Máshol is munkahelyen óriási a bébibumm a 23-32 éves nők körében (HR-es vagyok, 28/N)?
Rengetegen részben ki akarják használni a kormány által adott hiteleket és ezt totál meg is értem.
Én csak 30 felett akarok babát, elvileg nekem akkor nem is jarna ezekből semmi, de mivel sorházban lakunk a párommal (még nem a férjem), nincs rajta hitel, nem is érzem a sietés igényét. lehetne nagyobb otthonunk később gyerekkel persze, de szerencsére nekem más alternatíva is van, eleve 60-40% a tulajdonrész (enyém a kisebb, 2 lakásbol vettük).
Mindketten ki akarjuk még élni a húszas éveinket, de néha hülyén érzem magam, amiért minden második 30 alatt kolléganőm terhes vagy szült az idén, a Covid járványhelyzet megszűnése óta tart ez a hatalmas bébibumm.
Az már más kérdés, hogy mindenki házas volt már 25-28 éves korában eleve, amikor idekerültem és nem volt párom az akkori elődeim (babáznak otthon) be sem fogadtak, mintha én valami fura kis izé lennék, hogy még kapcsolatom sincs, meg a többi hobbim se tetszett nekik. Érdekes a nálam fiatalabbak most ezerszer jobb fejek minden szinten, de ők is 2-3 éven belül szülni szeretnének.
Ez ilyen genetikai hatás, vagy erősen rányomta a kormány is a bélyegét a gyerekvállalásra?
Pl: volt osztálytársaim 20-an nők, 10 éves osztálytalin senkinek se volt gyereke még szeptemberben, és a nálam 3 évvel idősebb, ugyanabba a gimibe járó barátnőm osztályában is idén született két 30 évesnek gyereke elsőnek, mert a karrier volt a fontosabb. Az osztályuk fele nem házas. Jellemzően IT-orvosi szekciókban végzünk munkát, egyik se kedvez a fiatal szülésnek.
Nálunk nem, de én főleg karrieristákkal dolgozok, már úgy fogalmazva, hogy sok az előrelépési lehetőség, és a legtöbb kolléganőm is erre törekszik.
Meg mindig jönnek ezzel a szöveggel, hogy albérletbe nem szülnének, és akinek van barátja az is többségében abban alkik.
Szerintem úgy akarnak venni lakást, hogy előbb legyen az és utána gyerektervezés.
Ne fordítva, hogy jön a gyerek és ez által tudunk venni lakást.
Veszik fel a szapora hitelt, kemény hogy a dagadék még a hálószobába is beférkőzik. De nem baj kell a sok szakmunkás rabszolga utánpótlás.
CSOK a családnak!
Nem ez a baj, hanem az volt a lényege a mondandómnak, hogy az értelmiségi réteg "nem szaporodik", nem lesz több az orvosdinasztia, tanár dinasztia, mert ez senkinek se éri meg... A legtöbben örülnek egy gyereknek ha 35 felé összejön lombikkal, és ez már 10-15 eve is tendencia volt a szüleim szerint, sok gyereke annak van, akinek az apja mondjuk valamilyen vezető szaki és gennyesre keresi magát vidéken is. De az ő gyerekeik is már egyetemre akarnak menni, mert pl: egy liftszerelő mester ismerősömnek 2 lánya van, akik nem fognak liftet szerelni, BTKn tanulnak ők is. :D
Én nem HR-be készültem, de itt adnak nekem megfelelő fizut. Hiányzik az értelmiségi környezet is..
Látod Léda, nekem lenne mire és hova szülni, de egyikünk se tudja még elkepzelni, hogy gyereksírásból álljon a napjaink 40%-a. Azért az első 2-3 év pokoli. Soha, senki nem tagadta, és hiába imádják a gyerekeküket, nem sokan úszták meg a szülés utáni depit, mert a nagyszülők már nem tudnak segíteni, ők is dolgoznak és hullák a nap végén
Anyukám is jó nagymama szeretne lenni, de legkorábban csak 3-4 ev múlva mehet nyugdíjba.
Nekem reszben amiatt volt vacak gyerekkorom, mert kb. 800 km-re éltek a nagyszüleim, évente 3x làttam őket mindkét ágról. Anyu rengetegszer volt sík ideg, mert nem tudott kinek lepasszolni bennünket ovis, sulis korunkig. 1 évesen bölcsis volt a húgom is (ma már ez nem lehetséges kb.), mert nem tervezetten érkezett és muszáj volt anyának is dolgoznia.
Szóval a saját gyerekkorom miatt se vállalnék random gyereket, erre meg kell érni, a szüleim sem érzelmileg sem anyagilag nem álltak erre készen, olyan dolgokért lettem leszidva, amiről nem tehettem, csak rajtam lett leverve az egész frusztrációjuk.
De én eljártam terápia. A dühkitöréses kolléganőm nem, de anya lesz. Csodás. :D
7-es remélem te is eljártál és ennek tudatában nevelsz gyerekeket.
Nekem még van dolgom, hogyne lenne, hol állítottam, hogy nem folytatom?
De tenyleg sok a CSOK baba.
Igen, tisztában vagyok a hiányosságaimmal, hibáimmal, de mindez kevés ahhoz, hogy felelősségteljes szülő légy.
Nem is értem miért estél nekem!
Ha sok, ha kevés a CSOK-os baba, az mennyiben befolyásolja a Te életed? Kevésbé leszel felelős szülő, vagy mi értelme van ezen rágódni?
Pszichológus kollégáim szerint jó pár gond lesz ebből. Már volt náluk munkahelyen is CSOKos anyuka, aki alig bírja menedzselni az életét 3 gyerekkel. Nem ez a lenyeg, hanem a társadalmi nyomás, a Fidesz propaganda, a hitelre szülés, amire itt utaltak páran. Nem lesz akkora gond, mind a devizahitel, de nem mindenki tud 3 gyereket tisztességesen felnevelni.
De amúgy meg te estél nekem, semmi kedves nem volt a kéretlen "tanácsodban", de köszi, eddig is tudtam. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!