Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A diplomásokkal szemben,...

A diplomásokkal szemben, miért vannak ilyen elvárások?

Figyelt kérdés

Szülők, rokonok, ismerősök részéről is.

Alapvetően nekem van egy mérnöki meg egy közgazdasági diplomám.

Gyakran mondják, nem vagyok igazi értelmiség.

Amin sokan megrökönyödnek,hogy nem szeretek könyveket olvasni.Sohasem szerettem, egyetem alatt sem.Gyakran fizettem olyannak, aki a kötelező irodalomból csinált rövidített változatot,hogy küldje el és abból készültem fel.

Én sohasem tagadtam le, miért szereztem két diplomát.Azért,hogy kényelmes szellemi állásom legyen, átlag feletti bérrel.Egy mérnöki és gazdasági diploma, gyakorlatilag garancia erre.

Ezen is sokan megrökönyödnek, de nem értem, miért.

Lehet, flancolni meg játszani az agyunkat, de a diplomázni vágyók 80 százalékát ez mozgatja, ez motiválja és nem a "tudásszomj" meg hasonló magasztos eszmék.

Színházba járni sem szeretek.Nem tudom értékelni.

Inkább megnézek egy sci-fi sorozatot/filmet, mondjuk Star Treket.

2023. aug. 22. 11:32
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
21%
Manapság a szó, hogy diplomás, az csak a hülye egyik szinonimája.
2023. aug. 22. 20:26
 22/24 anonim ***** válasza:
0%

Diplomásként elég unintelligens vagy...

Vagyis buta. :)

2023. aug. 22. 23:20
 23/24 anonim ***** válasza:
2%
Amúgy már valóban senkit nem érdekel a diploma.
2023. aug. 22. 23:21
 24/24 anonim ***** válasza:
95%

Nos...

Bocsánat, de ebbe belekötök: a helyesírásod azért hagy némi kívánni valót maga után. A kérdésedben például NEM kell oda vessző! Sem halmozott modnatrész nincs, sem tagmondathatár. Továbbá pont és vessző előtt soha, utána mindig van szóköz. (Nem, nem vagyok bölcsész, mielőtt még azt hinnéd.)

A lényegi kérdésedre a válasz pedig: azért, mert ezek a sztereotípiák élnek az emberek fejében. Olyan ez, mint amikor a színházba járást a műveltséggel, kifinomultsággal, kulturáltsággal összemossák. Közben meg a kettőnek - legalábbis manapság - nem sok köze van egymáshoz, sőt, kifejezetten sok olyan emberről tudok, aki emiatt magát nagyon kulturáltnak gondolja, csak ezért jár színházba, és egyébként egy primitív, egybites b*nkó.

Szintén régi berögződés, hogy "értelmiség = szépirodalom". Ez azokból az időlből eredeztethető, amikor az olvasás még csak kevesek kiváltsága volt. Akkoriban tényleg komoly összefüggést lehetett kimutatni az olvasás szeretete, és az iskolázottság között. Csak ugye a szokások és sztereotípiák lassabban változnak, mint maga a világ.

Még régebbi berögzöttség, hogy diploma = bölcsészet. Volt egy középkor nevű időszak, amikor finoman szólva sem rajongtak a természettudományokért. Oké, a fizika úgy, ahogy fejlődött azért, meg a matematikának is elég stabil volt a helye, de például a kémia már erősen hajlott a boszorkányság felé (és az alkímia nevű, ma ezotériának hívott terület uralta a nagy részét), a biológia meg kvázi tiltott volt évszázadokon keresztül. Ennek következtében mi maradt meg a kollektív tudatban? Az, hogy aki diplomás ember, az biztos, hogy bölcsész. És mint írtam, a szokások és sztereotípiák lassabban változnak, mint maga a világ.

"Én sohasem tagadtam le, miért szereztem két diplomát.Azért,hogy kényelmes szellemi állásom legyen, átlag feletti bérrel.Egy mérnöki és gazdasági diploma, gyakorlatilag garancia erre.

Ezen is sokan megrökönyödnek, de nem értem, miért."

Mondjuk én még elég kevés embert láttam, aki ezen megrökönyödne, inkább azon szoktak, ha valakit nem, vagy nem csak a pénz motivál.

"a diplomázni vágyók 80 százalékát ez mozgatja, ez motiválja és nem a "tudásszomj" meg hasonló magasztos eszmék"

Erről statisztika? Csak mert én azért úgy tapasztaltam, hogy az sem utolsó szempont, hogy az ember szereti, ha okos. Ezt nem kell valami magasztos eszmének beállítani, alapvető emberi jellemző, hogy az egyén szeretne minél több ismeretet megszerezni. Ez már ott van minden csecsemőben is (nyilván a maguk módján és szintjén), csak később különböző okok miatt ezt a fajta érdeklődést sokan elveszítik.

Amúgy meg lepődj meg: én meg azért diplomáztam, mert:

- egész egyszerűen az a munka érdekelt,

- szerettem új dolgokat megismerni (feltéve persze, ha az érdeklődési köreimbe tartoztak),

- és hogy olyan munkám legyen, amit szeretek csinálni. Még akkor is, ha netán kevesebb pénzt kapnék érte. De nekem az elsődleges szempont az, hogy élvezzem az életet, és ha tetszik, ha nem, az élet elég nagy szeletét a munkaidő teszi ki.

"Színházba járni sem szeretek.Nem tudom értékelni.

Inkább megnézek egy sci-fi sorozatot/filmet, mondjuk Star Treket."

Szintén.

De mint mondtam, ez nem több, mint régi berögződés. Elismerem a színművészetet, de engem nem érdekel, nem tud lekötni. De miért kéne, hogy mindenkit ugyanaz érdekeljen?

2023. aug. 25. 14:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!