Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hosszú idő után szeretnék...

Hosszú idő után szeretnék újra tanulni. Hogyan legyek szorgalmas tanulás terén?

Figyelt kérdés

28 éves nő vagyok.

Valahogy mindig félbe hagyom a tanulást.

Sajnos nem tanultam jól középiskolában, eléggé depressziós voltam, rossz családi környezetben éltem.

2-es 3-as lett az érettségim.

Később elvégeztem egy OKJ- képzést, ami ötös lett,

Sok éven át alkoholizáltam, most tervezek rehabra menni,

És utána szeretnék továbbtanulni,

De nem vagyok valami szorgalmas,

Meg eléggé rossz az önbizalmam, önértékelésem, valahogy mindent félbehagyok.

Hogyan lehetnék motivált és kitartó, szorgalmas?

Tudnátok valamilyen tanácsot adni ezügyben?

Esetleg saját tapasztalatot is megoszthatók, ha van olyan aki később tanult tovább.

tegnap 21:08
 1/10 anonim ***** válasza:
55%
Környezet teremtesz először otthon ahol el tudsz kényelmesen lenni. Elérhetetlenné teszed magad..viszel sok fújni valót aztán el lehet így mélyedni..én pihenés közben játszani szoktam mellé. Tehát be kell rendesen tépni..ki lőni a külvilágtól azt kész. Így mentem át elsőre is anno a forgalmi vizsgán
tegnap 21:48
 2/10 anonim ***** válasza:
84%

Hasonló vagyok én szintén javìtani szeretném az érettségim.

Nos szerintem kis lépések elsőnek dönts arról hol minek akarsz tovàbb tanulni pl mérnöki? Vagy tanàri?

tegnap 21:50
 3/10 anonim ***** válasza:
Egyébként szìvesen segìtek ha úgy van vagy legalább motivàljuk egymást én is halogatom sajna.
tegnap 21:51
 4/10 anonim ***** válasza:

Szerintem szokások felépítése segít. És még inkább megfelelő környezet. Ami nagyon működik könyvtárba járni tanulni. pláne ha ott sok más diák is van. Budapesten a közbponti szabó ervin pl tökéletes. de nézd meg milyen lehetőségek vannak környezetedben.

Esetleg tanuló társ is jó ötlet. és akkor akár videó callban is lehet együtt tanulni, ami megint benne tart.

tegnap 22:24
 5/10 anonim ***** válasza:

Ne úgy tervezz, hogy te majd szorgalmas leszel és ennyi, mert ez nagyon tág. Azt javaslom, hogy ha elkezdesz majd tanulni, akkor legyél nagyon konkrét: vegyél egy naptárat és pontosan írd bele hogy mikor, mit és mennyit akarsz tanulni és ahhoz tartsd magad. És eközben ne gondolkozz sem az önbizalmadon, sem azon, hogy mit gondolsz magadról csak az előtted levő tananyagra koncentrálj. Úgy gondolom, hogy ha ezt sikerül betartani, akkor egy idő után pont az fog motivációt adni, hogy te ezt meg tudtad csinálni.

Youtubeon vannak fent sok tanulós videók, ami lehet hasznos, de el is veheti a figyelmed. Ezt magadnak kell kitapasztalni, én egy idő után azt figyeltem, hogy a másik hogy tanul.

Szerintem az is fontos, hogy szeresd azt, amit tanulsz mert ha nem szereted, akkor nagyobb az esély arra, hogy félbehagyod.

tegnap 23:45
 6/10 anonim ***** válasza:
84%

Nagyon nagy öröm számomra ilyet olvasni, hogy valaki a nehézségek ellenére kézbe veszi az életét. Nagyon szurkolok Neked és a #2-es válaszolónak is!

Kicsit tudnál még írni arról, hogy mi az elképzelésed, hogy jobb tanácsot tudjunk adni? Illetve beszélsz valamilyen idegen nyelvet, küldhetek pl. angol nyelvű videót?

tegnap 23:52
 7/10 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el a hozzászólásokat, kedves Kérdező. Tapasztalataimra támaszkodva fogok remélhetőleg hasznos választ adni neked tanulásügyben. 50+os vagyok, több szakmával és nyelvismerettel.

De legelőször is hadd gratuláljak neked ahhoz, h megérett benned a rehabra menés szándéka! Nagy előrelépés ez az életedben.

Mivel nem részletezed, mit is akarsz tanulni, egyáltalán döntést hoztál-e már az ügyben, nem is foglalkozom a tanulásod konkrét tárgyával. Azt viszont meg kell említsem, hogy ha van érzelmi elkötelezettséged a tantárgy irányában, szereted, érdekel, akkor fenn fogod tudni tartani a motiváltság magas szintjét. Ha nem sikerül ilyen tantárgyat találnod, keress tovább bátran. Pl. egy szakma kitanulása a munkaerőpiacra belépési szinten 200-500 órába kerül, többszázezer forintos tétel, érdemes megfontoltan és fenntarthatóan dönteni.

A másik dolog, amit a tanulásod tárgyáról meg kell említsek, hogy -remélhetőleg- olyasmi dolgot választottál, ami a munkaerőpiaci értékedet emeli. Ez lehet szakma, nyelv v olyasmi, ami a szoft szkilljeid fejleszti.

A kettő csoportnak (a dolgok amiket szeretnél megtanulni és amik jól piacosíthatóak) van egy közös metszete. Ebből a közös halmazból érdemes választani első körben.

Ha van olyan tárgy, ami szenvedélyesen érdekel, nos, ez megkönnyíti a választást: válaszd azt a dolgot, ami felé a szíved is hív. Ha kitanulod, majd eladod a tudásodat. Tapasztalatom szerint akit vmiféle hivatástudat, a megismerés vágya vezérel, és a jól végzett munka örömet okoz neki, az mindig magasabbra-távolabbra jut a pályáján, mint akit csak a hideg racionalitás vezérel.

Ha több részletet elárulsz a tanulási projektedről, konkrétabb hozzászólást is tudok írni.

Akárhogy is döntesz a jövődet illetőn, kívánok neked és szeretteidnek egy boldogabb, sikeresebb, egészséges új évet.

ma 10:03
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, sok hasznos tanácsot adtatok.

Válaszolva a kérdésre, hogy mi érdekel,

Engem a pszichológia érdekel, egyelőre a pedagógia ismeretek érettségit tenném le rehab után emelt szinten, meg a biológiát szeretném kijavítani,

Rehab alatt pedig arra gondoltam, hogy napi 5 szót tanulnék olaszul, mivel ott eléggé lefoglalnám minket sok idő nem lesz tanulni, de a napi öt szó reálisnak tűnik, nem nagy cél, de mégis gyarapodik a szókincsem, komolyabban rehab után tanulnék,

De addig is amíg még várok a rehabra elkezdenék tanulni, olvasni.

Bordenline személyiségzavarom van, és alkohol függő vagyok,

És az a célom, hogy letegyem az alkoholt, jelenleg 65 napja nem fogyasztok alkoholt, és szeretném a rehab segítségével az önértékelésemet is rendbe tenni,

És azért szeretnék pszichológiát tanulni, mert szeretnék majd én is segíteni olyan embereknek, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint amiken én átmentem.

Találkoztam olyan pszichológussal, aki anno kő kemény heroin függő volt, ő 29 évesen ment rehabra, és most ő az aki másokon segít,

Amikor őt megismertem, akkor döntöttem el, hogy én is szeretnék másokon segíteni, és szeretnék majd jó példa lenni arra, hogy le lehet tenni az alkoholt, és kilehet jönni a mély gödörből,

Tudom hogy kenény út előtt állok, de engem ez motivál, és úgy érzem, ha majd én is tudok segíteni az embereknek, akkor volt értelme annak a sok traumának, annál a sok mélypontnak (öngyilkossági kísérletek), mert ha ebből talpra tudok állni, és tovább tudok tanulni, akkor hitelesen tudom majd azt mondani a hozzám fordulóknak, hogy van kiút.

ma 10:42
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

10:03-s vagyok

Klassz ez a szintű elköteleződés a választott jövőd mellett. Támogatom a terveidet. Sok sikert!

ma 10:48
 10/10 A kérdező kommentje:

Tisztában vagyok azzal, hogy komoly cél a pszichológia szak,

Ahhoz hogy oda felvegyenek, először is, mint írtam egy emelt szintű érettségire lesz szükségem, a biológiát ki kell javítanom, és legalább egy, de inkább kettő nyelvvizsga fog kelleni.

Olaszt szeretném először letenni, mert az könnyebb számomra, aztán az angolba is belevágok majd, de ahhoz szükségem lesz majd tanárra.

Kezdetben kis lépésekben kezdem, először olaszt, aztán át nyálazom a pszichológiát (ami a pedagógiai ismeretek érettségihez kell), de mint írtam rehab alatt sokat nem tudok tanulni, mert ott a belső munkán van a hangsúly, de napi öt szó szerintem jó cél,

Maga a rehab 6-8 hónap, az igazi tanulás majd csak utána kezdődik, de addig is tudom gyarapítani a szókincsemet, és persze az önbizalmamat.

ma 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!