A mai emberek miért kényelmesedtek el ennyire?
Múltkor szerepelt itt egy kérdésben, hogy valaki írta, hogy Budapest külvárosában semmiképpen nem tartana haszonállatokat, és ha a szomszédja csirkét vagy disznót tartana, akkor felháborodna, mert büdös lenne tőle.
Én tudom milyen a csirkeól, disznóól "bűze", mert vidéki vagyok, hát inkább azt szagolom, mint a kipufogófüstöt.
A másik meg az, hogy egyre többen vannak, akik ha meglátják, hogy esik az eső vagy felhős idő van, inkább nem mennek sehová, csak max. ahova kötelező pl. munkába, iskolába. Hacsak nem hét ágra süt a Nap, inkább bevackolódnak a lakásba, mint egy bunkerbe.
ezeket az embereket hívják úgy, hogy panelprolik.
ők alkotják a mai napig a szociális szavazótábor döntő többségét.
Az nem jelent elkényelmesedettséget (van ilyen szó?), hogy valaki nem szereti a disznószrszagot. :)
Megázni sem szeretek...
Neked jobban bejön az istállószag, mint a kipufogógáz. Másnak meg inkább az a természetes. De te is tudod, hogy a vidék nem csak abból áll ám, hogy nagykalapos, bajuszos parasztbácsik köszöngetnek egymásnak jó hangosan és minden kertben egymást harsogják túl az állatok. Sőt, szerintem azt is tudod, hogy a város sem csak tök egyforma, szürke betonkockákból áll, amik között poros, füstös levegő kering. Nem kell általánosítani: attól, hogy valakinek a háta közepére nem hiányzik a növénytermesztés, állattenyésztés és az, ami ezekkel jár, még nem biztos, hogy elkényelmesedett. Lehet, hogy évekig, évtizedekig csinálta, csak most már elege lett belőle, szeretne végre akkor ébredni, amikor jólesik neki, nem akkor, mikor el kell kezdeni az etetést. Esetleg örülne neki, ha nyáron el tudna menni egy hétre nyaralni. Mármint úgy nyaralni, hogy nem a telken tákolja a faházat, nem tyúkot vág, nem a szőlőt kapálja, hanem az egész éves munkahelyi és otthoni hajtás után nem csinál semmit, csak pihen. Na, ez az, amit a gazdálkodók nem engedhetnek meg maguknak, ha ők maguk dolgoznak a gazdaságban. A disznó nem eteti meg magát, a repce sem tudja, hogy hogyan kell beindítani az öntözőt, minden napra van munka.
Akinek viszont ez nem tetszik, az megteheti, hogy kimarad belőle. Persze a hipercuki (és méregdrága) szobakutyán kívül minden más jószágra (főleg haszonállatra) allergiás kőkemény városlakó borzalmasan irritáló - de nem különb ám a városiakat magasról lenéző, önmagát mindennél és mindenkinél különbnek tartó büszke falusi parasztnál.
Az viszont érthető, ha valaki rossz időben nem indul el sehová. Manapság már úgy is tartalmasan el tudja magát foglalni az ember, hogy ki sem mozdul a lakásból. Nem csak arról szól ilyenkor az élet, hogy fekszünk a TV előtt és bámuljuk ész nélkül, sok más kreatív elfoglaltság is van. És ha valakinek felhős, esős időben nincs kedve kimozdulni, akkor is le tudja magát kötni úgy, hogy nem hiába repülnek el a napok.
Látom megint beindul a panelproli vs. vidéki suttyó téma.
Amúgy azért "kényelmesedtek" el, mert manapság szinte többe kerül állatot tartani, mint elmenni a boltba és megvenni. Mondom ezt úgy, hogy volt malacunk, a környéken másnak is, hát mit ne mondjak, nem kellemes mikor délután szellőztetnél, és szagolhatod a szarszagot egész estig. Ráadásul etetni, nevelni kell, bajlódni a vágásával.
Manapság majdnem ugyanott vagy, ha hazafele beugrasz akármelyik áruházba, és megveszed a húst, lehet többe kerül, de nem is kell ráfordítanod semmi energiát. De majdnem így van a gyümölccsel, zöldséggel. Azt is kapálhatod, permetezheted, aztán jön egy mostani összevissza időjárás, és elveri az egész termést...
Az előző rendszerben volt nagy divat az otthon termelés, meg a háztáji, mert akkor pénzt tudtál belőle csinálni, ebben érezték az emberek az "előrelépést", mert jól jött a kiegészítés. De manapság 8-10 óra meló után kinek van kedve még kimenni kapálni is?
Na meg alapból nem csak disznószarszag és kipufogószag létezik a világon....
Másrészt felhős, esős időben még öregapáink sem ültek kint, még az állatok is behúzódnak. Én szeretem az esőt, de azért nem mászkálnék minden nap tökig elázva....de tényleg, mi mást lehet esőben, mint bent lenni?
Úgy érzem ez megint kicsit utáljuk a semmit is kérdés...
Hiába külvárosi rész, a házakhoz nem tartoznak akkora telkek, amin értelmesen lehetne tartani állatot. Többnyire csak egy kis udvar, ahová épp, hogy ki lehet ülni nyáron, még egy kis konyhakertnek sem igazán van hely.
Mégis minek menjen ki az esőbe, ha nem kell kimennie? Elhiheted, falun ugyanúgy nem mennek ki az esőbe táncolni.
Nemrég láttam egy piktogramos társadalom-összehasonlítást, amiben egy kínai, aki Kínában nőtt fel, de később Németországba költözött, összeveti egyes dolgokban a nyugati és a keleti kultúrát.
A németeket jelképező piktogramnál napfény=mosoly, eső=szomorúság, a kínait jelzőnél napfény=mosoly, eső=mosoly, érdekes...
A kérdező felhős időről is írt... Már én is észrevettem, hogy sokak olyankor ki se mennek és bent is rosszul érzik magukat s kérdéseket írnak ki, hogy mit csináljanak.
Namármost ha valaki napelemes és hat rá az időjárás, az én vagyok, lehetőleg napsütésben megyek kirándulni ősszel (nyáron olyankor túl meleg van, ez van, nem szenvedtetem magam, ha túlmelegedő típus vagyok) - de ha felhő van, attól még nem muszáj bent ülnöm, sokkal vidámabb, ha legalább mozgok kint, a több fényben és jobb levegőben.
Motorozni is lehet olyankor, sőt, felhőszakadásban és jégesőben is, de nem indulnék el olyankor, csak ha közbejön és 8 órán át esőben motorozok, hát ez van (sajna ilyenkor az élvezet/ft mutató nem valami jó, bár ez attól függ, vannak azért hangulatos esős tájak :)). Van, aki ettől is nagyon parázik.
előre is leszögezném, hogy nem vagyok állattartás párti, mivel tudom mennyi gonddal jár.
de amit az #5 írt az ritka nagy baromság...
már jó pár éve, évtizede, nem azért tartanak disznót meg baromfit az emberek, mert annyira megérné.
csak tudod nem mindegy hogy mit eszel, mert abból vagy amit megeszel -tartja a mondás.
persze hogy kényelmes ha bemész a teszkóba és megveszed a húst, amivel nem kell semmit csinálnod csak berakod a sütőbe és kész, valóban egyszerű és kényelmesebb ez a verzió.
nekem volt szerencsém látni, hogy egy sertés hizlaldában mivel etetik a disznókat, amit később a teszkó húspultjából magadhoz vételezel.
gabona csak igen kis százalékban van benne a sertések étrendjében, szó szerint szemetet etetnek velük.
halliszt, csontliszt, nyers csirkebél és csirke fej, egyéb állati élelmiszer feldolgozásból megmaradt állati maradványok (vér, belső szervek, stb) különböző növekedést elősegítő szerek, és 10-15% gabona.
nem véletlen van az, hogy megsütsz egy bolti karajt, és a felére csökken a térfogata, mivel az amit a disznók esznek...szóval igen.
úgy szintén volt szerencsém baromfi neveldében járni, és utána baromfi feldolgozó üzemben is, az sem tartozik a legjobb élményeim közé.
pl a csirke vágóhídról vitték át a feldolgozásból megmaradt fej, bél stb a sertés hizlaldába.
és ez teljesen legális, 2013-ban jártam ezeken a helyeken.
szóval nem, nem azért tart valaki állatot, mert az olyan olcsó lenne, sőt elárulok egy titkot, hogy dupla annyiba kerül jelenleg egy disznót felnevelni, mintha boltban vennéd meg.
csak ott tudod hogy kukoricán meg egyéb gabonákon nevelted fel, nem pedig döghúson.
néhány vallás pont ezért tiltja a sertés fogyasztást, mert tisztátalan állat, mivel sajnos egy disznó a döghúst is megeszi, ha azt raknak elé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!