Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tényleg rossz döntést hozok?

Tényleg rossz döntést hozok?

Figyelt kérdés

Filóztam, hogy hova írjam ki a kérdésem, mert sok témát érint, de végül ide került.

28 éves vagyok, önálló, mondhatni sínen van az életem. Van egy kapcsolatom, akivel házasságot, majd gyereket tervezek. Van lakásom, autóm, diplomám, munkahelyem, ami a szenvedélyem, biztos megélhetésem, magyarországi viszonylatban nagynak nem, de jelentősnek mondható vagyonom.

Viszont van egy terület, ami idáig kimaradt az életemből, viszont szintén nagy szenvedély, és ez a pénzügy. Már nagyon kicsiként érdekeltek a befektetések, 15 évesen apám brókerszámlájával kereskedtem, rengeteg könyvet olvasok a témában, stb. Idővel szeretnék vagy vállalkozni, vagy vezetői szerepbe kerülni a jelenlegi területemen, esetleg a mostani szakomat ötvözni egy közgazdasági területtel, de jelenleg zsákutcába futnék. Befektetések, adózás, vállalkozás során olyan ismeretek kellenek, amikhez már kevés az, hogy csak úgy utána olvasok. Persze sok hibával, saját káromon az évek során is rám tud ragadni a szükséges tudás, de én szeretném ezt megtanulni, ezért jelentkeztem újra bsc-re. Körülöttem viszont mindenki hülyének néz, és nagyjából ezeket vágják a fejemhez:

- psz szakon úgysem fogom ezeket megtanulni, semmire nem megyek majd vele

- 4 évet elpazarolok az életemből

- amíg ilyen hülyeségekkel töltöm az időmet, addig a jelenlegi szakmámban nem fogok fejlődni, és két szék közül a földre esem

- munka és egyetem egymás mellett annyira le fog kötni, hogy rámegy majd a kapcsolatom, és nem lesz itt sem gyerek, sem házasság

- minek ez (???)

- a mostani munkáltatóm ha megtudja, el fog kezdeni keresni valakit a helyemre

- a munka rovására is fog ez menni

- úgysem tudom majd kihasználni ezt a plusz papírt

Én úgy gondolom, hogy tanulni sosem késő, és egy gazdasági képzés az élet MINDEN területén hasznosítható tudást ad. De akkora szembeszélben vagyok barátok és család ügyileg, hogy teljesen elbizonytalanodtam. Tényleg rossz döntést hozok, és totál felesleges ilyenbe belevágni?

ui: bocsi, hogy hosszú lett

2024. jan. 21. 16:46
A kérdező szavazást indított:
Szerintem is rossz döntést hozol
Szerintem sincs sok értelme, de ha ezt szeretnéd csinálni, senkinek semmi köze hozzá
Ne hallgass senkire, csak rosszakarók. Egyetértek azzal, hogy a kérdező helyzetében jó választás "visszaülni" az iskolapadba.
10 szavazat
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha téged ez tesz boldoggá, vágj bele bátran! Minden megoldható, lehet hogy nehéz lesz, lesznek kihívások a párkapcsolatban és a munkával kap solatban, de nem te lennél az első, aki így vág bele. A párod mit gondol erről?
2024. jan. 21. 16:53
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
28 évesen előbb a gyerek sztem. Utána még mindig ezer éved van tanulni.
2024. jan. 21. 17:14
 3/13 anonim ***** válasza:
59%
#2, gyerek után minden nehezebben megoldható, gondolom neked nincs különben nem írnál ekkora marhaságot.
2024. jan. 21. 17:18
 4/13 anonim ***** válasza:
0%
Van. Épp ezért mondom. Ha elveszteget pár évet a tanulással, a gyerek nehezen vagy sehogy nem fog összejönni. Vagy már partnere nem lesz addigra. De ő tudja. Ő élete. Tanulni 45 évesen is lehet
2024. jan. 21. 17:20
 5/13 A kérdező kommentje:

"A párod mit gondol erről?"

Ő az egyetlen, aki támogat. Ő már egy éve mondogatja, hogy vágjak bele.

"28 évesen előbb a gyerek sztem. Utána még mindig ezer éved van tanulni."

Párom most végzett a mesteren, szeretne dolgozni még egy kicsit gyerek előtt, szóval a gyerek projectbe 1-2 év múlva kezdenénk bele nagyjából. Utána építkezni szeretnénk, majd második gyerek. Szóval igazából vagy most, vagy soha.

2024. jan. 21. 18:28
 6/13 anonim ***** válasza:
Akkor miért kell erről idegen emberek véleménye?
2024. jan. 21. 18:32
 7/13 anonim ***** válasza:
67%

Kicsit creepy, hogy ennyire ilyen megtervezett, ütemtervszerű életed van🤣Mintha a gyerek project is csak egy kipipálandó tétel lenne, meg en bloc minden az életedben.

Na de…ha anyagilag megengedheted magadnak, hogy most évekig tanulj és úgy gondolod, hogy javadra válna, valamint ha nem sürgős a gyerekcsinálás, várnál vele 3-4 évet, akkor vágj bele, de mi nem dönthetünk helyetted, te életed. A családalapítást amúgy én inkább azutánra időzíteném, mikor már túlvagytok nagyrészt az építkezésen, mert egy kicsi gyerek + építkezés + munka + tanulás Istenbizony ki fog csinálni idegileg, csoda lesz, ha nem megy rá a kapcsolatotok.

2024. jan. 21. 19:08
 8/13 anonim ***** válasza:

"Befektetések, adózás, vállalkozás során olyan ismeretek kellenek, amikhez már kevés az, hogy csak úgy utána olvasok."

Eszembe sem jut, hogy lebeszéljelek a tanulásról, de ez itt egy kifejezetten buta érv ahhoz, hogy pénzügy Bsc-re menj. Ha pénzügyi területen szerzett diplomára lenne szükség a vállalkozáshoz, nem lennének önálló villanyszerelők, szobafestők, autószerelők, stb. Adózás? Ha vállalkozol, könyvelő nélkül nem fog menni - nem mondnom, hogy nem árt utánanézni, sőt, a könyvelőt megkérdezni erről-arról, de CSAK emiatt megint nincs értelme pénzügyi diplomába beletenni a munkát és az időt. (főleg a kötelező töltelék tantárgyak miatt, amikről tudod már az elején, hogy soha nem fogsz velük többet foglalkozni, és nem is érdekel).

"egy gazdasági képzés az élet MINDEN területén hasznosítható tudást ad"

Kivéve, ha nincs szerencséd, és szigorúan elméletközpontú oktatókat fogsz ki, akik ráadásul kizárólag a saját könyvük apróbetűs részét szeretnék a vizsgán visszahallani.

"tanulni sosem késő"

Ebben viszont tökéletesen egyetértünk. De ennél több nem is kell ahhoz, hogy jelentkezz a pénzügy Bsc-re.

2024. jan. 21. 19:22
 9/13 A kérdező kommentje:

Nincs így kőbe vésve, csak tudjuk mik a terveink, és nagyjából most összeraktam, hogy mit mikor fogunk meglépni.

"Na de…ha anyagilag megengedheted magadnak, hogy most évekig tanulj "

Levelezőn csinálnám, mellette ugyanúgy dolgoznék.

2024. jan. 21. 19:22
 10/13 A kérdező kommentje:

#8: Nem terveztem ennyire részletezni, de kifejtem. Nemrég gondolkoztam befektetési célú lakásvásárlásban, kiadva bérlőnek úgy, hogy közben hitelt is felhasználok. Ez egy sokszereplős történet, és ennek az adózása legalább háromféle módon történhet (amiről én tudok). Ahhoz, hogy kiszámoljam megéri-e, érdemes lenne ismernem a hitelt, annak a függését, hogy mitől változhat a kamat pozitív vagy negatív irányba fordulókor, mit tudok a bevételem adózásából költségként leírni, ezek milyen adózási formában összeegyeztethetőek, milyen lesz a végén a reálhozam, mennyi esély van az inflációra, a lakásárak változására, támaszkodhatok-e ezekben statisztikára vagy sem, kalkuláljak az amortizációval, felújítással, milyen módon érdemes vezetni ezeknek a könyvelését (mert erre nem lesz könyvelőd), és hogyan kell adózni. Ehhez egy komplex pénzügyi tervet kell készíteni, aminek a végén kijön, hogy megéri-e vagy sem. Persze fejest lehet ugrani benne, és elolvasni a portfolio cikkeket, de az még nagyobb lutri lenne, mint egyébként kéne lennie. És jobban megéri-e, mint állampapírba rakni? Egyáltalán melyik állampapírt mi mozgat, mitől lesz valami lakossági, és melyik esetében milyen kockázattal kell számolni? Mik azok a opciók, alapok, portfolio diverzifikálás? Hogyan juthatok hozzá vállalati kötvényekhez? Vezetőként hogy tekintenék át egy pénzügyi kimutatást? Mit jelent az, amikor alapkamatot emel az MNB? Egyáltalán mi az az MNB, hogy kapcsolódik a lakossági bankoláshoz, és az alapkamat mit befolyásol az én hitelemben, és mekkora mértékben? Mi az a BUBOR, THM és társai? Értem én, hogy vállalkozásnál (cégalapításnál, alkalmazottakkal, rosszul fogalmaztam fentebb) is van könyvelőd, de azért érdemes tisztában lenned a dolgokkal, legalább alapszinten. Ne mondd, hogy pénzügyi és számviteli alapismeretek nélkül sikeresen lehet bánni egy céggel.

Estig tudnám folytatni. Nyilván nem olyan dolgokat soroltam fel, amikkel így-vagy úgy ne lennék tisztában, de azért nincsenek mélyreható ismereteim. Persze mindegyikre lehet azt mondani, hogy írjam be a google-be, amit meg is teszek, de egy idő után ez már akkorára nő, hogy az ember ráeszmél, hogy ezt tanulni kell. És én azt várnám egy gazdasági bsc-től, hogy az elvégzése után ezekre választ kapok.

2024. jan. 21. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!