Egy felnőtt embernél hogyan lehet felismerni hogy gyerekként/fiatalként elvolt kényeztetve?
Egy felnőtt embernél az elkényeztetettség jelei általában viselkedési mintákban és érzelmi érettségük fokán mutatkoznak meg. Az alábbiakban néhány gyakori jel szerepel:
Viselkedésbeli jelek
Alacsony frusztrációtűrés
Nehezen viselik a kudarcot, türelmetlenek, vagy gyorsan dühösek, ha valami nem az elképzeléseik szerint alakul.
Jogosultságérzés
Úgy érzik, hogy különleges bánásmódot érdemelnek, vagy jár nekik másoktól előny vagy figyelem.
Felelősségkerülése
Nem vállalják a felelősséget hibáikért vagy döntéseikért, és hajlamosak másokat okolni.
Anyagi vagy érzelmi túlzott elvárások
Többet várnak másoktól (pl. ajándékok, segítség), mint amit ők hajlandók viszzonozni.
Kapcsolati minták
Empátia hiánya
Nem veszik figyelembe mások érzéseit vagy szükségleteit, mivel ők hozzák a középpontban.
Konfliktuskerülés vagy drámahajlam
Ahelyett, hogy konstruktívan kezelnék a konfliktusokat, inkább elkerülik őket vagy túlreagálják a helyzeteket.
Önzés és manipuláció
Saját érdekeiket helyezik előtérbe, akár mások rovására is.
Érzelmi érettség hiánya
Túlzott függőség
Még felnőttként is másoktól várják, hogy megoldják a problémáikat, vagy gondoskodjanak róla.
Kihívások kerülése
Hajlamosak elkerülni a nehézségeket vagy a kemény munkát, mivel megszokták, hogy a nehézségeket megkapják.
Bizonytalan önértékelés
gyakran keresnek megerősítést, mivel korukban túlzott figyelmet kaptak, és legkevésbé érzik magukat értékesnek gyereknek.
Hogyan alakul ki ez a viselkedés?
Az elkényeztetés gyakran a túlzott mértékű kényeztetésből vagy határok hiányából ered. Ha egy gyermek sosem tanulja meg, hogy az erőknek és a döntéseknek következményei vannak, felnőttként ezekkel a hiányosságokkal küzdhet.
Megni, hogy a korai elkényeztetettség Fontos jegyezni, hogy van lehetőség fejlődése, ha az illető felismeri ezeket a mintákat, és dolgozik az érzelmi érettségen.
XD 2es vagyok chatgpt szerintem hasznos ilyen kérdéseknél jobb rá világítást ad.
De egyébként gondolkoztam, hogy leírom a saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Én nem lettem elkényeztetve. De egy velem egy idős fiú akivel együtt felnőttem igen és én lattam ennek a következményét meg érzékeltem is magamon. Mert volt hogy megütött bántott vagy rákényszerített valamire amit nem akartam és megis sérültem,de az anyjával jöttek utánna hogy könyörögni, hogy ne mondjam el anyunak. Sokszor piszkált is gúnyolódott.
Amikor tini lett akkor őt is elkezdték bántani amit nem tudott elviselni
Önállótlan, mivel gyerekként mindent megcsináltak helyette, vagy közel mindent, sok esetben nem értékeli azt, amije van, mert nem neki kellett azokért megdolgozni. Kiakad, ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt ő akarta, elgondolta, mert ahhoz van hozzászokva, hogy körbeugrálják / az ő akarata érvényesül.
Akár el is várja másoktól, hogy (állandóan) ők oldják meg a gondját, ahelyett, hogy ő próbálná ezt meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!