Miért értik félre sokan az iróniát?
Irónia = maró gúny.
Na, most akire irányul, nem biztos, hogy toleráns.
Az irónia olyasmi, hogy többé-kevésbé ismerned kell az ironizáló embert, hogy tudd, hogy nem komolyan mondja amit mond.
Saját magadnak nyilván evidens hogy valamit viccből írtál, de a netre rengeteg bődületes hülyeséget írnak az emberek (sokszor névvel és arccal is), szóval másoknak a te iróniád nem feltétlenül ugyanilyen egyértelmű.
Csak simán ugyanúgy hagnzol mint egy rakás másik fogyatékos barom.
Az irónia szerintem csak a való életben üt igazán, mert a valóságban a barátaid ismernek, tudják hogy nem gondolod komolyan amit mondasz.
#16:12
Te teljesen hülye vagy. Az irónia egyértelmű. Koknrétan azt jelenti, hogy a kimondott szó ellentétes jelentésű a szándékkal, amire kimondtad. Pl valami rossz és te azt mondod, hogy "hát ez remek". Ez az irónia.
Amiről te a tudatlanságod miatt beszélsz az a szarkazmus. Ami pedig olyasmi, hogy valakire azt mondod, hogy "te homi" aztán hozzá teszed, hogy jajj csak irónia volt... Hát nem, nem ez az irónia. Mindegy mondom előbb járd ki a 8 általánost hogy egyáltalán legyen miről vizatnunk.
"Az irónia szó ógörög eredetű, a „színlelt szerénykedés, tettetés, kertelés, tudatlanságot színlelő kérdezgetés” jelentésű εἰρωνεία [eiróneia] az εἴρων [eirón] „tudatlanságot színlelve kérdező személy, színlelő” szóból képzett elvont főnév. Ez az eljárás a görög komédiák, illetve Szókratész egyik kedvelt retorikai eszköze volt.
Az ironikus jelentés nem feltétlenül magától értetődő, néha tragikus, néha humoros jelentést ad az eredeti közlésnek"
-----------
"A szarkazmust gyakran összekeverik az iróniával. Az irónia azt jelenti, hogy a szöveg szó szerinti értelme és a tényleges, a beszélő szándéka szerinti értelme ellentétes; a szarkazmus pedig azt, hogy a beszélő szándéka valakinek vagy valaminek a gúnyolása, vicctől, humortól mentesen"
A "hát ez remek" szarkazmus, hiszen gúnyból mondod, humortól mentesen.
Oki?
(amúgy miért mindig a legsötétebb emberek mániája hogy lehülyézzék a másikat...? valszeg pont ezért😅)
"Pl valami rossz és te azt mondod, hogy "hát ez remek". Ez az irónia"
Ez pont szarkazmus. Ezek szerint te még nem jártad ki azt a 8 általánost?
"szeretem Justin Bieber zenéjét"
irónia:
-ooo én is imádom, pláne hogy olyan férfias hangja, és macsó külseje van, a dalszövegei pedig olyan mélyek és meghatóak, főleg a baby!!!,! élni se tudnék nélküle, olyan nekem mint egy falat kenyér!
szarkazmus:
-na akkor neked is nagyon jó ízlésed van
bár ha nagyon akarod, ebben az esetben még mondhatod is, hogy iróniából írtál ekkora arroganciával full baromságot
Ezek szerint tényleg nem vagy képben, hisz mindkét példád irónia és szarkazmus is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!