Miért gondolják sokan, hogy a határozottság, jó kiállás és az önbizalom olyan könnyen jön egy szorongó, izgulós embernek?
Vannak olyan elméletek amiket évszázadok óta mondanak az embereknek...
Egyszer réges régen valaki elkezdte, hogy fogadd el önmagad , légy boldog, legyél elégedett magaddal aztán akard a többit..
Ne aggódj jön ha majd nem görcsölsz rá...
nem érnek sz**art sem
Mert nem tapasztalták meg, milyen is ez a gyakorlatban. Nem kívánom nekik, nem azért mondtam, csak szimplán könnyű ilyen kijelentéseket elejteni, amikor nem voltak még ilyen állapotban.
Nagyon sok időbe, energiába telik/telhet, mire egy szorongó, izgulós ember eléri az egészséges önbizalom és határozottság szintjét. Nehéz dolog, közben meg sokszor azt érzi az ember, hogy egy helyben toporog, mégis megéri ezeken dolgozni.
Felsőben például annyira rá tudtam stresszelni 1-1 dolgozatra, hogy már az azt megelőző nap görcsölt és/vagy ment a hasam, rosszul voltam. Gimire ez meg csak tovább romlott. Most, egyetemen, pedig hiába van bennem egy kis izgulás, gond nélkül letolok egy 20-25 perces előadást is közönség előtt, ha kell. Vannak napok, amikor megint előjön ez az egész, de mérföldekkel jobb a helyzet, mint régen. Szóval megéri és ki is lehet ilyenből kerülni (bár még mindig jócskán van hová fejlődnöm).
Én azt mondom, Kérdező, hogy ne görcsölj rá arra, hogy ilyennek-olyannak amolyannak kéne lenned, mert sokkal nagyobb stresszt okozol magadnak azzal, hogy egy számodra (még?) idegen helyzetbe/viselkedésbe erőlteted bele magadat, mint ami eleve az önbizalomhiányból meg társaiból ered.
Ki mondta hogy ilyennek kell lenni? Meg hogy ez az etalon? Csak azért mert ezt diktálják a társadalmi elvárások? És akkor mi van ha valaki nem olyan?
Semmi. Nem kell mindenkinek ugyanolyannak lennie. Szerencsére nem vagyunk ugyanolyanok, ezzel meg csak gazdagabbak leszünk.
Lehet érdemesebb először azzal foglalkozni, ami eleve, mint lehetőség benned van, amiben jó vagy, és a komfortzónadon belül van, ott megedzeni az önbizalmadat, és utána már könnyebben veszed az akadályokat komfortzónán kívül is. 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!