Szerinted is egy nagy betegség a TikTok nézése?
Szerintem az, nagyon is. Meg a Youtube short, meg az Instagram reels is.
Nekem sem TikTok alkalmazásom nincs , sem Instagram. A Youtubeon néha keresek videókat.
Szerintem túlzottan lekötik az emberek figyelmét, és ez még a kisebbik baj. A nagyobb, hogy folyamatosan más és más inger éri az embert, és mikor végre leteszi a telefont, az való élettől is ezt várja. Ott viszont ez nem történik, ebből következnek a psziho esetek.
28/F
Amiről a hetes ír, arról volt valami tanulmány, de meg nem keresem most hirtelen. De igen, ez a része is eléggé káros, hogy kiégeti az érzelmi kapcsolóidat, vagy mittomén mi a szakszó rá, de nem normális, hogy az egyik pillanatban nevetsz valami vicces dolgon, a következőben meg bead egy krva AI generált dagadt vörös macskát aminek olyan szomorú a sztorija, hogy már inkább elpörgetném, utána meg valami tök izgalmas, tényfeltárós videót és ez folyamatosan váltakozva.
Nyilván a figyelmet is szétzúzza, mert megszokod, hogy folyamatosan kapod az ingereket. De ez nem csak a Tiktok hibája, ez az internet megjelenése óta folyamatosan téma, szerintem már a létező összes formátumot a könyveken kívül kritizálták ezzel, hogy lustul tőle az agy, a filmektől, a böngészéstől, játékoktól, Youtubetól, stb. A Tiktok ezeknek már csak a legfrissebb, extrém verziója.
Lehet visszasírom azt az időt, amikor mindenki arra használta a telefont, amire való-telefonálásra.. Szerintem kevés nyomasztóbb dolog van attól, mint amikor valaki tömegközlekedésen nyomogatja a mobilt, fülhallgató be, mint valani zombi.. Tönkreteszi a kognitív funkciókat is ezek a szarok.. Hihetetlenül káros!
Hús-vér emberi kapcsolatok rovására megy a Facebook, Insta, Tiktok, meg ilyen hülyeségek.. Pedig elég lenne egy ilyen közösségi platform. A mobil nem pótolja az emberi kapcsolatokat, tetszik nem teszik, az emberi kapcsolatokért harcolni, küzdeni kell..
A telefon ehhez képest csábítóbb, mindig ott van, mindig lehet rá számítani, nem úgy, mint az emberekre, barátokra. Régebben még újságot olvastak az emberek, ma már az is kezd kihalni.. Vannak gondok...
Szerintem nagyon sok múlik a fogyasztón. A legtöbb esetben teljesen haszontalan, valóban túl sok inger egymás után, amit az agy nem tud feldolgozni, ettől be lehet pörögni. A legtöbb emberre lehet, sőt sok esetben van is káros hatása, annak ellenére, hogy alapvetően tök jó dolgokra is lehet használni. Én rengeteg receptet, barkács és otthonfelújítási ötletet, edzéstervet, egészséggel kapcsolatos infót és gyereknevelési tippet szedtem ezekről a helyekről. Időnként szórakoztató és kikapcsoló is tud lenni, de oda kell figyelni, hogy ne ezzel menjen el a napunk. Nagyon könnyen tud a rabjává tenni, így van kitalálva.
Egészen addig van káros hatása, amíg hagyod, hogy legyen. Ha tudatosan használod, és kihasználod, hogy az algoritmus "rád formázza" a videókat, akkor egészen jó dolgokat is ki lehet belőle hozni. De akkor se vesztesz tulajdonképpen semmit, hogyha nem nézed őket. Nem maradsz le, nem maradsz ki, csak ezt akarja elhitetni veled.
Bocs de nem akarok szociális kapcsolatot kialakítani a villamoson összegyült óbégató csövikkel. Alap a (lehetőleg zajszűrős) fülhallgató tömegközlekedésen, ha az ember meg akarja őrizni az ép eszét….
Ja, amúgy általában mobilról fülesen zenét hallgatok, közben könyvet olvasok - most akkor elkárhozok vagy sem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!