Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit nevezünk autisztikusnak,...

Mit nevezünk autisztikusnak, és mi a különbség autisztikus és autista között?

Figyelt kérdés
Többször észrevettem hogy olyan kontextusban használják, ahol egyértelműen nem arra gondolnak, hogy valaki autista. A google fordítón a "befelé forduló" angol megfelelői introverted, introvert, autistic. Ezek szerint az autisztikus igazából az introvertált szinonimája? Mi köze van az autizmushoz?

febr. 17. 18:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem magyarul nem igazán használjuk az autisztikus szót, mivel az autista a magyar fordítás, és ha pl tulajdonságra mondjuk, akkor is azt mondjuk, hogy autista vonás, jellemző, stb.
febr. 17. 18:33
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Autisztikus egy tünet, ami pl. gyanús lehet, de emberre nem mondjuk magyarul.
febr. 17. 18:45
 3/13 A kérdező kommentje:
Mondjuk én hallottam, de lehet hogy helytelenül volt használva (személyiségre). De akkor az autisztikus kb.= introvertált? Vagy ez csak a fordító hibája?
febr. 17. 18:51
 4/13 anonim ***** válasza:
82%
Nem, az introvertáltságnak szinte semmi köze az autizmushoz.
febr. 17. 18:54
 5/13 anonim ***** válasza:
53%

Chatgpt:

az autisztikus nem az introvertált szinonimája. Bár az autizmusban élők között lehetnek introvertáltak, az autizmus és az introvertáltság két különböző dolog. Az introvertáltság egy személyiségvonás, míg az autizmus egy neurológiai sajátosság.

Egy introvertált személy lehet teljesen szociálisan érzékeny és kommunikatív, míg egy autisztikus személy lehet, hogy nehezebben érti vagy dolgozza fel a szociális helyzeteket.

febr. 17. 19:13
 6/13 A kérdező kommentje:

#5 ez egy remek válasz, nem tudtam volna magamtól megkérdezni a chat gpt-t.

A fordítós dolgot pedig ez sem magyarázza meg.

febr. 17. 19:34
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Autistic ezt írtad be a fordítóba és a második szó amit kihoz az autisztikuson kívűl az akkor ugye a befeléforduló és ezért keverted össze az introvertáltal?

Autisztikus jellemzőkkel rendelkező emberek lehetnek befelé fordulóak ez azt jelenti, hogy a belső világukban vannak elmerülve.

Az introvertált azzal töltődik fel, hogy egyedül van, de ugyanúgy folytathat társalgást szerethet beszélgetni programozni. De utánna neki kell idő hogy töltődjön.

Az aspergeresek is lehetnek introvertáltak és extrovertáltak is.

De! Attól függetlenül chatgpt írta hogy van egy gazdag belső világuk ami a neuroptipikus emberektől különbözik. A befeléforduló leginkább itt erre utal

febr. 17. 20:05
 8/13 anonim ***** válasza:
De ha valóban érdekel google-n hamarabb találsz választ chat gpt-vel is.
febr. 17. 20:06
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszi 7!

Ha a google fordítóba beírod, befelé forduló, akkor adja ki az introverted, introvert, autistic fordításokat.

febr. 17. 20:44
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Ez olyan mint a szadista és szadisztikus.

Az egyik maga a személy, a másik a tulajdonsága.

febr. 17. 23:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!