Örömöt okoz neked, ha egy bunkót elküldesz melegebb éghajlatra?
Egyébként nem feltétlen csak az a bántó, amikor valaki az arcodba üvölt, kiabál, beszól, vagy csípős megjegyzéseket tesz rád.
Hanem az is, ha kipletykál a hátad mögött, vagy a pofádba nevet. Nekem kifejezetten irritáló volt, amikor kinevetettek engem, társaságban, szándékosan a jelenlétemben, és nem ez nem az a jóleső nevetés, hanem az a rosszindulatú, rosszmájú, szarkasztikus vihogás.
És nem velem, hanem rajtam történt az efféle gúnyolódás. Ez a fajta égető gúny is kellemetlen tud lenni, mint a maró sav.
Én már az sem szeretem, amikor valaki felülről szól hozzám. Mégis mirefel, hogy képzeli? Olvastam a játszmaelméletről, tranzakcióanalízisről, és a felnőtt-felnőtt párbeszéd lenne a normális, az optimális. De ha valaki alapből szülőiből kommunikál velem, azaz fentről, kioktatóan, lekezelően, akkor persze, hogy én meg a gyermekiből fogok visszatámadni, mert a szülőit a gyermeki létszint egészíti ki a tranzakciók törvénye szerint.
Amúgy ilyen szempontból szerintem nincs nagy különbség a szülői, és a gyermeki létállapot között, nekem ez a magas lóról való fölényeskedés, kioktatás, ledegradálás is a gyermekihez sorolható, úgyhogy szerintem Berne ebbe tévedett, hogy a kettőt különválasztotta. Van a felnőtti tudatszint, meg a gyermeki, a szülői az lényegében gyermeki tudatszint 2.0, ez csak a saját, személyes véleményem. Ugyanis egy duzzogó, hisztis szülő egy nettó gyerek, legalábbis az én szememben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!