Magyarországon miért van mindenkinek mindenhez is köze? Pl. az eladónak a boltba veszek egy játékot, mi köze van hozzá hogy hány évesnek, kinek, kicsodám nekem, fiú / lánynak viszem-e? Mi köze van a pénztárosnak, hogy a fűrészt mire fogom használni?
Őszintén, ha nem kérdezem, nem kérek segítséget, mi a jóistenért kezd faggatni? Normális nyugati országban ez nem így szokott lenni…
Mostanában a taktikám az, hogy nem válaszolok a kérdésekre, egyszerűen megkérdezem, hogy kifizethetem, vagy nem? Általában ilyenkor be szokták fogni. De fel nem tudom fogni hogy miért van köze itt ebben az országban mindenkinek mindenhez?
A fent elmeséltek csak egy icipici általános eset, ami az utóbbi egy hétben történt. Nyilván rengeteg más is van amit most nem fogok felsorolni.
Végre.
Vártamár egy ilyan intelligens választ, mint a 10-es.És egyben sajnos szomorú is. Mocskos világ a kereskedelem.
A többieken csodálkozom.
Abszolút nincs gond a kérdezővel.
Senkinek nincs joga faggatózni. Kedveskedni akar? Hát dolgozni van ott, vagy barátkozni? A vásárló senkije, nem ismeri, sokan nem szeretik a small talkot, a kíváncsiskodást és jogosan.
Sajnos onnan indul a dolog, hogy minden alkalmatlan szülő úgy necelte a gyereket, hogy "illik válaszolni, ha kérdeznek". Nem, nem kell válaszolni semmilyen olyan kérdésre, aminek nem érted a célját. Az, hogy valaki csak kíváncsi, és ez kedvességbe van csomagolva egy borzalmasan káros felfogás.
Szerintem az a szolidaritásból udvariasan nemet mondani lenne a leghasznosabb, hogy mivel
a, ő még negyed annyira se akkar ott lenni mint te
és
b, nincs más lehetősége, mint dumálin veled, mert ez a melója
valamit
c, ezek a munkák arról szólnak hogy ezeket a kalodába kiállított szerencsétleneket verbálisan terorrizálja a köz
Van olyan megoldás, hogy anmyit mondassz "nem köszi, nem kérek segítséget, megoldom".
Az eladó is fel fog lélelgezni, hogy hurrá, egy emberrel kevesebbnek kell végigmondani a reklámszöveget.
De ne legyél vele bunkó vele, mert mint mondták már, mert nem magától ilyen, dolgozik és ezt várják tőle.
Ha mint társadalom eljutunk odáig, hogy nem a minimálbéres dolgozókon verjük le a frussztrációinkat, hidd el, mindenki bologabb lesz.
Az utolsónak igaza van, a fenti példában az eladó faggatózása még indokolt is lehet.
Ettől függetlenül a magyarok többsége nem tudja, "hol a helye". Totál átlag emberek veszik a bátorságot, hogy elmondják, máskor kiírhatsz-e ilyen kérdést (GYK), hogyan éld az életed, kéretlenül okoskodnak, beleugatnak mindenbe stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!