Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Egy felnőtt embernél hogyan...

Egy felnőtt embernél hogyan lehet felismerni hogy gyerekként/fiatalként elvolt kényeztetve?

Figyelt kérdés
Hogyan ismeritek fel? Milyen jelei vannak?
tegnapelőtt 22:20
 1/8 anonim ***** válasza:
62%
Nem boldogul az èletben hol dolgozik hol nem viszont relatív jó körülmények között él.
tegnapelőtt 22:30
 2/8 anonim ***** válasza:
47%

Egy felnőtt embernél az elkényeztetettség jelei általában viselkedési mintákban és érzelmi érettségük fokán mutatkoznak meg. Az alábbiakban néhány gyakori jel szerepel:

Viselkedésbeli jelek

Alacsony frusztrációtűrés

Nehezen viselik a kudarcot, türelmetlenek, vagy gyorsan dühösek, ha valami nem az elképzeléseik szerint alakul.

Jogosultságérzés

Úgy érzik, hogy különleges bánásmódot érdemelnek, vagy jár nekik másoktól előny vagy figyelem.

Felelősségkerülése

Nem vállalják a felelősséget hibáikért vagy döntéseikért, és hajlamosak másokat okolni.

Anyagi vagy érzelmi túlzott elvárások

Többet várnak másoktól (pl. ajándékok, segítség), mint amit ők hajlandók viszzonozni.

Kapcsolati minták

Empátia hiánya

Nem veszik figyelembe mások érzéseit vagy szükségleteit, mivel ők hozzák a középpontban.

Konfliktuskerülés vagy drámahajlam

Ahelyett, hogy konstruktívan kezelnék a konfliktusokat, inkább elkerülik őket vagy túlreagálják a helyzeteket.

Önzés és manipuláció

Saját érdekeiket helyezik előtérbe, akár mások rovására is.

Érzelmi érettség hiánya

Túlzott függőség

Még felnőttként is másoktól várják, hogy megoldják a problémáikat, vagy gondoskodjanak róla.

Kihívások kerülése

Hajlamosak elkerülni a nehézségeket vagy a kemény munkát, mivel megszokták, hogy a nehézségeket megkapják.

Bizonytalan önértékelés

gyakran keresnek megerősítést, mivel korukban túlzott figyelmet kaptak, és legkevésbé érzik magukat értékesnek gyereknek.

Hogyan alakul ki ez a viselkedés?

Az elkényeztetés gyakran a túlzott mértékű kényeztetésből vagy határok hiányából ered. Ha egy gyermek sosem tanulja meg, hogy az erőknek és a döntéseknek következményei vannak, felnőttként ezekkel a hiányosságokkal küzdhet.

Megni, hogy a korai elkényeztetettség Fontos jegyezni, hogy van lehetőség fejlődése, ha az illető felismeri ezeket a mintákat, és dolgozik az érzelmi érettségen.

tegnapelőtt 22:34
 3/8 anonim ***** válasza:
Az én párom elvárta, hogy kitöröljem a fenekét kakilás után. (Nem magatehetetlen ember volt, csak játszotta a kiskirályt)
tegnap 09:27
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
2-es itt a chagpt ass válasszal kb ilyen.
tegnap 10:10
 5/8 anonim ***** válasza:

XD 2es vagyok chatgpt szerintem hasznos ilyen kérdéseknél jobb rá világítást ad.

De egyébként gondolkoztam, hogy leírom a saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Én nem lettem elkényeztetve. De egy velem egy idős fiú akivel együtt felnőttem igen és én lattam ennek a következményét meg érzékeltem is magamon. Mert volt hogy megütött bántott vagy rákényszerített valamire amit nem akartam és megis sérültem,de az anyjával jöttek utánna hogy könyörögni, hogy ne mondjam el anyunak. Sokszor piszkált is gúnyolódott.

Amikor tini lett akkor őt is elkezdték bántani amit nem tudott elviselni

tegnap 10:56
 6/8 anonim ***** válasza:
Alapjáraton a gyereknek se jó ha elkényesztetve nő fel, mert felnőttként nehezebb lesz neki. Hiszen teljesen mást fog kapni a világtól mint akkor az anyjától. Az a védőburok lekerül. Frusztrált lesz és nehezebb lesz megbirkóznia a dolgokkal ami a felnőtt élettel jár például a felelőségvállalás és félni fog egyedül megoldani dolgokat. Folyamatos megerősítést vár.
tegnap 11:09
 7/8 anonim ***** válasza:

Önállótlan, mivel gyerekként mindent megcsináltak helyette, vagy közel mindent, sok esetben nem értékeli azt, amije van, mert nem neki kellett azokért megdolgozni. Kiakad, ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt ő akarta, elgondolta, mert ahhoz van hozzászokva, hogy körbeugrálják / az ő akarata érvényesül.

Akár el is várja másoktól, hogy (állandóan) ők oldják meg a gondját, ahelyett, hogy ő próbálná ezt meg.

tegnap 16:27
 8/8 anonim ***** válasza:
Exemről tudok beszélni. Nem akart elköltözni otthonról, mert nincs értelme, magyarul mivel mindent megtesznek neki, nem akarja egyedül vinni a háztartást stb, kényelmes neki otthon. Ilyen egyszerű dolgokat is tőlem várt el, például hogy én állítsam le a mikrót, amikor melegítette a kajáját, nem tudott odamenni és megnyomni a gombot, inkább szólt. A hűtőből nem vett ki maradékot, inkább szólt az anyjának, aki amúgy mindig megcsinált neki mindent, egyetlen egyszer nem ért rá és addig nézett rá gonoszan, amíg inkább oda nem ment a hűtőhöz kivenni a kaját. Pénzelte az apja nagyon, ezért nem igazán ismerte a pénz értékét, nem fogta fel, hogy amit ő kap, azért más megdolgozik. Aprónak hívta az ezrest meg a kétezrest. Láttam egy képet egy tv ről, mondtam huh mekkora tv, mondta "bocs hogy nekem nagyobb van". Olyan természetességgel mondta mindig, hogy az apja kb napi szinten adott neki húszezer forintot (az akkor sokkal többet ért). Nem indult el tömegközlekedéssel ha esett, hanem inkább bevitette magát kocsival az anyjával. Én karácsonyra kaphattam csak nagyobb értékű dolgokat pl telefont laptopot és azt is úgy, hogy ezekbe minden családtagom beszállt, ő meg mondta, hogy már csak ruhadarabokat kap karácsonyra, mert mindene megvan, az is, amire nincs szüksége, és tényleg amint kijött egy új apple termék már meg is kapta. Persze mindig állította hogy ő nincs elkényeztetve, hát nem volt igaza, konkrétan az óvszert se ő vásárolta, hanem az anyja...
tegnap 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!