Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Átlagosan mennyi ideig járnak...

Átlagosan mennyi ideig járnak ki egy közeli hozzátartozó vagy közeli barát halála után a sírjához a közvetlen családtagok, legjobb barátok egy évben több alkalommal is?

Figyelt kérdés
Nyilván ez egyénileg változó, de azért fogalmaztam úgy, hogy "átlagosan".

máj. 1. 01:13
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
85%
Gyakorlatilag csak a temetéskor megyek a temetöbe, aki meghalt, az már nincs sehol, ha emlékezni akarok rá, bárhol megtehetem. Megbízok valakit, aki a sír környékét rendben tartja (maga a sír lefedett, nem kell vele semmit csinálni), de egyébként nem tartom lényegesnek.
máj. 1. 08:11
 12/18 anonim ***** válasza:
85%
Egy rokonom sírjánál se voltam. Be vannak fedve, így gondozni nem kell, de ha van is vele dolog, akkorse az én bajom, mások kijárnak rá. Nem hiszek abban amúgyse, hogy ha odaállok, akkor tudok velük beszélgetni.
máj. 1. 09:45
 13/18 anonim ***** válasza:
68%
Nem járok temetésre és nem járok temetőbe.
máj. 1. 11:06
 14/18 anonim ***** válasza:
80%
1975 óta járunk rendszeresen minden szerettüknhöz.
máj. 1. 14:54
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

4, nekem ezt valaki úgy mondta, hogy egyszer meghalsz, aztán meghal az utolsó ember, aki még személyesen találkozott veled, majd mikor már senki nem él, aki megemlítene, akkor szűnsz meg végleg létezni.

Én azt hittem, a temetőbe járás inkább az idősebb, hagyománytisztelőbb korosztályra jellemző, de itt pár válaszból látom, hogy nincs igazam.

Én teljesen ad-hoc jelleggel szoktam, sosem ünnepeken, hanem mikor épp megyek a szüleimhez. Ha nincs lagzi vagy temetés, akkor évente általában két alkalommal megyek. Az anyai ágról lévő rokonaim a szülőfalum temetőjében nyugszanak, és a buszmegállótól a szüleim házáig eleve az a legrövidebb út, ha átmegyek a temetőn (általánosban 'kemény arcnak' számítottam, amiért én minden nap át mertem menni a temetőn, sötétben is), apai ágról meg a busz a megyeszékhelyről útba ejti a falut, ahol nyugszanak. Ott hosszan elidőzök, nem azért, mert igényem van rá, hanem mert egy óra múlva jön a következő busz... Egyébként csak egy mécsest, vagy egy szál virágot, vagy ilyesmit szoktam vinni, nem én tartom rendben a sírokat, nem is imádkozom, de ez a tiruálé valamiért kialakult.

máj. 1. 20:48
 16/18 A kérdező kommentje:

Őszinte részvétem 5-ös. Azt megkérdezhetem, hogy Édesanyád mikor halt meg?

Ezt igazán sajnálom 7-es. De van, akit a testvére még szekál is, téged legalább békén hagy. Sokszor pont a legközelebbi rokonok okozzák az embernek a legnagyobb szenvedést.

Köszönöm 9-es. Végre egy konkrét válasz, hogy fél évig tartott (nálad).

A többieknek is köszönöm a választ. A kérdést amiatt írtam most ki, hogy nemrég voltam New Yorkban, és "elzarándokoltam" az ikertornyok helyszínére. Anno 2001-ben engem valamiért eléggé megviselt az a rettenetes tragédia, mert kicsit úgy éreztem, hogy ez akkora horderejű történés volt, hogy bárhol a világon megtörténhetett volna, és akár én is lehettem volna az áldozata. Arra számítottam, hogy az ikertornyok helyén lévő vízesések (csak a déli működött, az északi száraz volt) te lesznek gyászoló rokonokkal, mert, hogy ugye rá vannak írva a halottak nevei a vízesések fémkereteire, és sokuk testét sosem találták meg, tehát ez egyfajta temető is ott, de talán ha 1-2 gyászoló embert láttam, a többiek csak turisták voltak, és vidáman szelfiztek a "különleges helyen". Mivel már több, mint 22 év eltelt a történtek óta, azért gondoltam, hogy már ritkán járhatnak oda a hozzátartozók.

A másik dolog, hogy én sokáig nem voltam egy nagy temetőbe járó, de idén nyáron lesz 5 éve, hogy egy kedves barátnőm eltávozott az élők sorából :( és az ő halála megváltoztatott bennem valamit. Mert azóta évente többször (évfordulókon, Mindenszentekkor, Karácsony táján) is kijárok, és nem csak őt, hanem a többi rokonomat és/vagy ismerősömet is „meglátogatom”. És még mindig bennem van a mehetnék, pedig egyszer már úgy éreztem, hogy elkezdett "lecsengeni", de utána újra "fellángolt".

Az pedig, hogy aki meghalt nincs sehol, egyrészt nem tudhatjuk biztosan, másrészt, pedig ha én lelki szinten jobban érzem magam ettől a "rituálétól", hogy felmegyek, kitakarítom, virágot viszek, sétálgatok a temetőben, akkor szerintem van értelme. Talán ez a "rituálé" az élőknek kell, hogy érezzük, hogy gondolunk az eltávozott szeretteinkre, és majd minket sem felejtenek el ugyanúgy, ahogy őket sem felejtettük el mi.

máj. 9. 18:18
 17/18 anonim ***** válasza:
Szerintem ha gondol az ember valakire, akit szeretett, akkor teljesen mindegy a világ melyik pontján teszi ezt. A sírnál is pont olyan távol van a szerettétől, mintha máshol lenne.
máj. 12. 08:42
 18/18 anonim ***** válasza:

Én általában évi két alkalommal szoktam kimenni. Egyszer halottak napján, egyszer tavasszal. De úgy gondolom, hogy ahhoz, hoyg valaki eszembe jusson, vagy gondoljak rá, aki már nem él, nem kell feltétlenül a sírjánál állnom.

Amikor kimegyek, az egész családot végig szoktam járni, mindenhova viszek valamit. Mindenkinek máshol van a sírja. Mindkét nagymamám 4 éves koromban (37 éve) halt meg. Az anyairól van ném halvány emlékképem. Az apairól semmi. Ennek ellenére tudom, hogy ő volt, szoktam vinni valamit a sírjára. Ugyanígy a nagyapáimhoz, szüleimhez, déapámhoz, anyai nagyanyám családjához el szoktam menni. Kb. ők a rokonság, akik már nem élnek, de valamit tudok róluk. Amíg élek (remélem egy 30-40 évem még van) nem hiszem, hogy ezen fogok változtatni.

okt. 29. 18:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!