A zsenik általában introvertált emberek?
Szóval itt pár hozzászóló átesett a ló túloldalára, mintha az introvertáltság valami baromi jó dolog lenne..
Az fel sem vetődött bennetek, hogy valaki egykor társaságibb ember volt, de annyit csalódott az emberekben, hogy emiatt lett inkább introvertált, zárkózott?
Elárulom akkor, hogy elég végletesen introvertált vagyok, gyerekkorom óta (ez alaptulajdonság, nem szerzett).
Amit keresel, az elég nagy részben az önbizalom szerintem.
Persze aláírom, az extrovertáltaknak sokszor könnyebb - ettől még az intelligenciára nincs hatással.
Munkahelyi szekálással szerencsére nem találkoztam, némi csipkelődéssel igen, de az kezelhető.
Itt segíthet, ha normális a közösség (ahogy az iskolában is sokat segít), ill. lehet köze hozzá, hogy elismertebb, szellemi munkám van.
Igaz, hogy az extrovertáltak könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat, de az, hogy vesztesnek érzed magad, inkább önbizalmi kérdés, aminek más alapja is lehet szimplán az introvertáltságon felül (nem segít rajta, az ok).
Van erősen introvertált barátom is, aki szintén nem érzi magát vesztesnek... és meglehetősen extrovertált is, aki szintén nem érzi magát annak.
Nem utálni kell magad, hanem elfogadni, és te is tudsz tenni azért, hogy jobban beilleszkedj a környezetedbe.
Nem állítom, hogy egyszerű, és nagyban függnek a lehetőségeid a környezettől, a munkádtól, az elért megbecsültségedtől is.
Segíteni nem igazán tudok, de a lényeg, hogy az introvertáltság nem olyan jellegű dolog, ami miatt bármilyen szinten is alsóbbrendűnek kellene érezned magad.
Próbálj kimászni a gödörből, nem kell a depresszió - meg lehet csinálni introvertáltan is.
...őőő...
Az introvertáltság egy személyiségi jegy, nem szerzett tulajdonság.
A depresszió ellenben egy kezelhető állapot.
Nem tudom, mihez képest "társaságibb" a korábbi állapotod, de az intro-extro egy skála, simán lehet valaki középen is vagy enyhén eltolódva valamelyik irányban.
A sérülés miatti bezárkózás egy külön dolog és más probléma.
35# Lehet van olyan, hogy valaki kiemelkedő introvertáltként, vagy ahogy írta valaki felntebb, vannak magasan funkcionáló autisták. De a többség nem ilyen..
A kórosan introvertált és beilleszkedni képtelen emberek nagy része a társadalom perifériájára kerül és előbb-utóbb hajléktalan lesz belőle..
Biztosan van olyan, hogy valaki kiemelkedő introvertáltként.
...de a magasan funkcionáló autizmust ne keverjük ide, az egy teljesen más dolog - és igen, ők is sokat elérhetnek.
Aki végletesen introvertált, még nem lesz automatikusan beilleszkedésre képtelen, nem ugyanaz a kettő.
Kirekesztett lehet ("nagyhangúak" által uralt környezetben), de a beilleszkedési képesség nem innen ered.
Egyébként matematikailag igaz az állításod.
Ezt írtad:
Ha valaki kórosan introvertált ÉS beilleszkedni képtelen, AKKOR könnyen kerül perifériára.
A gond ezzel csak az, hogy ez két állítás.
Az egyik a "kóros" introvertáltság, a másik a beilleszkedési képesség.
Önmagában ez még matematikailag semmit nem állít az introvertáltságról. :)
Sőt, ha úgy fogalmazom meg, hogy a végletekig extrovertált ÉS beilleszkedésre képtelen ember is könnyen könnyen perifériára tud kerülni, akkor mondtam ezzel újat?
(Ő inkább a renitens kategória lesz egyébként.)
Nem lehet, hogy ebben az állításban mégis a beilleszkedésre képtelen kitétel a fontos, és nem az extrovertáltság/introvertáltság aránya?
Elnézést, fentit #36-nak szántam, nem #35-nek.
#35 által írtakkal teljesen egyetértek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!