Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy lehet kimászni a "sértődő...

Hogy lehet kimászni a "sértődős" skatulyából?

Figyelt kérdés
Azt tudom magamról és nem is tagadom, hogy érzékeny típus vagyok, viszont sosem butaságokon, semmiségeken "sértődöm" meg, hanem ha valami etikátlanságot tapasztalok, az egyszerűen rosszul esik, és ez nyilván meg is látszik rajtam (egy rövid ideig, amíg túl nem teszem magam rajta). Ha szóvá teszem, az a baj. Ha nem teszem szóvá, akkor meg az. Pl ha visszajut a fülembe, hogy valaki valótlanságot pletykált rólam a hátam mögött, vagy átvert, akkor ez elszomorít vagy felbosszant, és nem tudom magam megjátszani, mintha mi se történt volna. Szerencsére nem gyakran esik meg az ilyesmi, és csak egy-két ember van az életemben, akikkel ilyen gondom szokott lenni. De az alapján a pár alkalom alapján is fejemhez vágták, hogy sértődős vagyok. Ezek után, ha történik valami igazságtalanság, ami számomra fájdalmas, és nem reagálok rá semmit, azzal csak azt erősítem, hogy egy gyenge áldozat típus vagyok, akivel következmények nélkül bármit meg lehet tenni, úgysem mer kiállni magáért. Ha viszont kiállok, és (nem hisztizve!) megmondom, hogy ez nem volt fair, és nekem ez nem fér bele az értékrendembe, hiába vagyok korrekt és higgadt, akkor is sértődésnek számít náluk, hiszen a skatulya miatt alapból így állnak hozzám. Kb mintha valakiről elterjed, hogy állatkínzó, akkor onnantól kezdve ha csak megpróbál lecsapni vagy elhessegetni egy szúnyogot, már ugranak is neki, a prekoncepciók miatt. Hogyan ne legyek túlérzékeny, ill. hogyan kellene reagálni ilyen helyzetekben? Próbáltam visszavágni is, nem bosszúból, hanem hogy megmutassam, milyen érzés, amikor velem csinálják ugyanazt. Nem volt hatásos, mert "amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek".

2024. máj. 30. 04:11
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

"Nem nézlek hülyének, csak munkahelyen vagyok."

Viccből írtam a 15-ös kommentet. :)

" Én csak azt akartam érzékeltetni a sajnos megtörtént esettel, hogy mennyire különbőzőek az értékrendek és az ingerküszöbök."

Ezt megértem és elfogadom, de pl ha valaki köszön külön-külön két embernek, és a harmadik mellett meg szó nélkül elmegy, akkor az is felfogható csupán egy eltérő ingerküszöbnek? Vagy ha megbeszélünk egy kirándulást, és a másikat szó nélkül kihagyják? Valahol azért van egy határ.

2024. máj. 30. 10:38
 22/27 A kérdező kommentje:
Elnézést a 15-ös hozzászólásomért mindenkitől, azt hittem, átmegy, hogy full irónia.
2024. máj. 30. 10:40
 23/27 anonim ***** válasza:
Átmegy, de nem vicces. Ebből láthatod, mindenkinek máshol van az ingerküszöbe.
2024. máj. 30. 19:10
 24/27 A kérdező kommentje:
Nem ment át, mert félreértették (azaz komolyan vették). Szerintem frappáns volt, ahogy a sértődős attitűdöt eltúlozva kifiguráztam. Ez már az első lépés, ha az ember saját magán is tud kicsit ironizálni. Eszembe nem jutott, hogy lesz olyan, akinek nem megy át. :) De valóban látszik, mennyire máshol vannak az ingerküszöbök. :)
2024. máj. 30. 21:17
 25/27 anonim ***** válasza:

Nem tudom, nekem ez nem tűnt öniróniának. Inkább szarkazmusnak.

Én szoktam magamon nevetni bizonyos helyzetekben, humorral jól lehet kezelni a dolgokat, de vagy velem van a hiba vagy nem tudom én nem értettem félre amit írtál de nekem ez nem volt önirónia de frappáns sem, nekem inkább szánalmas próbálkozásnak tűnt.

Azt vettem ki a válaszaiból, hogy mindig mindent megmagyarázol, vagy legalábbis átmagyarázol, pontosítol, nem vagy te az életben kissé perfekcionista?

Kijavítod a válaszadók megfogalmazásait, pontosítod, tökéletesíted. Miért van erre szükséged? Félsz a tévedés lehetőségétől?

Kérdés: félre szoktad érteni az embereket? Vagy ők téged?

2024. máj. 30. 22:33
 26/27 A kérdező kommentje:
lol xd
2024. máj. 31. 07:57
 27/27 anonim ***** válasza:

Én értettem a szándékot, csak nem mindig teszem tele gesztusjelekkel (szmájli és társai) a bejegyéseket.

Üdv Zoltán a Zsolt vs Zoltán sztoriból ;)

2024. máj. 31. 10:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!