanúgy meg fogom ezt vagy azt csinàlni, ha szorongok ha nem meg néha veszek pàr mèly levegőt, de àltalàba azután múlik el hogy lement a nyakamról a sok doga meg otthon lehetek. Szóval teljesen àtèrzem a helyzetet ès az a fura, hogy kisiskolàs koromban nem szorongtam tinikoromban kezdődött ès azóta fokozódik, bàr a lègzés meg a stresszoldó videók segìtettek. Meg olvass egy könyvet, nèzz egy filmet vond el a figyelmed, azzal amit èlvezel én mèg ha rám tör a szorongàs kimegyek a macskàimmal jàtszani, puff, mintha elfújtàk volna a stesszt. A lènyeg hogy ne gondolj arra ami miatt stresszelsz, bár tudom ez nagyon nem egyszerű. Èn előfordul hogy màr a szorongás gondolatàtol is szorongok, tudom furàn hangzik.
tegnapelőtt 20:50
 5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon átérzem utolsó. Én is sokszor vagyok így. Már a szorongástól is beszorongok, és emiatt kialakulnak kényszer cselekvések. Én azért mentem most szakemberhez, mert a terápia nagyobb onismeretet ad, bizalmi környezetben tudsz beszélni a problémáidról. Mert ha az agyban egyszer rögzül vmi, akkor nehéz átkattintani. Mostanában jobban el ős hatalmasodott rajtam a sok hülye gondolat, és mostanra elegem lett. Javulást nekünk 💪💪
tegnapelőtt 21:28
 6/7 anonim válasza:
Teljesen megértem miről beszélsz,azaz irsz...Én jelenleg a szorongást,stresszt milgammaval és magnerottal próbálom kezelni és rendeltem könyvet...Urald az elméd...Lassan elolvasom.Jo szerintem.Csak praktizálni kell,a gondolkodás módot kell megváltoztatni.Mert ha te nem akarod,tudod,akkor senki sem fog segíteni.
tegnapelőtt 21:31
 7/7 anonim ***** válasza:
Állítólag a mindfulness is hatásos tud lenni ilyen helyzetben. Youtube-on vannak fenn magyarul ia videók,éedemes lehet kipróbálni,hátha segít.
tegnapelőtt 22:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!