Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy lehet kimászni a "sértődő...

Hogy lehet kimászni a "sértődős" skatulyából?

Figyelt kérdés
Azt tudom magamról és nem is tagadom, hogy érzékeny típus vagyok, viszont sosem butaságokon, semmiségeken "sértődöm" meg, hanem ha valami etikátlanságot tapasztalok, az egyszerűen rosszul esik, és ez nyilván meg is látszik rajtam (egy rövid ideig, amíg túl nem teszem magam rajta). Ha szóvá teszem, az a baj. Ha nem teszem szóvá, akkor meg az. Pl ha visszajut a fülembe, hogy valaki valótlanságot pletykált rólam a hátam mögött, vagy átvert, akkor ez elszomorít vagy felbosszant, és nem tudom magam megjátszani, mintha mi se történt volna. Szerencsére nem gyakran esik meg az ilyesmi, és csak egy-két ember van az életemben, akikkel ilyen gondom szokott lenni. De az alapján a pár alkalom alapján is fejemhez vágták, hogy sértődős vagyok. Ezek után, ha történik valami igazságtalanság, ami számomra fájdalmas, és nem reagálok rá semmit, azzal csak azt erősítem, hogy egy gyenge áldozat típus vagyok, akivel következmények nélkül bármit meg lehet tenni, úgysem mer kiállni magáért. Ha viszont kiállok, és (nem hisztizve!) megmondom, hogy ez nem volt fair, és nekem ez nem fér bele az értékrendembe, hiába vagyok korrekt és higgadt, akkor is sértődésnek számít náluk, hiszen a skatulya miatt alapból így állnak hozzám. Kb mintha valakiről elterjed, hogy állatkínzó, akkor onnantól kezdve ha csak megpróbál lecsapni vagy elhessegetni egy szúnyogot, már ugranak is neki, a prekoncepciók miatt. Hogyan ne legyek túlérzékeny, ill. hogyan kellene reagálni ilyen helyzetekben? Próbáltam visszavágni is, nem bosszúból, hanem hogy megmutassam, milyen érzés, amikor velem csinálják ugyanazt. Nem volt hatásos, mert "amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek".

máj. 30. 04:11
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy az alacsony önbecsülésemmel én vonzom be ezeket a helyzeteket?
máj. 30. 07:54
 12/27 anonim ***** válasza:

Aki bánt és beszól azzal nem kell foglalkozni ennyi. Mit érdekel, hogy mások mit gondolnak rólad, de őszintén?

Ha én ezen kattognék, már réges régen ugrottam volna valami szép magas helyről - de pont szrom le. Aki nem képes a szemembe mondani, mi velem a baja, az szót nem érdemel.

Egyébként pedig a sértődősök sohasem akarják elfogadni, hogy sértődősök, de tuti szarrá sértődnek, amikor szembesíted őket vele ;)

máj. 30. 08:00
 13/27 A kérdező kommentje:

"Egyébként pedig a sértődősök sohasem akarják elfogadni, hogy sértődősök, de tuti szarrá sértődnek, amikor szembesíted őket vele ;)"

Hát én pont hogy elfogadom, beismerem és szeretnék ezen változtatni, azért is írtam ki a kérdést.

máj. 30. 08:06
 14/27 A kérdező kommentje:
Ja, és még annyit hozzátennék, hogy nem csak azon tudok kiakadni, ha velem genyók, hanem ha mással azok, pl munkatársam kérdezett valamit egy másik kollégától, aki oda se bagózott. Előbbi feltette a kérdést másodszorra is, majd harmadszorra is. Válasz semmi, mintha ott se lenne a kérdező. Erre utóbbi kolléga (akit kérdeztek) odafordul hozzám, hogy "na, megvetted végülis azt a cipőt, amiről a múltkor beszéltünk?" Itt nem engem vettek semmibe, mégis volt bennem annyi, hogy azt válaszoltam, hogy majd mindjárt mesélek a cipőről, de xy előbb kérdezett, előbb neki válaszoljon. Szóval nekem az a természetes, hogy ilyenkor kiállunk amellett, akivel méltatlan módon bántak. És nem kezdek egy nagy lelkesen mesélni a cipővásárlásról, miközben szemtanúja voltam az előbbieknek, és a kérdező kollégám ott áll leforrázva és értetlenül, hogy miért nézik levegőnek. Tudom, hogy ez is túlérzékenységnek számít, de az én értékrendemben ez így lenne korrekt.
máj. 30. 08:13
 15/27 A kérdező kommentje:

Látom, már senki sem ír! Biztos azért, mert azt gondolják magukban, hülye vagyok! Micsoda alakok az itteni válaszolók!!!

XDDDD önirónia off

máj. 30. 08:27
 16/27 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy bármilyen példát is leírsz, az a te nézőpontod. Lehet a másik oldalról meg mást látnak/gondolnak. De nem is az a cél, hogy itt mi megállapítsuk, hogy jogos -e amit érzel, mert érzésekkel nem vitatkozunk. Minden érzés jogos. Inkább a megfelelő kezelésük a cél. Te magadnak akarsz megfelelni a saját értékrendedhez tartod magad, akkor meg kell tanulni elfogadni, hogy az emberek megítélhetnek és a saját nézőpontjukon keresztül látnak téged. Ezt egy életen át lehet tökéletesíteni. Válaszaiból ítélve fiatal vagy, akinek még a saját családtagjaival is baja van. Majd idővel megtanulod ezeket elengedni. Vannak erre nagyon jó kis könyvek és foglalkoztató füzetek amelyek a szuperszenzitív személyiségekről szólnak.
máj. 30. 08:38
 17/27 anonim ***** válasza:

15

Na ezt nem kellett volna! Ez mindent elárul rólad! Téves következtetés levonása az emberek reakcióiból! Mondjuk az fel sem merült benned, hogy az emberek többsége elment dolgozni a reggeli órákban???

Na így veszel magadra mindent ami nem rólad szól!!! Ez nem önirónia, inkább nagyfokú éretlen érzelmi intelligencia!!!

máj. 30. 08:43
 18/27 A kérdező kommentje:
Igaz, hogy az én nézőpontomból írtam a példákat, de hiányolták a konkrét eseteket, hát írtam párat, és szerintem elég tényszerűen írtam le, szóval azt, ami történt, nem azt, amit éreztem. Ettől függetlenül belátom, hogy én vagyok szuperszenzitív. Könyveket tudnátok ajánlani? Ezt találtam eddig: Szuperérzékenyek gyakorlati kézikönyve
máj. 30. 08:48
 19/27 A kérdező kommentje:

"Na ezt nem kellett volna! Ez mindent elárul rólad! Téves következtetés levonása az emberek reakcióiból! Mondjuk az fel sem merült benned, hogy az emberek többsége elment dolgozni a reggeli órákban???

Na így veszel magadra mindent ami nem rólad szól!!! Ez nem önirónia, inkább nagyfokú éretlen érzelmi intelligencia!!!"

OMG Viccnek szántam! XD

máj. 30. 09:06
 20/27 anonim ***** válasza:

Zoltános Zsoltos példa írója vagyok. Nem nézlek hülyének, csak munkahelyen vagyok.

Amúgy lehet, hogy azokat Te nem tartod sértőnek, ez rendben is van. Én csak azt akartam érzékeltetni a sajnos megtörtént esettel, hogy mennyire különbőzőek az értékrendek és az ingerküszöbök.

máj. 30. 10:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!