Csak szerintem jellemzőbb a szegényebb rétegekre a rasszizmus?
Sem a rasszizmus, sem a fent leírt hozzáállás nem függ anyagi helyzettől.
Egyszerűen azok az emberek, akik saját magukkal nincsenek kibékülve, azok szokták a fent említett módon minden gondjukat a szomszédra, a főnökükre, a buszsofőrre, esetleg Orbán Viktorra, vagy az említett bevándorlókra kenni. Nem számít az anyagi helyzet, egyszerűen nincsenek valamiért jóban saját magukkal, és azt másokra vetítik ki.
Rasszistának lehet lenni ettől függetlenül más okból is. Félelemből, meggyőződésből, vagy egyszerűen az is tűnhet rasszizmusnak bizonyos szemszögből, ha valaki egyszerűen csak nem szeretne más rasszal keveredni. Itt sem nagyon fedezhető fel pénzügyi helyzettel összefüggés.
Szerintem sokszor van összefüggés, csak nem teljesen úgy, ahogy te írtad (tehát anyagi helyzet-rasszizmus).
Azaz saját tapasztalatom szerint az alacsonyabb műveltségű/képzettségű stb. emberek hajlamosabbak a rossz sorsukért mást hibáztatni, illetve hiányos ismereteik miatt egy-egy ilyen eszmét jobban "bekajálnak", az esetleges agymosóknak könnyebb dolguk van velük, mint egy tanultabb embernél, akik talán kicsit hajlamosabbak elgondolkodni ok-okozati összefüggéseken, illetve egy kérdést több szemszögből is megvizsgálni stb.
És nem mindig, de az esetek nagy részében azok, akik többet tanultak/sokoldalúbban képzettek, azok jobban keresnek, így lyukadunk ki a Te elméletedhez :)
5!
Ebben is van igazság, de szerintem rasszizmus és rasszizmus között is van különbség.
Mert nekem nem ugyanaz mondjuk az én "óvatosságom" a romák felé, akik már támadtak meg/kötöttek belém/loptak meg stb., (holott annyit "érintkezünk", hogy egy városban lakunk, így néha útjaink keresztezik egymást), mint a szigorúan csak elvek mentén felépített rasszizmus, mint a "minden a zsidók miatt van!" meg a "minden migráns terrorista!" (pedig én külföldi ügyfelekkel dolgozom nap mint nap, minden színű/vallású ember megfordul nálunk 🙂).
"Hát ennél nagyobb hülyeséget! Látom nem teljesen érteted meg a kérdés lényegét. És mire alapozva feltételezel rólam bármit is?!"
Nem, tényleg nem értem a kérdés lényegét. Leírtad, hogy szerinted a szegénység és a rasszizmus között kapcsolat van, aztán nem indokoltad meg semmivel. Magyarul szimplán az emberek anyagi helyzetéhez társítasz egy negatív tulajdonságot.
Csináljak én is ilyet?
Szerintem a szegényebb rétegekre jellemzőbb a bűnözés.
Szerintem a cigányságra jellemzőbb a szegénység. => Tehát a cigányságra jellemzőbb a bűnözés.
Na, akkor máris rasszista lettem, pedig csak végigvittem a logikádat.
Mondjuk olvasnék valami cikket/tanulmányt arról, hogy pontosan milyen módokon bssza szét a társadalmat, hogy MINDEN negatív tulajdonság és diszkriminatív ideológia a szegényeknek van csak felróva.
Egyrészt ostoba frusztrált félállatoknak tartani a szegényeket önmagában is megérne egy misét, másrészt viszont kifejezetten káros hozzáállásnak gondolom, hogy sokan kajak 100%ig elhiszik, hogy akinek hatalma és presztízse van a világban, az automatikusan intelligens és progresszív is.
Hidd el kérdező hogy nem csak az lehet rasszista, szexista, homofob, vagy bármilyen fóbiás, akinek kb semmi hatalma nincs társadalmilag. Bőven vannak bigottok azok között is, akik hatalommal bírnak mások fölött - általában olyanok fölött is, akiket alsóbb rendűnek tartanak.
Nem foghatod a bigottságot egy hátrányos helyzetű népcsoportra, hiszen a bigottság ott van a hivatalokban, meg a társadalmi hierarchia legtetején is.
"Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!