Észrevettétek, hogy sokan csak addig akarnak neked jót, amíg nem lesz neked tényleg jó?
Én közelebbi ismerőseimen, rokonokon észrevettem ezt, hogy azt kívánják nekem, hogy teljesüljön amit szeretnék, érzem a lelki támogatást, aztán valami kis dolog sikerül, akkor meg hirtelen fukarrá válnak a dicsérettel, a kedves szavakkal, illetve olyan is van, hogy érvénytelenítik azt ami megtörtént. Csak véletlen sikerült nekem, hát azért elérni x dolgot “rendesen” az más tészta. Vagy: tudják, hogy valami közösségi dologban részt vettem és direkt többször elmondja xy, hogy senki sem volt kiemelkedően ügyes/mindenki olyan átlagoskásan teljesített.
(Az egyik személy egy barátnőm, a másik a testvérem akiről szó van)
Vannk ilyen irígy, őszintétlen, manipulatív emberek.
Mert ez manipuláció, felépíted, lerombolod, mert magasról fájdalmasabb esni.
De most már tudod milyenek, szóval ne hagyd magad újra belevonódni ebbe a játszmába. Függrtlenítsd az önbecsülésed ezeknek az embereknek a megjegyzéseitől, akár pozitív, akár negatív.
Az én anyám is ilyen, ha sikeres vagyok, "visszavágja a szárnyam, hogy ne szálljak el magamtól", ha meg nem, akkor meg azzal piszkál, hogy miért nincs önbizalmam.
Fogalmam sincs, hogy irígy-e, vagy féltékeny, vagy mi van, de nem is érdekel.
egó: én majd segítek neki (a szerencsétlennek)
egó: hogy mer kitűnni, jobban lenni, stb. (irigység, féltékenység)
Olyan embertől ne várj együttérzést akiben nincs.
Az ilyen emberek önmagukkal sem éreznek együtt, teljesen el vannak vágva a saját érzéseiktől.
Minél inkább a fejében él valaki (számítgat, kalkulál, okoskodik), annál inkább menekülj tőle!
Volt egy barátnőm, aki konkrétan akkor volt jól, ha én rosszul, de amikor én voltam padlón, akkor nagyon támogató volt. Egy idő után azért feltűnik ez.
Azóta persze nem vagyunk barátok.:)
Mások sikerének örülni önértékelés és ego szempontból sokkal nagyobb kihívás, mint bajban segíteni.
A segítségnyújtás magában hordozz a felállást, hogy te vagy az elesett, a rokonod meg az erős, aki lehajol hozzád; ez a rokonoknak kellemes visszaigazolás. Amikor a sikerednek kellene örülni, akkor ez a szerep megcserelődik, és ezt sokan nehezen kezelik.
Hogy ezt hogyan lehet kezelni? Jó kérdés, nincs rá dobozos válaszom. Ami nekem sokat segít ilyenekben, amikor megértem, hogy ez nem rólam szól. Ezt sulykolnám beléd is: ez nem ellened, nem miattad van, nem rólad szól. Annyi történik, hogy a te örömöd eszükbe juttatja a saját kudarcukat, nyomorukat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!