Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A diplomásokkal szemben,...

A diplomásokkal szemben, miért vannak ilyen elvárások?

Figyelt kérdés

Szülők, rokonok, ismerősök részéről is.

Alapvetően nekem van egy mérnöki meg egy közgazdasági diplomám.

Gyakran mondják, nem vagyok igazi értelmiség.

Amin sokan megrökönyödnek,hogy nem szeretek könyveket olvasni.Sohasem szerettem, egyetem alatt sem.Gyakran fizettem olyannak, aki a kötelező irodalomból csinált rövidített változatot,hogy küldje el és abból készültem fel.

Én sohasem tagadtam le, miért szereztem két diplomát.Azért,hogy kényelmes szellemi állásom legyen, átlag feletti bérrel.Egy mérnöki és gazdasági diploma, gyakorlatilag garancia erre.

Ezen is sokan megrökönyödnek, de nem értem, miért.

Lehet, flancolni meg játszani az agyunkat, de a diplomázni vágyók 80 százalékát ez mozgatja, ez motiválja és nem a "tudásszomj" meg hasonló magasztos eszmék.

Színházba járni sem szeretek.Nem tudom értékelni.

Inkább megnézek egy sci-fi sorozatot/filmet, mondjuk Star Treket.

2023. aug. 22. 11:32
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Persze, az értelmiségi nem egyenlő a diplomával, ettől függetlenül a kérdező nem fog megváltozni, ő ilyen és kész, diplomás de nem értelmiségi, fölösleges beleállni a vitába. Ha igénye lesz valamire, majd tesz érte, de csak azért, mert külső elvárás, nem, sőt, minél inkább nyomás alá helyezik, annál jobban el fog távolodni, és csak azért sem. Mert az ember természete ilyen. A legjobb, amit tehet, hogy elfogadja magát annak, aki, és mások nyaggatását pedig elengedi a füle mellett. Aztán lehet, hogy később majd jön valami bevillanás, és változik, de ez legyen belső indíttatásból, ne azért, mert elvárják.

Hallgassátok meg ezt, van benne egy rész (nem tudom, hanyadik percnél), amiben Vitray elmeséli, hogyan szerette meg az operát:

https://www.youtube.com/watch?v=1xUidDtKY3w

2023. aug. 22. 12:50
 12/24 hollófernyiges ***** válasza:
79%
Nem vagy értelmiségi, hanem diplomás szakbarbár. De ez nem baj, tényleg értelmetlen francia költészetet vagy asszír történelmet olvastatni veled, ha totál nem érdekel és egészen távol áll tőled.
2023. aug. 22. 12:53
 13/24 anonim ***** válasza:
14%
Nem vagy értelmiségi, mert azok kapasból lenéznek mindenkit aki nem vevő az értelmetlen, seggnyaló stílusukra. :D Én is mérnök vagyok, és szívlapáttal vágnám arcon az összes ilyen nyáladzó idiótát.
2023. aug. 22. 13:14
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
Az őseredeti osztályozás szerint az értelmiségi, aki bölcsész vagy jogász diplomával rendelkezik, azaz semmi olyannal, ami a kétkezi munkához kapcsolódna. Csak később kezdték el értelmiséginek tekinti az olyanokat, akik mérnöki stb. diplomát szereztek, őket műszaki értelmiségként kategorizálták. Ma meg minden egyetemi (sőt főiskolai) végzettségű is annak szokás nevezni. Mindenesetre maradhatunk annál a megkötésnél is, hogy az értelmiségi az a magasan iskolázott személy, aki társadalmi kérdésekkel is foglalkozik. Ez persze hangsúlyozottan nem a végzett tevékenység társadalmi értékére utal.
2023. aug. 22. 13:16
 15/24 anonim ***** válasza:
20%
Az átlagra az a jellemző, hogy semmit sem tud úgy elmondani, hogy közben ne szerepelne valamelyik mondatában az, hogy ő diplomás.
2023. aug. 22. 13:52
 16/24 Shaddark ***** válasza:
46%

Szerintem a fogalom meghatározás idejét múlt.

Régen fedte a valóságot, manapság, amikor a tudást nem a könyvekből szerezzük már nem igazán fedi le a szó jelentése azt, amit anno.

És mivel az elérhetőségek változtak (régen azért nem fért hozzá bárki a tudáshoz), maga a réteg is változott. A régi jelentése szerint a művelt szóval egyezett meg, ma pedig a végzettséget jelenti. Manapság egy portás is lehet sokkal műveltebb, mint egy mérnök. Ami normális, mert az egyiket a bölcsészet tudományok, a másikat az Absztrakt tudomány érdekli. Ezekbe fektet időt, energiát.

Persze, azt hogy sikerült-e elmélyedni benne magasabb szinten, azt a papírral lehet igazolni, de szerintem attól, hogy a tudás nem igazolt, még simán lehet egy szakmunkás is értelmiségi manapság. Sőt...

Bár eredetileg nem ezt jelenti, de ma már annyira más minden mint 100 éve.

2023. aug. 22. 14:16
 17/24 anonim ***** válasza:
61%

Lehet ezt sokféleképpen magyarázni, de értelmiséginek azt az embert nevezzük akinek valódi általános tudás és ismeret van a fejében, amit bármikor képes is előhalászni és alkalmazni.

A hülyékből úgyis rabszolga lesz 1-2 éven belül amikor a mesterséges intelligencia sokaknak átveszi a munkáját.

Az A.I. -nak majd lobogtathatják a diplomájukat.

Vagyis hamarosan csak kétféle ember lesz:

Lesznek azok akik utasítják és használják az A.I. tudását és meggazdagszanak,

és lesznek azok akik végrehajtják az A:I: utasításait némi aprópénzért.

2023. aug. 22. 17:39
 18/24 anonim ***** válasza:
0%

Na, is több minden van..

Először is a magyarok többsége meglehetősen egyszerű és tájékozatlan, sokan még mindig ott tartanak, hogy könyvolvasás = műveltség. Egy diplomásnak meg falnia kell a könyveket.

Azt meg hagyjuk is, hány nyelvet nem beszélő, középfokú végzettségű félanalfabétától hallottam, hogy a diplomások buták stb. De hát a magyar átlagember alapvetően ilyen: nagyképű, tájékozatlan és borzasztóan túlbecsüli a képességeit.

Mérnökök között dolgozom, és nem olvasnak vmi sok könyvet, az idegennyelv-tudásuk sem túl acélos. Viszont reál és jogi dolgokban elég jók, szinte minden problémát megoldanak. Sok dologban képben vannak, sokkal értelmesebbek és tájékozottabbak, mint bármelyik (humán diplomás), aki kirakja a fészre, melyik 564 könyvet olvasta el idén.

A programozó testvérem detto. Életében nem olvasott könyvet önszántából, de állítom, hogy sokkal értelmesebb és tájékozottabb, mint bármelyik könyvmániás vagy színház-rajongó.

Őszintén szólva még nem is találkoztam igazán értelmes "könyvmollyal".

2023. aug. 22. 19:34
 19/24 anonim ***** válasza:
94%

Szerintem kicsit túlmentünk a témán. A probléma gyökere a múltban keresendő. Volt idő, amikor a diploma egy nagyon szűk kiváltságos réteg privilégiuma volt, akik nagyon tájékozottak voltak, műveltek voltak, taníttatták őket, több témában otthonosan mozogtak. Idővel, ahogy az oktatás jobban elterjedt, egyre több embernek adódott lehetőség minél jobban képezni magát, ezek a dolgok elkülönültek egymástól. Bizonyos szakmák megkövetelték a diplomát, bizonyos szakmáknál változott a képzés. Jött egy gyakorlatiasabb oktatás középszinten, és egy elméletcentrikusabb felsőoktatás szintjén, és mindkettővel lehet(ett) érvényesülni. Az érettségi általánossá vált (például a nagyszüleimnek még nem volt érettségijük, a szüleimnek már igen, ma meg már el sem lehet képzelni, hogy egy gyerek ne szerezzen érettségit - bizonyos kisebbségi köröket leszámítva). Viszont a gondolkodásmódon a legnehezebb változtatni, és abban bizony nagyon régen a diplomát összekötötték az értelmiséggel, műveltséggel, és mivel még mindig kisebbségben van a diplomás réteg, ez a párhuzam a fejekben megmaradt. Holott ma már csak azért, mert valakinek diplomája van, még nem lesz feltétlenül művelt, értelmiségi. És ez nem baj, nem is elvárás, a mai ingergazdag világban erre nincs feltétlenül szükség, az agyunk nem tud ennyi információt eltárolni. Sokkal fontosabb a specializáció az érvényesüléshez, a műveltség pedig hobbi szintre lépett, akinek van rá igénye, energiája, érdeklődése, szabadidejében foglalkozik ilyen dolgokkal.

Én például szeretek olvasni, de jóval hosszabb a várólistám, mint amennyi egy életbe belefér, képtelen vagyok olyan gyorsan olvasni, mint akik több száz könyvet átnyálaznak egy évben (őszintén nem tudom, hogyan tudják így élvezni, átgondolni a sztorit), de mások vagyunk, én másképp olvasok, mást tartok fontosnak. De hozhatnék más példát is.

A változásokhoz társadalmi szinten idő kell, sok idő. Egyszerűen csak meg kell találnunk a helyünket ebben a nagy egészben, és elfogadni a világ sokszínűségét, nem győzködni mást, hogy márpedig a mi utunk a megfelelő kizárólag, és az övé a hülyeség (ha mégis, akkor meg észérvekkel kulturáltan vitázni, és észrevenni, ha nincs értelme, és ott le kell állni).

2023. aug. 22. 19:55
 20/24 anonim ***** válasza:
59%

A mai diplomásoktól már senki nem vár el semmit, mivel a többség teljesen tanulatlan, műveletlen és még az angol nyelvvizsgával sem boldogultak.

Sajnos !

2023. aug. 22. 20:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!