Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hová halad az emberiség?...

Hová halad az emberiség? Szövegértelmezésre képtelen a legtöbb ember?

Figyelt kérdés

Az egyik Facebook csoportba beírtam a következőt:

"Megnéztem a Netflixen a Vow c. filmet, képzeljétek el, megtörtént eset. Tudom ajánlani, nézzétek meg ti is!"

Nos, erre 5 hozzászóló megkérdezte, hogy mi a film angol címe, 2 hozzászóló pedig azt, hogy a Netflixen adják-e?

2023. dec. 8. 12:44
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
91%
Ezt én is észrevettem sajnos. 1. osztályos tananyag az olvasás tanulás, akkor kéne megtanulni szöveget értelmezni is, bár nem tudom, mi ennek a tanulási módja. Nekem annak idején csak úgy jött. És mivel nem értik, amit olvasnak, nem is szeretnek olvasni, illetve értő módon tanulni sem tudnak. Nem tudom, hova jutunk így. Ezeknek a fiataloknak a zöme sosem fog tudni minőségi munkát végezni.
2023. dec. 8. 13:24
 12/37 anonim ***** válasza:
65%

#10 Jó ez azért kicsit másabb helyzet. Van az a minimalizmusra törekvő kérdés ami már annyira túl van egyszerűsítve, hogy nem lehet rájönni, mire s kíváncsi a kérdező.

Vagy vannak olyan kérdések, amihez leginkább egy fordító program kellene. Olyat is láttam már amit szerintem egy bugos ChatGPT rakott össze. Máskor meg nem is kérdés volt, csak szavak egymás után dobálva... :D

2023. dec. 8. 13:28
 13/37 anonim ***** válasza:
91%

Nekem amúgy a kedvencem, amikor segíteni akarok, erre jönnek az egybitesek.

Egyszer egy applikációhoz készítettem amolyan felhasználói útmutatót, lépésről lépésre beállításokkal amit egy Facebook csoportban is megosztottam. Eleve minden második komment csak valami oda böfögés volt, hogy "ez szar" "van ettől sokkal jobb" "nem tetszik" stb.

De konkrét kifejtést egyik sem tudott adni, értelmes eszmecserét nem lehetett folytatni. Persze ugyanezek az egybitesek voltak a leghangosabbak ha valami politikai vonatkozású téma jött fel.

2023. dec. 8. 13:32
 14/37 anonim ***** válasza:
71%
Mármint az a megtörtént eset,hogy megnézted?
2023. dec. 8. 13:41
 15/37 anonim ***** válasza:
89%
Nekem másik kedvencem, hogy a kommentet írók 90%-a nem olvassa el a linkelt cikkeket, maximum a címszavakat vagy a posztot, cserébe kiselőadást tartanak arról, amiről szerintük szól a cikk amit el sem olvastak.
2023. dec. 8. 13:44
 16/37 anonim ***** válasza:
16%

"1-es, talán az a probléma, hogy én eleve az angol címét írtam oda a posztban."

Ó, hogy oda ne rohanjak. Te lehet, hogy tudod, hogy ez az angol címe, de nekem, és ahogy a példa is mutatja, nem jött át, hogy ez lenne az eredeti címe. 🤦👏

És akkor még te csodálkozol, hogy megkérdezik..

Senki se gondolatolvasó, és ha senki nem ismeri a filmet, akkor bocs, ha megkérdezik, hogy mi az angol címe.

Amit írtál, abból nem derül ki, hogy ez lenne az eredeti.

2023. dec. 8. 13:44
 17/37 anonim ***** válasza:
92%

Bevallom őszintén, én egy ideig olyan kis naiv voltam, hogy erre a jelenségre azt hittem, szimpla kis poénkodás és/vagy menőzés. Szóval nem volt valami kellemes, amikor arcon csapott a valóság, hogy bizony, de, komolyan ilyen szintre süllyedtünk. És ennek a hanyatlásnak még messze nincs vége.

Tisztelet a kivételnek, de sokan tényleg nem tudnak szöveget értelmezni, felfogni, és ezt a problémát nem is érzékelik..

Pár hete beültem egy tájékoztatóra egyetemen, ami bár elsősorban a végzősöknek (pl. nekem) szólt volna, de sok alsóbb éves is jelen volt. (ezt nem rosszból mondom, mert legalább előrelátóak voltak, csak érzékeltetni szerettem volna a korkülönbséget) Az ott jelenlévő prof. -ok meg remekül fel voltak készülve, tök informatív előadás lett, viszont elkövették azt a hibát, hogy többszörösen összetett mondatokat használtak. Amivel nekem semmi gondom nem volt, felfogtam, leírtam, de egy rakat szaktárs kb. a felét sem értette, és nem azért, mert általuk nem ismert szakszavakkal dobálózott volna bárki is. Így leragadtunk az első tagmondatnál. Nem azzal van a baj, hogy kérdeztek, elvégre azért is voltunk ott, hogy ne legyen homályos rész, de amikor már 3-4 alkalommal kérdezték meg ugyanazt, helyenként egy valaki tette fel ugyanazt a kérdést, szinte megszólalásig ugyanúgy, mint előtte, azért az már elkeserítő volt. És többször olyan kérdés volt, aminek a válaszát nemcsak, hogy elmondták pár perce, hanem ott volt a prof. mögött kivetítve a táblán..

Több tanító/tanár rokonom van, akik hasonló dolgokról panaszkodnak. Olyan kis butácskák a gyerekek, hogy szinte már ijesztő, ami itt megy. Tisztelet a kivételnek.

2023. dec. 8. 13:45
 18/37 anonim ***** válasza:
91%

Applikációs példádról eszembe jutott, hogy munkahelyen ki kellett tölteni egy táblázatot a saját dolgaidról (munkábajárás, honnan mivel mennyi stb).

Eddig papíron volt, most elektronikusan kell.

Sokan nem értették, én meg ráértem, szóval csináltam egy lépésről lépésre füzetet nekik (megnyitod a felületet (ikon pirossal bekarikázva), rákattintasz erre a menüre (pirossal karikázva), legörgeted (bekarikázva), rámész erre (bekarikázva), kitöltöd az adataid értelemszerűen. Jobb alsó sarok beküldés gomb (piros karikával).

És nem értik! Nem töltik ki, mert bonyolult. WTF?!

Kérdezem tőlük, hol akadtak el. Válasz: hát az egészben! Ez nehéz!

Feladom...

2023. dec. 8. 13:59
 19/37 anonim ***** válasza:
89%

"Több tanító/tanár rokonom van, akik hasonló dolgokról panaszkodnak. Olyan kis butácskák a gyerekek, hogy szinte már ijesztő, ami itt megy."

Autós oktatómmal szoktam összefutni, folyamatosan arról panaszkodik, hogy borzasztóan lecsökkent a színvonal. Pedig én sem könnyen tanultam meg vezetni 5-6 éve.

Másik haverom szintén autós oktató ő is el van keseredve. Mindketten olyanokat mesélnek, hogy egyszerűen nem érti a tanuló, mi a baj. Nem érti a KRESZ-t ami valljuk be egy általános iskolás szintű tudásanyag. Nem értik az autó és a fizika törvényeinek működését.

Mindketten arról meséltek, hogy egyre több tanulót elküldenek, hogy bocs, de nem tudlak megtanítani vezetni. Pedig nem ma kezdték a szakmát.

2023. dec. 8. 14:04
 20/37 A kérdező kommentje:
16-os, te nemcsak angolul nem beszélsz, de ezek szerint magyarul sem. Mióta magyar szó a Vow?
2023. dec. 8. 14:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!