Magasan funkcionáló autisták / Aspergeresek! Ti mit dolgoztok?

Jó de az asperger az egy spektrum ám még mindig. Ahogy az autizmus is. Ha ő ennyire nem képes ellátni a mindennapi élethez szükséges feladatait, akkor ő nem magasan funkcionáló autista/aspergeres, hanem pont hogy a problémásabb fajta, aki a spektrum rosszabb végén helyezkedik el.
Ahogy sok kommentből láthatod te is és a kérdező is, egyáltalán nem általános ez a dühroham aspergereseknél sem.

Meg aztán tegyük hozzá a halmozott hátrányos helyzetet. Volt "szerencsém" ismerni olyan embert aki állítása szerint aspergeres, de emelett nagyon durván depressziós sőt a jelek alapján gyanítom borderline is volt. Az ő hangulatingadozásai és szélsőséges állapotai se az aspergerből eredtek, sokkal inkább a többi, rá egyénileg jellemző zavarból.
Tehát nem szabad csak aspergerből kiindulni. Volt amikor én is elkövettem ezt a hibát, feltételezve hogy minden aspergeres őszinte, nyitott, jó ember. Sajnos nem csak ez számít, hanem ha vannak kisérőtünetek (borderline, pszichopátia, akármi) akkor azok is nagyon sokat tudnak rontani az összképen.
Ha akik kioktatnak TÉNYLEG annyira tájékozottak lennének, akkor tudnák, hogy ez egy spektrum, és mindenkinél máshogy jelenik meg.
Pl valakinél van szenzoros érzékenység valakinél nincs. És mégis mindketten rajta lehetnek a spektrumon.
Ugyanígy:
valaki agresszív, valaki nem. Mindkettő rajta lehet a spektrumon.
Nem hiszem, hogy neked a dolgod lenne a diagnosztizálás a fotelszékből. Bár tudom, itt a gyakorin mindenki mindenhez ért, és mindenkinél is jobban tudja (orvosoknál is). Csak a kérdésre felejt el válaszolni.
Házi feladat:
Ezenkívül 20 milliárd cikk és kutatás szól még a spektrumon lévők dühkezeléséről, és ezzel kapcsolatosakról. De nyilván ti ismertek 1, 2, vagy 3 embert, szemben ezzel foglalkozó egészségügyi szakemberekkel, akik kicsit többet láttak, és majd az az 1 fog számítani a latban akit ti ismertek, ő lesz az etalon. Majd igazodik hozzátok a WHO.
Másik:
Köszönöm annak, aki a kérdésre válaszolt! (ami NEM az volt, hogy van-e dühkezelési problémája bárkinek is, vagy sem).
#13-#14
Ezeket eddig is tudtam, sehol nem írtam a kérdésben, hogy azt várnam, hogy mindenkinek ugyanolyan tünetei legyenek mint nekem.
Azt kérdésem az volt, hogy hol dolgozik, akinek ilyen diagnózisa van...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!