Miért kényelmesedtek el ennyire az emberek, hogy nem bírnak 300 métert sétálni, néha főzni, a kertet gondozni, stb?
Megy a síras, hogy mindne drága, nincs pénz, de a fél kilométerre lévő boltig, oviig, dohányboltig is kocsival mennek a lábuk vagy biciklijük helyett. A kaját hozatják ahelyett, hogy heti 3szor megfőznének előre, mert nincs hozzá kedvük. Felveszik a 30 év hitelt a kertes házhoz, aztán az egész pusztul le, csövesedik, mert nincs kedv vele foglalkozni.
Nem azt mondom, hogy úgy kéne elni, mint 500 éve, meg mezítláb járni télen az 5kmre lèvö iskolába, de mikor lettek ilyen lustál/kényelmesek az emberek?
Mert az ember is csak egy élőlény, a legrövidebb utat keresve a megoldásban.
Na 40 éve biztos nem is volt annyi dagadt, cukorbeteg, erőtlen, 60 évesen meghaló emberke, mint manapság.
Nem volt autód, nem volt mit nézned a tv-ben, nemhogy telefon, de még számítógép sem, max. olvashattál otthon.
Teljesen egyetértek veled Kérdező. Én is ezt látom, hogy ma már lassan több lesz az autó, mint a sétáló ember. Nálunk, egy kisebb városban, a zöldterületekből kellett elvenni, hogy parkolót tudjanak kialakítani a rengeteg autónak.
A mai modern világ ezt tette a befolyásolható emberekkel. Elkényelmesedtek, de ennek nagy ára is lesz a későbbiekben. Én is azt mondom, hogy addig, amíg benzinre, cigire és alkoholra van pénz, addig ne sírjon senki, hogy drága az élelmiszer.
Ma már az emberek átestek a ló másik oldalára. Pedig, ha tudnák, hogy nem minden a kényelem, hogy ezzel csak saját magunknak fognak ártani.
Egyetértek, sajnos.
Családi házas övezetbe költöztünk 20 éve, akkor összesen 5 autója volt a szomszédoknak és nekünk.. Azóta egy idős bácsi meghalt, az ingatlanját eladták és egy fiatal házaspár 4 (négy!) autóval költözött ide. Egy zöldterületet beépítettek - 4 lakásos társasház -, 6 darab parkolóval. Aki lakónak csak egy parkoló jutott, az öli azt, akinek kettő is. Pedig pici, 60-80 m2-es lakások, szóval nem családok költöztek be a társasházba, hanem egyedülállók, vagy fiatal párok. És mégis kell a két autó.
Ha valamire nem akarok időt szánni és azt az időt másra csoportosítom, akkor én lusta vagyok?
Attól, hogy gyalog megyek a boltba, pont nem lesz olcsóbb semmi.
Miért kellene időt szánjak a kaja csinálásra, ha nincsen hozzá kedvem?
Miért lesz több az az ember aki az idejét kaja csinálással tölti és miért lesz kevesebb az aki rendeli az ételt?
Nem értetted meg, hogy a kérdező mit írt.
Ha te gyalog mész a boltba, nem kell benzinre költened és a benzinre szánt pénzt kajára tudod költeni.
Ha otthon főzöl olcsóbban kijössz, mintha étteremben, vagy kifőzdékben eszel napi szinten.
Ha nincs kedved a főzéshez, tudod, a kényelemnek ára van. Drágább lesz az étkezésed, mintha magadra főznél.
#5, a kérdező nem a tescos nagybevásárlást terveztette vele gyalog hazacipelni, hanem hogy a 300 méterre lévő boltig miért is kéne kocsiba ülni.
"azt az időt másra csoportosítom, akkor én lusta vagyok?"
Ha munkára csoportosítod át az idődet és megkeresed a rendelt kajára a pénzt, akkor nem vagy lusta. De igenis rengetegen vannak, akik lusták megpucolni fél kiló krumplit is, mert inkább nyomkodják a telefont és rendelgetik a késztételt, aztán sír szájuk, hogy nem marad semmire pénzük.
Hagyjuk már, hogy régen minden jó volt. Az emberek autó nélkül is pont ugyanolyan lusták voltak, reggel elmentek a kocsmába, délután hazamentek dögleni aztán 50-60 évesen elvitte őket a májuk vagy valami életmódhoz köthető betegség.
A lepusztulás szintén nem mai téma. Felénk manapság mindenkinek rendezett, gondozott kis udvara van. Régen mindenkinek nettó hulladék tároló volt, házunk előtt mindent kitaposott, kikapart a kutya, apám az udvaron szerelte a kocsit és úszott minden az olajban.
A kiskert meg egyszerűen nem éri meg. Baromi sok munka van vele, cserébe vannak kockázati tényezői, egy betegség, időjárás, rovar invázió simán elviszi a termést vagy a növényt magát. Tök jó annak aki hobbi szinten csinálja, de ennyi.
Sok a lusta, trehány ember, de szerintem ez régebben sem volt másképp, csak most többen vagyunk, arányaiban több a lusta is.
Régebben nem lehetett ennyi mindent, terméket és szolgáltatást megvásárolni, mint most. Gyakorlatilag manapság már minden kapható, csak elég pénzed legyen rá.
Akinek kevés a pénze, annak több mindent kell(ene) megcsinálnia, de sokat úgy élnek, hogy nekik minden is jár és vagy eladósítják magukat, vagy úszik körülöttük minden.
Kertes házban lakunk, dolgozunk, gyerekeink vannak, gondozzuk a környezetünket, főzünk otthon, én bevásárolok, a férjem mindent megcsinál a ház körül, stb. Szerintem átlagos család vagyunk. Jut időnk pihenésre is.
A szomszédunkban fiatal pár lakik, két kisgyerek. Szétrohad az egész kertjük, nem is értjük, miért nem költöznek társasházba. Tiszta kupi a lakás, a nő otthon van a gyerekekkel, de nem képes elmenni boltba, ami gyalog 10 perc, mert a milyen messze van. Piacra sosem mennek, eszik a bolti szart, pedig tök jó piacunk van és nincs messze, én is oda járok, busszal 10 perc. Sokszor nem főznek, hétvégén apuka megy kajáért valahova. Érdekes. De ha nekik ez így megfelel, akkor hajrá. Persze a pénz hiánya miatt van némi rinyálás. A kényelmet meg kell fizetni ....
#6 Értettem, hogy a kérdező mit írt, és az embereknek nem az a 2x500 méter fogja jelenteni a jelentős többlet költséget, hanem az, hogy az élelmiszer kiadások 2-3x magasabbak, mint pár évvel ez előtt.
Az otthon főzéssel sem feltétlenül fogsz olcsóbban kijönni, ha van családod, többen laktok együtt akkor lehet vele spórolni, egy főre nem lesz akkora a spórolás.
Persze nyilván függ a dolog attól is, hogyan ferdítünk/szépítünk. Lásd a kérdező még fél kilométerről beszélt, te már csak 300-at írsz :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!