Mitől lesz egy ember szerencsétlen? F
Döntés+önfejlesztés kérdése. Én is ilyen voltam. középiskoláig rengetegszer megkaptam, hogy én soha beszélgetek senkivel, sose hallani a hangom.
Aztán rájöttem, hogy én nem főszerepet akarok az életemben, nem pedig csak mindig a 2. lenni mindenben.
Azóta eltelt pár év és kb 180 fokos fordulatot adtam az életemnek.
“ez születéskor eldől vagy az első pár év történései meghatározóak (amikre nem is emlékszünk)?”
Inkább is-is. Lehetnek örökletes faktorok is, még ha jelenleg nem is ismerünk mindent pontosan. Meg elvitathatatlan (s talán nagyobb) hatása van a gyerekkorunkban ért hatásoknak. Megkockáztatom ,hogy még a magzatkorban ért hatások is közrejátszhatnak a személységben.
Szóval ja, amit a szülői házból hozol az többnyire genetika+nevelés/ egyéb hatások (pl: óvoda-iskola, barátok, rokonok stb) kérdése. Igazából nem is lehetne másképp. Viszont felnőttként felismerheted ,hogy mi a helyzet, mi nem tetszik neked s tudatosan tehetsz ellene. Szóval nem kell s nem is szabad lelegyinteni a dolgot annyival ,hogy “ez genetika meg nevelés, nincs beleszólásom” mert van, a személység változtatható, fejleszthető. Sőt, sokszor amúgy is változik életed során, csak felnőtt fejjel már neked több beleszólásod van abba ,hogy merre, hogyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!