Miért hangoztatja valaki, hogy okosabb, mint a diplomások?
Egy 50es ismerősöm nemrég kifejtette, hogy neki nem kell diploma, elég, hogy okosabb, mint a diplomásik. Állítólag egyszer segített egyetemistáknak matekban is, amit előtte könyvből átnézett.
Érettségije van, és bár elég jól keres, de őszintén szólva minden munkahelyén kihasználták a főnökei.
Egyszer kritizálta egyik rokonomat, amiért az egyetemen megszenvedett az egyik matek vizsgájával.
Lehet, hogy bennem van a hiba, de aki ennyire okosnak tartja magát, attól elvárnám, hogy legyen egy kényelmes munkahelye, beszéljen idegen nyelvet, vagy ne legyen sok egészségi problémája, amiknek nagy részét a túlsúlya okoz.
Mert vagy okosabb mint a diplomások, vagy okosabbnak hiszi magát.
Az biztos hogy aki így beszél a diplomásokról kollektíve, hogy ők az okosak, az nem okos. A diploma, meg egyáltalán bármilyen iskola nem észt ad (és nem növel IQ szintet), hanem lexikális és gyakorlati tudást. Már aki tényleg tanul, és nem magol. Aki magol, az az adott vizsga után el is felejti az anyagot, csak az a célja hogy a vizsgán vissza tudja okádni amit hirtelen bemagolt.
Van egy ismerősöm akinek 8 általánosa van és olyan munkát végez (szellemi) amit az emberek 98%-a nem értene meg. Mindezt saját magának, nem valami diplomás főnöknek dolgzova. Ugye őt a nyolc elemijével fel se vennék egy komoly munkahelyre, közben kenterbe veri akármelyik embert akárhány diplomával. Az a tudás ami neki van, sokkal többet ér bármilyen papírnál, és tudja is kamatoztatni, mert ahhoz is megvolt az esze hogy így is boldoguljon.
És van egy olyan ismerősöm is aki diplomás és nem tudja a hónapok sorrendjét. Én azt hittem, viccel. Komolyan nem tudja, bajban van ha hónapokban kell gondolkodni.
És természetesen vannak buta tanulatlan, és okos diplomás ismerőseim is. Ezzel csak azt akarom modnani hogy nem ezen múlik.
Ma már egyetemen tanulni nem kiváltság, már rég elmúltak azok az idők amikor valakit máshogy ítélünk meg és seggre ülünk tőle, ha diplomája van.
1:
Egyszer mintha mondta volna, h anno azért nem ment egyetemre, mert úgy érezte, nem képes rá. Megértem, ha komplexus, de marha idegesítő, hogy például azt hiszi, hogy jobban ért az informatikához, mint a programozó testvérem.
5
Ismerem ezt a típust, el kell engedni. Akinek valóban van egy erős, papírtól független tudása, az nem vergődik, hanem alázattal tanul.
Az ilyen ripacsok csak lenyomnak egy műsort, amiben megmutatják, hogy milyen ügyikék.
Én sok diplomásnál okosabb vagyok, de nem hangoztatom.
Nem ismerem azt a személyt akiről beszélsz, így nem tudom megmondani, hogy miért mondja azt, hogy okosabb a diplomásoknál.
Már bocs, de a mai diplomások között is annyi a hülye, hogy ez nem lehet egy normális ember hivatkozási alapja.
Olyan diplomás pedig nem létezik, aki ne ismerne személyesen is egy csomó félhülyét -pl. az évfolyamából- akik valahogyan mégis diplomát szereztek.
"A diploma lényege leginkább maga a papír, ami nélkül kevesebb jó állás elérhető"
Magyarul:
A diploma miatt kicsit több a fizetésed, de a cégednél pont ugyanolyan rabszolga vagy mint a diploma nélküliek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!