Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ha az embernek nem eshet...

Ha az embernek nem eshet bántódása, és bizonyítottan rosszul járhat a másik, akkor miért nem jó bosszút állni?

Figyelt kérdés
A "lesüllyedsz az ő szintjére" érv hibás: ha ő úgy bántott téged, hogy te semmi bűnt nem követtél el, akkor a neki, mint bűnösnek jogos a bántás. Az "ő szintjére" akkor süllyedne le valaki, ha ártatlan embereket bántana. De a bosszú egy jogos sosem az ártatlanok ellen szól.
2023. szept. 14. 10:06
1 2 3 4
 1/33 A kérdező kommentje:
A kérdés elméleti. Nem szándékozom bosszút állni. :)
2023. szept. 14. 10:13
 2/33 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem is megérdemelné jó pàr bántalmazó nárci rágalmazó abuzálo hogy jó nagy pofont kapjanak.

De az ilyenek ha jól megrugdossák őket akkor is röhögnek csak.

Mindig csak az áldozat sérül. A gyk-n is azokat inzultálják merr a legtöbb ember nárci gyökèr.

2023. szept. 14. 10:20
 3/33 anonim ***** válasza:
21%

"neki, mint bűnösnek jogos a bántás."

Nem kisfiam, nem az. Az önbíráskodás, mint szó ismerős?

2023. szept. 14. 10:21
 4/33 anonim ***** válasza:
52%

hát 2 fajta ember van..aki szerint a bosszúnak nincs értelme, és úú ne süllyedj a szintjére..

a másik aki szerint igenis van.

Noss én lesz**arom más véleményét ha valaki jogtalanul bántott vagy megalázott tuti valahogy megbosszulom.

Ez a baromság, hogy meglátod ő is visszakapja majd az élettől...ezt még sosem tapasztaltam meg.

2023. szept. 14. 10:22
 5/33 A kérdező kommentje:

Semmi baj nincs az önbíráskodással, akkor, ha a bosszú arányos a sérelemmel.

2023. szept. 14. 10:24
 6/33 A kérdező kommentje:

Nem ismerem a BTK-t, de feltehetően az is csak bizonyos esetekre vonatkozhat, amikor komoly bűncselekmény történik.

Ha például egy megcsalt férj bosszúból kikezd, és lefekszik a felesége legjobb barátnőjével, hogy lelki fájdalmat okozzon, azért nem fogják megbüntetni. Ez egyszerű családi dráma, ahol szabad akarat van, semmi köze hozzá a rendőrségnek.

2023. szept. 14. 10:32
 7/33 anonim ***** válasza:
0%
Mástól, lehet másképp vagy máshogyan, de a pofonok visszatalálnak a gazdájukhoz.
2023. szept. 14. 10:34
 8/33 anonim ***** válasza:
0%
Forrástörvény
2023. szept. 14. 10:35
 9/33 anonim ***** válasza:
15%

Jó a kérdés, és több szempontból meg lehet közelíteni.

Tegyük fel, hogy bántottalak téged, mondjuk kigúnyoltalak. Nem szabadna ezt tennem, de megtettem valamilyen okból. Vegyük végig, milyen okból tehetek ilyet.

1: haragszom rád valamiért, és úgy gondolom, hogy én törlesztek. Ha ezt visszaadod, még jobban haragudni fogok, és még jobban bántani foglak.

2: azzal akarok menőbbnek tűnni, hogy másokat megalázok. Ha te megalázol engem, akkor megsérted az egómat, amit ki akarok majd igazítani. Eddig csicskának néztelek, most becsicskítottál, ezt a szégyent nem fogom eltűrni.

3: valami zavar benned, és ilyen szerencsétlen módon fejezem ki. Ha visszavágsz, akkor azt fogom gondolni, hogy még neked állt feljebb.

4: nem fogtam fel, hogy megbántalak, nem volt bennem rossz szándék. Ha visszaadod, akkor azt fogom hinni, hogy te kezdted, és én is "visszaadom" majd neked. (megjegyzés: ez az egyes pont fordított leosztásban).

Mindegyik pont további eszkaláció irányába mutat, egyik sem állítja meg a harcot. Ha bántottalak téged, és te leálltál velem harcolni, akkor nemsokára két harcoló idióta leszünk, és mindketten úgy gondoljuk majd, hogy a másik kezdte. Beszálltál a hülye játékomba, és olyan lettél, mint én.

Egyetlen esetben tud pozitív lenni a válaszcsapás, amikor elrettenteni akarsz. Ha valaki belédáll, bekóstol, akkor egy jól irányzott erődemonstrációval meg lehet mutatni neki és a világnak, hogy nem éri meg veled b.szkódni.

Csak éppen ez az erőfölény csak akkor eredményes, ha nem csak erőt, de fölényes magabiztosságot mutatsz. Márpedig ha belemégy az ő játékába, akkor hagyod, hogy ő irányítson.

Képzelj el egy Bud Spencer filmet, ahogy Piedone kap egy pofont. Ilyenkor Piedone szeme sem rebben, és azt mondja "nézd öcsi, ezt így kell" és ad egy akkorát, mint a ház. Ez mindenkinek menő, csak éppen nem a pofontól menő, hanem a szeme sem rebben résztől. Ha Piedone nem ad semmilyen pofont csak értetlenül ránéz a másikra, hogy te meg mit csapkodsz itt hülyegyerek, az hasonlóan működőképes erődemonstráció, és hatalmas erőt mutat.

Na most a tipikus bosszúk olyanok, mintha Piedone azt mondaná "aú", és jól odaverne három hasonló pofont. Erre a válasz az, hogy elkezdenek verekedni, mindketten kijönnek szakadtan véresen, és valahogy egyikre sem tudsz úgy nézni, mint ártatlan szereplőre.

2023. szept. 14. 10:35
 10/33 anonim ***** válasza:
55%
Én csak aszondom, legjobban a pedokat utálom, akik egy életen át tartó lelki sérülést okoznak egy gyereknek, nem ragozom. De hogy őket addig verném ameddig mozognának
2023. szept. 14. 10:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!