Régen , hogy tanultak meg ennyi nyelvet?
11# Jaj, nem tök mindegy? Senki nem rugózik ezen, csak a magyarok a saját társaikkal szemben (külföldiekkel a sajátjaikkal szemben nem tudom, mi a szitu), csak és kizárólag magyarok ellen hallom magyaroktól mindig ezt a kritikát, hogy jaj hát annyira azért nem beszél jól xy adott nyelven… Ha van egy külföldi, aki x ideje tanul magyarul és elmeséli neked, hogy “Vettem házat, de nagyon megbán, mert a környék nem jó mint akartam, van sok rossz ember.” akkor fényesre van nyalva a segge, hogy de jól beszél magyarul, de ha a magyar ember csak szar akcentussal beszél, akkor rögtön megy a kiröhögés és lehúzás. Ez nem verseny, csak szólok, nem az a nyertes, aki jobban beszél, a külföldi, akivel kommunikálni fogsz, nagy ívben szarik az akcentusodra és az apróbb nyelvtani hibákra is, amíg amúgy érthető, amit mondasz.
(Megjegyzem tényleg vannak, akik totál alap dolgokat is elrontanak, de sokan teljesen jól tudják az adott nyelvet és a tanulás egy folyamat, nem instant tudsz mindent, lehet később majd megtanulják helyesen, ennyi.)
12, nehogy azt hidd. Ismerek olyan országot, ahol meghallják, hogy akcentussal beszélsz és máris "nem lehet érteni mit mondasz", "fura vagy", "tanulj meg beszélni", stb., még akkor is, ha amúgy gazdag szókinccsel beszélsz csak épp akcentussal.
Igen, magyar és magyar között a nyelvtannaciskodás megy
A: Tanár vagyok és ma este dolgozok.
B: Remélem nem nyelvtant tanítasz.
De a külfödi embert nem alázzák meg legalább.
14# Persze nyilván, de szerintem a magyar akcentus pont nem annyira vészes érthetőség szempontjából, csak kihallatszik azonnal, meg mondjuk a többség azért nem ilyen “Iz der eni kvescsön” szinten beszél, legalábbis aki használja tényleg a nyelvet a fiatalok közül, és nem csak nyelvtankönyvben találkozik vele, hanem a netnek hála már mindenhol hallja gyerekkora óta a helyes kiejtést. De pl apukám 30 éve olyan területen dolgozik, ahol az angolt is kellett használni munka közben itthon is, ebből 15 éve már különböző külföldi országokban él, ahol meg csak azt használja, hallottam már őt is beszélni és neki tipikusan erős magyar akcentusa van, de gondolom ha baj lenne, már elküldték volna valami tanfolyamra, hogy javítson a dolgon, mert eléggé része a kommunikáció is a munkájának.🤷♀️
Gyakran meg nem is a kiejtés a legszembetűnőbb, hanem a hangsúlyozás, mert talán főleg az amerikaiak sokkal dallamosabban beszélnek a magyarhoz képest, a magyar viszonylag monoton.
De kihallatszik ugyanúgy a francia, szlávok vagy a német is. Pörgetem a Tiktokot, azonnal hallom, ki az akinek nem az angol az anyanyelve. Ettől még a többség teljesen érthető.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!