Akaraterőt, önuralmat hogy lehet fejleszteni?
Van pár dolog az életemben amin szeretnék változtatni. Általában el is kezdem a változást, egy darabig magamra tudom erőltetni, de aztán nem bírom eléggé fegyelmezni magam és pár hét után visszatérek a korábbi rossz szokásaimhoz.
(Pár aktuális konkrét példa, hogy mikre gondolok: Szeretnék leszokni az esti nassolásról. Szeretnék jobban rendet és tisztaságot tartani otthon. Szeretnék sportolni. Ilyesmik. Szóval nem nagy dolgok és szerintem nem lehetetlen/irreális változásokat várnék el magamtól.)
Nincs akaraterőm, önuralmam és nem is volt soha. Ezt lehet valahogy fejleszteni, tanulni? Hogy vegyem rá magam arra ami rövid távon kellemetlen, hogy hosszabb távon előnyös változásokat érjek el?
Az akaraterőt néha elég csak "átverni" is.
Ez is hatalmas eredményekhez képes vezetni, hosszú távon meglesz a hatás, ha hozzászoksz ehhez a trükkhöz.
A technika lényege, hogy verd át az agyadat.
Tehát ha azt nézed, hogy neked a kánikulában 40 fokban ki kell menned futni, akkor ehhez valakinek biztos van kedve, de neked tuti nincs. Ez elfogadható, az embernek nem lehet mindig kedve kimenni futni... Van ez így.
A lényeg, hogy ne így tekints a futásra. Te nem is futni mész. Te most csak felkelsz az ágyból. Az menni fog, nem? Az ágyból felkelni nem nagy dolog. Aztán ha felkeltél, akkor vedd fel a cipődet. Ez sem nehéz, egy cipő felvétele nem nagy feladat. Ha rajtad van a cipő, menj ki a házból. A ház elhagyása most csak a célod. Ez is megvan. Ez se volt nehéz. Hát akkor fuss egy darabig, mondjuk egy saroknyit. Az sem nagy feladat. Aztán még egy saroknyit. Így tovább. És tessék, futsz.
Hajnal 4kor kelni hogy munka előtt elmenj még edzeni? Csak állítsd be az ébresztő órát. Egy óra beállítása nem nehéz feladat, most csak ennyit akarsz, hogy az óra be legyen állítva. Ez is kész. Hát akkor felkelsz 4:00-kor. Te most se edzeni mész, hanem csak felkelsz az ágyból. Ez nem nehéz. Aztán felöltözöl, elkészülsz, ezek alap dolgok. Aztán ha már úgy is ott vagy, elhagyod a házat. Az ajtó a cél. Az ajtón ha kimentél, akkor meg már csak el kell menni az edzőterembe. Ha már úgy is ott vagy, ez is simán menni fog.
A "trükk" lényege, hogy nem tekintesz a célodra. Nem a cél a cél.
A cél olykor nehézkes, ha bele gondolsz kedved sincs, meg aztán úgy nagyon időd se, most inkább kihagynád...
De ha nem a célt tartod szem előtt, hanem csak az első néhány bébi-lépést, apróbb célokat állítasz magadnak, ahhoz több kedved lehet.
Tehát futni elmenni nyilván nincs kedved.
De a cipőt felvenni még attól lehet, hiszen az egy kisebb cél.
Aztán meg ha már rajtad a cipő, és elhagytad a házat, már a futás sem fog olyan rossz ötletnek tűnni.
A "kezdeti lökés" erejét biztosítja ez a módszer. Az ágyban fekve lustálkodva TV-t nézve rossz ötletnek tűnhet kimenni futni. De ha rajtad a cipő és ott állsz a kapuban, már onnan nem tűnik annyira rossz ötletnek.
Kisebb célok.
Apróbb célokat kitűzve, kis lépésenként haladva a cél sem tűnik olyan nagynak.
Valami olyasmin alapul, hogy megváltoztatja a döntéshozó önmagad helyét, és idejét, helyzetét.
A döntés nem az ágyban fekvő önmagadon lesz. Hanem a felkészült, már néhány lépést megtett önmagadon. Ő könnyebben meg fogja hozni a helyes döntést.
Én alkalmaztam már ezt a módszert párszor, és elmondhatom hogy működik.
Én otthoni edzésre használtam.
8 óra munka után a fenének sincs kedve otthon edzeni. De punnyadt vagyok, gyenge, mindenem sajog, muszáj.
Hát akkor első lépés, hogy felkelek az ágyból. Ez kicsi cél. Kikeltem az ágyból, akkor a szoba közepére sétálok. Ez is könnyű. Ha már ott vagyok, akkor meg már nem tűnik annyira lehetetlen, rossz ötletnek elkezdeni néhány fekvőt nyomni, mint az ágyban lustálkodva. Más a helyzetem, amikor döntést hozok.
Fura az emberi pszichológia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!