Valóban lehetnek olyan emberek, akik kifejezetten a sorkatonaságtól váltak felelős, rendszerető emberré? Enélkül ez nem sikerült volna nekik?
Biztos van ilyen. Sokan csak akkor fejlődnek ha elég szar körülmények közé kerülnek.
Pl adott egy ember aki éppen megél a fizetéséből, de nem érzi jól magát mert nem tud nyaralni menni. De rosszul sem érzi magát, mert végülis elvan és különösebben nem szenved hiányt semmiben, ezért nincs olyan erős vágya a változásra.
Ezzel szemben annak aki minden második nap eszik, szakad le róla a ruha, sokkal nagyobb motivációja van változni, mert konkrétan szenved.
Ugyan ez a helyzet szerintem a sorkatonasággal is, hogy az az ember aki felelőtlen, rendezetlen, tiszteletlen, stb de pont olyan mértékben hogy a körülötte levők még elviselik, akkor nem lesz igénye a változásra. A katonaságban megnevelnék, mert ott nem megy el, de ha nem volt katona akkor el tud lenni egész életében ilyen állapotban.
Volt egy gimnáziumi osztálytársam, aki nagy rocker volt, vaskalaposabb tanárokkal folyton összetűzésekbe került, osztálykiránduláson részegre itta magát, már gimnazista korunkban rendszeresen dohányzott stb. Érettségi után nem vették fel sehová, ezért rögtön utána katonának vitték el.
Én is aggódtam, hogy mi lesz vele, mert egy teljesen öntörvényű, szabályokat nem tisztelő, lázadó srác volt. Aztán egy év múlva találkoztam vele: az arcáról eltűnt a rengeteg pattanás, normális külseje lett. Felvették a jogi egyetemre. Azt el is végezte, majd egy hivatalban kezdett dolgozni, vezető beosztásba is került.
Nem arról van szó, hogy ott "szétcseszték a komfortzónáját", hanem arról, hogy a katonaságnál szigorú rendet követeltek meg tőle, és azonnal következménye volt annak, ha nem tartotta be a szabályokat. Neki ez kellett.
Nem hinném, hogy olyan jó volt az. Amiket itt leírnak az nem a többség. Én fiatalabb vagyok, bár már éltem mikor még volt sorkatonaság, de kisgyerek voltam, úgyhogy inkább szüleim, nagyszüleim és környező rokonság példáját tudom felhozni.
Nem lett belőlük fegyelmezettebb ember, diplomás egy sem lett közöttük, alkoholista meg dohányos annál inkább. Rendszeretet meg hagyjuk...nagyapám a város közepén is képes eldobni a sörös dobozt.
Ellenben nekem aki soha nem voltam sorkatona diplomám van, nem iszok, nem dohányzok. Soha egy szemetet a földre el nem dobtam, inkább eltettem és hazahoztam ha nem volt kuka. Pedig az én korosztályomra is mondták anno, hogy nagyon rájuk férne. Szerintem az én korosztályommal semmi gond nincs (25 vagyok).
Voltam sorkatona es szerzodesen is 15 evet.
Akit otthon a szülők nem neveltek meg, annak egy év katonasdi meg se kottyant, hiába próbálják az ellenkezőjét bizonygatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!