A nők általában nem szeretik az erőszakos filmeket?
Én ezt tapasztaltam. Nagyon szeretem az olyan filmeket, amik háborúkról, politikusokról szólnak és mintha lenne egy olyan korreláció is, hogy azokban a filmekben, amelyekben kevés női szereplő van, általában sokkal több erőszak jelenik meg. Máskor mindig a romantikus szál viszi a figyelmet.
Anyukám is párszor mondta ajánljak neki filmet, de mikor megtettem, megrökönyödött, hogy ilyeneket hogyan tudok én nézni. Egyik barátomnak is ajánlottam párat és neki speciel tetszettek, de ő is azt mondta barátnővel nem lehetne ilyeneket nézni.
Jó írok párat: A sólyom végveszélyben, Az utolsó skót király, Hotel Ruanda, Lángoló Mississippi, Sztálingrád. Nekem amúgy ezek a kedvenc filmjeim.
De sok erőszakos jelenet van bennük mikor meggyilkolnak embereket vagy holttestek hevernek a földön. A sólyom végveszélyben című filmben is mikor a feldühödött tömeg meglincseli a sebesült amerikai katonát, arra a kritikusok is azt írták, hogy rasszizmust erősítő.
Na de a lényeg, hogy ezek valós történeteken alapszanak, pont ez a lényeg, hogy a nyugati világból másképp látjuk az erőszakot, mint Afrikában mondjuk és ez a megdöbbentő, hogy valójában mennyire keveset ér egy ember élete az adott kontextusban.
Szerintem ez nekem azért nem erőszakos, mert nem lep meg, hogy a férfiak mire képesek. Nekem ezeknél a Handmaids Tale erőszakosabb, félelmetesebb, mert LEHET valóság.
Meg nem maga a gore az, ami erőszakos, pl. a Hostel filmek is gore-ok, de nem erőszakosan olyan értelemben, hogy nagyon érződik rajtuk a fantázia elem. Ah, remélem, el tudom magyarázni. Szóval nekem nem kell, hogy gusztustalan legyen valami ahhoz, hogy erőszakos legyen. A háborús filmek pedig ilyen "specifikus esetek".
Nem tudom, láttad-e a Deliverance c filmet? Nem kell mutatni, hogy mi van, egyszerűen az, hogy megtörténik, és megtörténHET. Oké, nem megyünk Ruandába. De az, ami veled meg velem megtörténhet, az sokkal erőszakosabb a lelkednek.
A Funny Games című film? Szerintem kajak kész. Vagy most fog kijönni a Speak No Evil feldolgozása, annak az eredeti dán/holland verziója is olyan, hogy nem az erőszakos részek maradnak meg veled, hanem a reményvesztettség.
A közelképbeli realisztikus gyilkolást utálom. Félre szoktam nézni, hogy ne lássam, ha amúgy tartalmilag jó a film.
Hugom minden művértől vagy hangos jajjgatástól kiborul. Moziból is ki kell kísérni olyankor.
Édesapám a világháború idején volt kiskamasz, bejáró diák, polgárista. ( 5.-8. osztálynak megfelelő) Túl sok halottat és bombatölcsért látott. Lelkileg örök nyoma maradt benne. Soha nem nézett meg egyetlen háborús filmet vagy krimit sem. Azt mondta ilyesmin beteg dolog szórakozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!