Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért alszunk ennyire rosszul?...

Miért alszunk ennyire rosszul? Miért alszunk ennyire természet ellenesen? Miért jó ez nekünk?

Figyelt kérdés

Az emberek általában nem szeretnek korán kelni. Persze kérdés, hogy mi a korán. A hivatali idő, az iskola idő például 8-kor kezdődik. Ha számolunk kb 1 óra utazással meg 1 óra készülődéssel, akkor ez 6 órai kelést jelent. Ezt a többség koránnak érzi. Szabad napján a többség nem kel fel 6-kor. De miért van ez korán? Mert addig nem aludt kb 7-8 órát. Ennyi átlagosan elég lenne egy egészséges felnőttnek a hétköznapokban. Az emberek egyre későbben járnak aludni. És most nem az esti meg éjjeli műszakban dolgozókról van szó. És nem is arról, ha 1-2 hetente 1 elmész este szórakozni. A hétköznapokban mennek egyre későbben aludni az emberek. De miért? Talán házimunka, gyerek vagy tanulás? Késő este már nem ezek vannak. Sokkal inkább tv, számítógép, okostelefon. Esetleg egyeseknél könyv, de az a ritkább. Nem vagyunk képesek ezeket letenni, mert még éjfél után is látni kell minden videót, válaszolni kell minden üzenetre, tudni kell minden hírt. Ébren tartjuk magunkat minden hülyeséggel, pedig a szemünk majdnem leragad. Ha mégis lámpát oltunk, akkor meg nem tudunk elaludni. Egyrészt azért nem, mert kék fény néztünk 2 perccel előtte, másrészt azért nem, mert a sok infó még ott pörög az agyunkban. Reggel meg nem értjük, hogy miért nem vagyunk kipihenve és ha tehetjük, alszunk délig. Ha kell, lehúzott redőnynél, mert többen csak sötétben tudnak aludni.

Hol van a bökkenő? Ott, hogy a saját pihenésünktől és regenerálódásunktól elvesszük az időt önként marhaságokkal. Mert senki nem a világot váltja meg éjfélkor a tv előtt ülve a tapifont nyomkodva. Közben pedig fejre állítjuk a világot és az időt. Az esti sötétségben még órákig ébren vagyunk mesterséges fénynél. Utána meg reggeli-nappali fénynél alszunk órákig a mesterséges sötétben. Közben meg nem értjük, hogy mi bajunk van.

Közben pedig minden óraátállításnál szidjuk a rendszert, a természetet, hogy miért nincs többet, illetve tovább világos. Nem a természettel van baj, hanem velünk. Mi akarunk mindig okosabbak lenni a természetnél. Már rájöhettünk volna, hogy ez úgyse sikerül.

Legtöbb esetben csak döntés kérdése, hogy időben menjünk aludni és eleget aludjunk reggelig.

Néha rákényszerülök, hogy hajnalban menjek valahová. Ilyenkor csodálkozom rá, hogy milyen szép a hajnal.

Miért döntöttünk úgy, hogy természetellenesen éljünk? Mért ragaszkodunk ehhez még mindig?

szept. 9. 15:31
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Miért lenne szentségtörés?
szept. 20. 12:02
 22/27 A kérdező kommentje:
Valószínűleg nem lenne az, csak szerintem keveseknek jut eszébe
szept. 20. 12:10
 23/27 anonim ***** válasza:

Hát, nekem eszembe jutott, és az első centrifugánál ráfeküdt az ajtóra a szomszéd, hogy ezt legközelebb légyszi ne, a házirendben is benne van, hogy nyolctól nyolcig. Mosogatni szoktam éjjel, sőt, főzni is, persze nyilván nem a vadast turmixolom este 11-kor, hanem valami olyat készítek, ami nem jár zajjal, panelban lakok.

Aki lakótárssal él, az cseszheti, hacsak nincs akkora szerencséje, hogy a lakótárs töksüket, vagy semmi nem kelti fel, akkor nem igazán lehet éjjel se főzni, se mosni, laktam én is lakótársakkal sokáig, a maximum, amit megengedhettem magamnak anélkül, hogy felkeltsem őket, az főtt tészta volt valami szósszal éjjel, vagy kenyér. Egyszer az egyik arra felkelt, hogy feltörtem és elkezdtem olajon sütni két tojást tükörtöjásnak, úgy, hogy külön szobájuk volt, és csukott ajtónál aludtak.

szept. 21. 02:37
 24/27 anonim ***** válasza:

23: a kétszintes családi ház emeletén lévő hálóban felébredek arra, hogy a férjem bedugja a kulcsot a zárba kívülről, mikor valamiért későn ér haza. Vannak sajna ilyen szarul alvó emberek. Mivel legtöbbünk nem egyedül él, ez egy elég valid akadálya annak, hogy a bagoly típus éjjel csináljon bármit is.

De amúgy mivel a kérdezőben fel se merült, hogy a szomszédoknak probléma lehet, ha éjjel csinál dolgokat, szerintem ő is kertesben él.

szept. 21. 10:28
 25/27 anonim ***** válasza:
És akkor szerinted a bagoly éjjel mit csináljon, forgolódjon éjjel álmatlanul az ágyában, és ha esetleg hugyoznia kell, akkor ne húzza le, vagy ha megéhezik, akkor így járt és várjon reggelig, mert őfelségét felébreszti a létezése?
szept. 21. 22:35
 26/27 A kérdező kommentje:

Panelban élek.

Nálunk mosogatni nem lehet akkor, ha a konyhával szomszédos szobában alszik valaki.

Porszívózni biztosan nem kezdenék este.

A modern mosógépek halkak. Ha este bekapcsolom, tud kicsit zavarni. De ha hajnalban kezd a gép, mondjuk időzítővel, akkor nem ébredek rá. Fürdővel szomszédos a szobám.

Amúgy eltérő munkarendben dolgozó embereknek nehéz nagyon együtt élniük.

szept. 21. 23:31
 27/27 anonim ***** válasza:
25: ja, nem azért írtam. Én is bagoly vagyok amellett, hogy ráadásul ilyen szarul, felületesen alszom. Őszintén, olvasni szoktam, nagyon max halkan tévézni, mert tényleg bármi "hasznos" tevékenységet próbálok végezni, tuti felébresztek vele valakit itthon. Legfeljebb ruhát hajtogatni tudnék, de takarítani főzni, mosogatni képtelenség. Mosást berakni szoktam, mert nekünk el van zárva a mosógép meg a szárítógép, így nem zavar senkit. Na de az 2 perc, utána mos a gép, nincs vele dolgom. Szóval szép elképzelés ez, hogy töltsük hasznosan az időt, ha aludni nem tudunk, de max akkor működik, ha egyedül élünk és nem társasházban.
szept. 22. 07:36
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!