Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért alszunk ennyire rosszul?...

Miért alszunk ennyire rosszul? Miért alszunk ennyire természet ellenesen? Miért jó ez nekünk?

Figyelt kérdés

Az emberek általában nem szeretnek korán kelni. Persze kérdés, hogy mi a korán. A hivatali idő, az iskola idő például 8-kor kezdődik. Ha számolunk kb 1 óra utazással meg 1 óra készülődéssel, akkor ez 6 órai kelést jelent. Ezt a többség koránnak érzi. Szabad napján a többség nem kel fel 6-kor. De miért van ez korán? Mert addig nem aludt kb 7-8 órát. Ennyi átlagosan elég lenne egy egészséges felnőttnek a hétköznapokban. Az emberek egyre későbben járnak aludni. És most nem az esti meg éjjeli műszakban dolgozókról van szó. És nem is arról, ha 1-2 hetente 1 elmész este szórakozni. A hétköznapokban mennek egyre későbben aludni az emberek. De miért? Talán házimunka, gyerek vagy tanulás? Késő este már nem ezek vannak. Sokkal inkább tv, számítógép, okostelefon. Esetleg egyeseknél könyv, de az a ritkább. Nem vagyunk képesek ezeket letenni, mert még éjfél után is látni kell minden videót, válaszolni kell minden üzenetre, tudni kell minden hírt. Ébren tartjuk magunkat minden hülyeséggel, pedig a szemünk majdnem leragad. Ha mégis lámpát oltunk, akkor meg nem tudunk elaludni. Egyrészt azért nem, mert kék fény néztünk 2 perccel előtte, másrészt azért nem, mert a sok infó még ott pörög az agyunkban. Reggel meg nem értjük, hogy miért nem vagyunk kipihenve és ha tehetjük, alszunk délig. Ha kell, lehúzott redőnynél, mert többen csak sötétben tudnak aludni.

Hol van a bökkenő? Ott, hogy a saját pihenésünktől és regenerálódásunktól elvesszük az időt önként marhaságokkal. Mert senki nem a világot váltja meg éjfélkor a tv előtt ülve a tapifont nyomkodva. Közben pedig fejre állítjuk a világot és az időt. Az esti sötétségben még órákig ébren vagyunk mesterséges fénynél. Utána meg reggeli-nappali fénynél alszunk órákig a mesterséges sötétben. Közben meg nem értjük, hogy mi bajunk van.

Közben pedig minden óraátállításnál szidjuk a rendszert, a természetet, hogy miért nincs többet, illetve tovább világos. Nem a természettel van baj, hanem velünk. Mi akarunk mindig okosabbak lenni a természetnél. Már rájöhettünk volna, hogy ez úgyse sikerül.

Legtöbb esetben csak döntés kérdése, hogy időben menjünk aludni és eleget aludjunk reggelig.

Néha rákényszerülök, hogy hajnalban menjek valahová. Ilyenkor csodálkozom rá, hogy milyen szép a hajnal.

Miért döntöttünk úgy, hogy természetellenesen éljünk? Mért ragaszkodunk ehhez még mindig?

szept. 9. 15:31
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
100%
Kevés munka után a szabadidő egyszerűen. A többség mire hazaér, már fél 6-6 óra, ha messze a munkahely, még több. Ha családos vagy, lehet vacsit csinálni, gyerekekkel esetleg átnézni a házit (jó esetben megírják a napköziben, rossz esetben szívhatsz vele otthon este 8-ig), napi kötelező házimunkák, mire észbe kapsz, 9 óra, és egész nap SEMMIT nem csináltál a saját örömödre és egy pillanatig sem lazítottál. Csak mentél mint egy állat, siettél a munkahelyre, dolgoztál, siettél a gyerekekért/haza, összedobtad a kaját meg a napi kötelező házimunkát és vége a napnak. Szóval igen, este, sötétben van idő basztatni a telefont, megnézni egy részt a sorozatomból, elolvasni 1 fejezetet a könyvemből, neadjisten a párommal váltani 3 kerek mondatot valamiről azon kívül, hogy mi kell a boltból. Ha ezt nem áldozza rá az ember, egész héten csak hajt meg alszik.
szept. 9. 15:41
 2/27 anonim ***** válasza:
S a leírt hivatali munkarend pedig a jobbik eset és simán ki lehet alakítani ahhoz a bioritmust vagy szokásokat. Én például tudok nagyon jól és eleget aludni 6.10 utáni felkeléshez. A nagyobb probléma azzal van, aki nem egy műszakban vagy akár 24 órásként dolgozik.
szept. 9. 15:43
 3/27 anonim ***** válasza:
100%

"De miért van ez korán? Mert addig nem aludt kb 7-8 órát"

Nem mindenkire igaz, én akkor is rosszul vagyok ha 8 óra alvás után kell 6-kor kelnem. Ha alhatok délig, akkor 6 óra alvás is bőven elég. Unalmas már, hogy ennyire erőltetve van a hajnali kelés, és aki nem szereti az biztos rosszul csinál valamit...

Amúgy annyira nem nagy rejtély, az emberek többsége a napja végén tud egy pici szabadidőt összehozni magának, igyekszik akkor egy kicsit foglalkozni a hobbijával, vagy legalább valami kikapcsoló tevékenységgel, mielőtt újraindul a mókuskerék másnap. Mindenki szeretne naponta legalább 1-2 órácskát amikor nem gürizni kell, hanem pihenhet kicsit, ez szerintem nem természetellenes igény.

szept. 9. 15:44
 4/27 anonim ***** válasza:
44%

#1:

Erre van egy tuti megoldás: nem kell megházasodni, és kölyköket csináltatni. 😊

szept. 9. 15:48
 5/27 anonim ***** válasza:
34%

4: valóban sokkal több szabadidőm lenne család nélkül. Ezer más szempontból viszont nagyon örülök, hogy vannak nekem, és sokkal boldogabb vagyok most, mint anno egyedül :)

Egyébként én spec hálisten nem úgy dolgozom, ahogy leírtam a hozzászólásban, egy átlagos család helyzetét vázoltam.

szept. 9. 15:54
 6/27 anonim ***** válasza:
77%

Nekem pl nincs "kölyköm", de dolgozni, utazni, házimunkát végezni, stb így is kell, szóval én is ugyanott vagyok, van lefekvés előtt kb 1 órám magamra...

szept. 9. 16:06
 7/27 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanaz vagyok, mint a hármas, akkor is fenn vagyok hajnal kettőig, ha semmi dolgom, akkor is, ha épp próbálnék aludni és a plafont bámulom a sötétben. Ha hat órát aludtam este 8-tól hajnal 2-ig, az egész napom kuka és konkrétan semmit nem tudok csinálni, épp, hogy funkcionálok. Ha hajnal kettőtől alszom reggel nyolcig, akkor ébresztő nélkül, kipihenten ébredek.

Mások meg az éjszakázást nem bírják, nem vagyunk egyformák. Annyi a különbség, hogy a világ a koránkelőkhöz van igazítva.

szept. 9. 18:37
 8/27 A kérdező kommentje:

Természetesen nem vagyunk egyformák. Van, akinek több alvás kell és van, akinek kevesebb is elég. Az is világos, hogy sok időt vesz el a gyerek meg a háztartás. A nap meg így is úgy is 24 órából áll.

A kérdés az, hogy miért jó bárkinek is sötétben ébren lenni és miért nem jobb nappal. Sokaknak tök evidens, hogy a munkahelyi munkával kezdik a napot és minden más csak utána jön. De miért? Miért nem lehet mondjuk 1 órányi házimunkát délutánról reggelre tenni? Maradjunk a hivatali időnél. Mondtuk ehhez a 6 órai kelést. Ha 6 helyett 5-kor kelsz, akkor lesz reggel 1 órád házimunkára. Persze akkor ezt az 1 órát már nem kell házimunkáznod munka után. És akkor lefekhetsz éjfél helyett például 11-kor. Ott van például a nyár, amikor reggel 5-kor már világos van, este 11-kor meg már bőven sötét. Tehát ezzel az ébren töltött időből 1 órát áttennél a sötétből a világosba. Időben ugyanannyit aludnál. De sötétben aludnál és napfénynél lennél ébren. Ugyanannyi alvás mellett. Nem ez lenne normális vagy egészséges?

Egyébként este a monitorok és képernyők bámulása helyett nem lenne jó bármi olyat csinálni, ami segíti az elalvást és nem gátolja?

És miért gondolják azt sokan, hogy télen meg nyáron ugyanannyi alvásra van szükségünk? Szerintem télen simán lehetne többet aludni, mint nyáron.

szept. 9. 18:41
 9/27 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagyok egy kifejezetten éjjeli bagoly, de inkább ahhoz vagyok közelebb és eleve legalább 8 óra kellene a normális kipihentséghez nekem. Ebből a kettőből adódik, hogy ilyen hétköznap nincs. Semmiképpen sem szeretek korán kelni, egyszerűen tompa vagyok, kell pár óra, hogy összeszedjem magam, szóval nem tudnék semmi hasznosat csinálni magammal addig, ellenben este van, hogy fél 10 körül még elmosogatok, mert éppen úgy jön ki a lépés.
szept. 9. 20:34
 10/27 A kérdező kommentje:
Na. A mosogatás legalább egy jó esti tevékenység. Szerintem. A mosogatás egy meditatív tevékenység. Nem kell hozzá gondolkodni. Sokszor ismételsz hasonló mozdulatokat. Nem kell hozzá számítógép vagy monitor. Nem kell hozzá vakító világosság. Csendben vagy halk zene mellett is végezhető. A mosogatás biztosan jobban segíti az elalvást, mint bármilyen műsor nézése. És valamikor úgy is el kell végezni.
szept. 9. 21:09
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!