Az embereknek mi a valódi problémája a rovar fogyasztással? Mexikóban a 16. század óta esznek tücsköt, és még nem haltak ki, és mellesleg a pörkölt tücsök asszem 100 gram belőle 4000 Ft, soha az életbe nem lesz tömegcikk. Akkor mégis mitől félnek?
Egyèl.
-Alapjába vève megalázó.
Ott esznek rovarokat ahol már az èhhalál múlik rajt.
Az ultraprogresszív libsik nem veszik észre, hogy fordítva ülnek a lovon, vagy direkt csinálják?
A LIBSIKNEK van problémája azzal, hogy a szittyamagyar leszarja, hogy Mehikóban mit ettek négyszáz évvel ezelőtt. A LIBSIKNEK van problémája azzal, hogy én disznót, marhát, baromfit akarok enni. MIÉRT van ezzel problémája? Mert annyira hülye, vagy mert ezért fizetik.
Következő "kérdés"?
"A Karpat-medenceben nem szokás rovarokat enni"
Csak a hányadékukat :)
Rovarmentes táplálkozás nem létezik. Mindannyian eszünk rovarokat, csak legfeljebb sokan nem tudnak róla. Nem létezik 100%-osan rovarmentes élelmiszerelőállítási technológia. Egyszerűen technikailag nem megoldható, hogy ne legyen rovar pl. a búzaszemek között, mert senki se fogja szemenként, egyesével átválogatni őket. Beleőrölik a lisztbe az előállítás során. De bogarak vannak a rizsben, a napraforgóban, a hüvelyesekben, babban, lencsében, a borsóban, a gyümölcsökben, aszalt gyümölcsökben, a cukorban, a péktermékekben, lisztesárukban, a krumpliban, a káposztában, karfiolban, a kakaóporban, a csokoládéban, a kávéban (különösen sok), a teában, a befőttekben, a gombában, a mogyoróban és még milliónyi termékben. Nem az a kérdés, hogy eszünk-e rovarokat, hanem az, hogy mennyit. Élelmiszerbiztonsági szempontból az élelmiszerekben előforduló rovarok, bogarak, kukacok és egyéb szennyeződések mértékének a leszorításán, csökkentésén van a hangsúly, nem pedig a teljes megszüntetésén, mert az technológiailag lehetetlen. Ezért különböző jogszabályokkal szabályozzák, hogy mennyi rovart és egyéb szennyeződést tartalmazhatnak az ételeink, italaink. Néhány példa, hogy mennyi a maximálisan megengedett mérték:
-100 g búzaliszt esetén 150 db rovarmaradvány vagy törmelék és 2 db rágcsálószőr a megengedett maximális érték.
-100 g búza (egész szemű) 32 db rovarral fertőzött szemet tartalmazhat, valamint maximum 0,9 mg rágcsálóürüléket.
-100 g savanyúkáposzta: max. 50 db tripszet tartalmazhat (rovar fajta).
-500 g konzerv paradicsom: 10 db muslica petét tartalmazhat, vagy 5 db petét és egy kukacot, vagy petét nem, csak 2 db kukacot.
-A cseresznyebefőtt emberi fogyasztásra alkalmas, ha 4% alatt van a kukacos szemek mennyisége.
-100 g mazsola szemben 5 db rovar megengedett.
-A majoranna és az oregánó 5%-ban tartalmazhat rovarmaradványokat, a szerecsendió 10%-ban, az őröltborsban pedig 100 g-ban 950 db rovarrész a megengedett.
-A kakaóban és a kakaóporban 100 g esetén 150 db rovarmaradvány a maximum.
-A kávé pedig maximum 10%-ban lehet rovarokkal fertőzött.
A bíbortetűt széles körben alkalmazzák élelmiszerszínezékként, a gyönyörűszép piros, élénkvörös színe miatt. (E120, kárminsav, pl. eper-, málna- és egyéb gyümölcsjoghurtokban, édességekben, lekvárokban, borokban, színes cukorbevonatokban stb.)
Itt van egy táblázat arról, hogy hány rovart vagy rovartörmeléket fogyasztunk évente (spoiler, kb. 140 ezer db-ot):
Szóval mindannyian eszünk rovarokat, ráadásul elég nagy mennyiségben. Csak amiről nem tudunk, az nem fáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!