Nagyon ízléstelen lenne a temetés másnapján kvázi bulizni?
Apámat 30-án temetik. 55 volt, hirtelen halt meg, de betegség miatt. Nem álltunk közel egymáshoz soha, egy időben kifejezetten utáltam az alkoholizmusa miatt, ennél jobban nem mennék ebbe bele. Igazából a halála annyit befolyásolt az életemben, hogy talán a vizsgaidőszak alatt elkezdem a melót, és nem csak a szorgalmiidőszakban, mint ahogy eredetileg terveztem. Őszintén szólva nem az fáj, hogy meghalt, hanem az, hogy nem tudok szomorúságot érezni miatta, mert sosem volt jó apa, hiányzik az, hogy jó apám legyen, és ő így, hogy halott, soha nem lesz az.
Viszont engem egy barátnőm meghívott a szilveszteri bulijába(ami inkább társasozós összejövetel), még november elején. Vele jóban vagyok, ő a legközelebbi barátom, de mi csak személyesen beszélünk, üzenetben csak annyit, hogy ki mikor ér rá, tehát még nem volt alkalmam említeni, hogy mi történt, és a buliig nem találkozunk. Ez a buli, lévén, hogy szilveszteri, konkrétan apám temetésének a másnapján lesz. Igazából én szeretnék elmenni. Anyám nem ellenzi, hogy elmenjek, legalábbis nyíltan nem, más családtagom nincs, akinek érint a véleménye.
Csak nem tudom, hogy mennyire "gáz" a temetés másnapján szórakozni. Igazából az aggaszt, hogy ha mennék, talán anyám felhánytorgatná, ahogy őt ismerem, de amúgy semmi más nem szól a buli ellen. Azt a barátnőmet régen láttam, nem vagyok extrém-szomorú a történtek miatt.
Nézőpont kérdése. Aki annyit lát/annyit akar látni, hogy meghalt az apád, te meg bulizol, annak ízléstelennek/illetlennek fog tűnni. Te meg mivel leszel előrébb, ha otthon ülsz? Annyival, hogy nem kapsz ferde szempillantásokat? Ér ez annyit?
Ha mentálisan úgy érzed magad, hogy elmennél, akkor menj.
Mellesleg, ha már arról beszélünk, hogy mi ízléstelen, meg mi illetlen...
Másnak a gyászába beledumálni is ízléstelen, meg illetlen. Ahogy az is illetlen, meg ízléstelen, ha szülőként valaki úgy viselkedik életében, hogy a halála ne viselje meg a fiát/lányát. Csak erről nem beszél senki olyan hangosan, mint arról, hogy mi illetlen, meg ízléstelen a híres gyászidőszakban a GYÁSZOLÓNAK.
Első olvasatra rövid kérdésedre az a válaszom, hogy: igen, ízléstelenség.
Aztán elolvastam a részleteket és igazából semmi kivetnivalót nem látok? Sajnálom, hogy nem volt jó apád.
Nekem nemrégi tapasztalatom, hogy kedves és közeli hozzátartozót vesztettem el. Én teljesen különválasztottam a saját gyászomat és a közösségi életemet. Szerintem ez ma már teljesen rendben kellene, hogy legyen.
#6 Anyám már épp azon van, hogy ha hazamegyek, ünnepi szezonban rögtön válogassuk át a fater cuccait, és amitől csak lehet váljunk meg.
Az ő kapcsolatuk sem volt fényes. Nem tudom mit érzett anyám apám iránt, de soha nem tűntek olyannak, mint egy pár, de nagyon tényleg nem akarok belemenni. Már apám italozása előtt külön szobában aludtak, amióta az eszemet tudom, amikor apám ivott, akkor meg rendszeresen azt mondta, hogy azért nem megy külön, mert anyagilag nem megoldható, meg mit gondolnak mások. Amióta apám nem ivott, nekem inkább olyannak tűnt a kapcsolatuk, hogy hát, napi pár mondatot beszélnek, legalább van kihez szólni. Apámnak meg tök win volt, hogy nem kell házimunkát végezni, meg valaki elvégzi a hivatalos ügyeit.
Amikor videohívásoztam anyuval(többször is), akkor szomorúnak tűnt, de nem tudom pontosan megítélni, hogy ez mennyire gyász, és nem inkább az, hogy így anyagilag húzósabb a helyzet, meg a sokk, hogy apám otthon halt meg és anyám találta meg, meg aztán csak sok órával később vitte el a halottszállító apámat.
Mondjuk azt anyám soha nem tudta elfogadni, hogy nem szeretem az apámat, meg amikor beszéltem apámról (amikor még élt), akkor gyakran kerültem azt, hogy úgy említsem, hogy "apa" (és ennek szinonímái), ha a beszélgetőpartner tudja, hogy kiről van szó, akkor mindig igyekeztem úgy hivatkozni rá, hogy "ő" (mert a viselkedése miatt nehezemre esett "apa"-ként emlegetni). Anyám szerintem azt az elvet vallja, hogy akármilyen a szülő, a gyerekének kötelezettsége szeretni, különben a gyerekkel van a baj. Ezért is gondolom azt, hogy utólag, valami vitánál a szememrehányná, ha kvázi buliznék a temetés másnapján. Azt tényleg nem mondta, hogy ne menjek, csak annyit, hogy "ne vegyél fel pirosat, ha majd mész XY-ékhoz", de ez nem hiszem, hogy azt jelenti, hogy ebből nem lesz felhánytorgatás, ha alkalom adódik rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!