Mi a véleményetek a mai tinédzserekről? Lennél ma tini?
Sport, tanfolyamok miatt mostanában többször voltam 16-19 évesek közt, illetve koliban is a szoba-, illetve blokktársaim is 18-19 évesek. Én 24 vagyok, mielőtt nagyon félremenne bármi is.
Azokról tudok most írni, akikkel az említett helyeken találkoztam; többségük nagyon nehezen tudja letenni a telefont, sokan és sokat pörgetik holtidőben a közösségi média felületeit. Imádnak Shein-ről és Temu-ról rendelni, sokkal határozottabbak, tudatosabbak, mint pl. az én generációm volt az ő korukban, sok tekintetben önállóbbak is. Szeretik, amikor minden elérhető telefonon.
Többségükkel, akikkel az utóbbi hónapokban találkoztam, kellemeseket lehetett beszélgetni, jobban képben vannak a világ dolgaival, illetve véleményüket is hangoztatják. Néha kell egy kis plusz löket eleinte, hogy bátran kimondják a véleményük, de onnantól nincs gond.
Ami viszont nekem egy picit sok, hogy indokolatlanul sokat szúrnak be angol kifejezéseket, mondatokat a beszélgetésekbe. És ez olyantól jön, aki a fél életén át angolul tanulta a tárgyait gimiben és egyetemen. Ilyen, "igazad van, I guess" szintű dolgokra gondolok.
Nekem az is kicsit meglepő, hogy mennyire elterjedt lett a műköröm, hajfestés és erősebb smink, már gimis kor előtt is. Részben azért is, mert minket anno gimiben is megszóltak a minimális sminkért is.
Többen mondták, hogy lecserélték a Google-t, egyéb keresőmotort, a ChatGPT-re.
Semmi pénzért nem lennék ma tini. Örülök annak, hogy még pont megtapasztaltam a közösségi média elterjedése előtti időszakot, ahogy annak is, hogy még olyan gyerekkorom volt, ahol még jóformán okostelefonok sem voltak. Használom őket, tehát nem ezek ellen vagyok, viszont van egy adott életkor, ami alatt nem a telefonon kellene még csüngeni. Az emberek közelebb voltak egymáshoz, mikor nem voltak még akár jelen sem, de ennyire elterjedtek sem az előbb említett eszközök, appok. Tudom, hogy nem az említett dolgok a károsak, hanem a helytelen használatuk, a tiniknél mégis gyakori ez, sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!