Hogy szerezhetnék kellő önismeretet?
Az a baj hogy van egy magamról kialakított képem, de ha valaki azt mondja, hogy te x vagy, én meg ynak gondolom magam, elgondolkodom azon, hogy mégis x vagyok, ő tudja jobban és el is hiszem neki. Főleg ha élőben mondják, de kaptam már itt is kommentet ami miatt éreztem magam rosszul, neki adtam igazat.
Egy mondattal úgy tudnám elmondani, hogy az vagyok, amit a környezetem mond rólam.
Hogy tudnám ezt a gondolatot kiiktatni?
Önismeret:
- Kérdezés tudománya, tehát meg kell tanulnod kérdezni.
- Mindenféle dolgot ki kell próbálnod (olvasás, igényesebb filmek, sorozatok nézése, szakmai beszélgetések meghallgatása, fizikai tapasztalás) és az általad megalkotott szempontok szerint vizsgálódni.
Magamból kiindulva sosem fog a fejlődő ember eljutni a teljes megismerésig és felismerésig, mert folyamatosan azon van, hogy mentális és fizikálisan fejlődő legyen.
Úgy, hogy tudomásul veszed, hogy mindenki másmilyennek éli meg magát, mint amilyennek a külvilág látja. Ha kapsz ilyen kommentet, el lehet gondolkozni, hogy ő azt vajon miért látja úgy, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy igaza van. Másrészt van olyan, hogy mindkét félnek igaza van. Mert ő más szemszögből lát téged és amilyennek lát/gondol abba az adott ember személyisége is közbeszól, mert pl lehettek olyan élményei, amik hatással vannak arra, ahogyan a világot - és benne téged - szemléli. Nem baj ha mások másnak látnak minket.
Van egy olyan technika, hogy kijelentesz valamit, ami valamilyen probléma és miértekkel hatolsz egyre mélyebbre, hogy kiderítsd a gyökerét, de legalábbis jól körbejárd. Mindig miérttel kérdezel és az arra adott válaszodra is miérttel kérdezel.
Pl.
Lusta vagyok.
Miért vagyok lusta?
Mert nincs kedvem semmihez.
Miért nincs kedvem semmihez?
Mert fáradt vagyok.
Miért vagyok fáradt?
Mert nincs időm pihenni.
Miért nincs időm pihenni?
Mert sokat dolgozom.
Miért dolgozom sokat?
Stb.
Ezzel amúgy jó kis kifogásokat is tudsz magadnak gyártani, de az csak a mellékhatása 😀
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!