Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A fizikai munkát végzők miért...

A fizikai munkát végzők miért maradnak örök prolik egyes emberek szemében?

Figyelt kérdés

Volt az életemben egy válaszút,melynél a főiskola,vagy a egy szakma elsajátítása között kellett választanom. Végül villanyszerelő lettem, melyet azóta vállalkozássá formáltam, elég magas egzisztenciát elérve ezzel, de nem is ez most a releváns a kérdésemnél.

Úgy érzem,dolgozhatok,és kereshetek bármennyit,sok ember szemében akkor is csak max egy kicsit pénzesebb, normálisabb proli maradok. Nem egy lánnyal való ismerkedés alkalmával kaptam, hogy "nem késő a diploma,ugye tudod?"

Vagy "tönkre fogsz menni fiatalon,mint a többi melós"

Vagy egyszerűen közölték,hogy az Ő nagyvárosi,egyetemi baráti körébe Én nem passzolok,mert mindenki szellemi munkát végez.

Baromi sértő volt,de ezeken már rég túl tettem magam, inkább csak az érdekel, miért kezdenek el az emberek,vagy szörnyűlködni,vagy kacagni,mikor egy a pályaválasztás előtt álló fiatal úgy dönt ,Ő asztalos,hegesztő,vagy burkoló akar lenni?

2023. ápr. 11. 04:57
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
91%

A felsőfokú végzettség még a Kádár-rendszerben sem volt túl gyakori, egy diploma megszerzése privilégiumnak számított. Ezt a szemléletet örökítették át az akkori generációk a gyerekeikre, akik a mai 40-60 éves korosztály. Ezzel párhuzamosan tekintik az alacsonyabb végzettséggel rendelkezőket még ma is szerény társadalmi státuszúnak.

Tegyük hozzá, hogy abban az időben az átlag melós tett azért, hogy prolinak nézzék. Ma már egy fizikai dolgozó adott esetben nyelveket beszélő, milliós, 21. századi technikát kezelő, világlátott ember; de az előítéletek azért működnek.

2023. ápr. 11. 05:10
 2/29 anonim ***** válasza:
84%

Magyarországon ez nem mostanában fog változni. Például Ausztriában sokkal nagyobb becsülete van a szakmunkásoknak és jobban fel is néznek rá, míg Magyarországon a munkásruhában való megjelenés csak a "melóst" jelzi.

Magyarországon például az autót mint vagyontárgyat is a gazdagsághoz kapcsolják, holott a többség 20 év hitelekre veszik ezeket az autókat, tehát attól mert valaki BMW-ben ül, még nem jelenti azt hogy ő gazdag, mert nagy valószínűséggel nyakáig ér a hitel.

Amióta Magyarországon is elérhetővé váltak olyan termékek hitelre meg részletre amik előtte privilégiumnak számítottak és tényleg a tehetősebbeket célozták meg vele, azóta mindenki igyekszik kifele élni és mindenki próbál úgy tenni mintha ő maga több lenne a másiktól. Ezért aztán mindenkit megszólnak, akik nem szép ruhákban járnak ( mert egy építkezésre nem mehetsz ugye öltönyben).

Ha belegondolsz amúgy, az iPhone, amit itthon is mindenki 2 év részletre havi 20 ezerért vesz mert amúgy életében nem látott 400 ezer forintot egyben, ő az aki megszólja azt, akinek amúgy nem az van. Míg Nyugat-Európában néptelefon.

Itt a 20 éves h.lyegyerek el van ájulva magától ha alátettek egy BMW-t, a németeknél ez olyan mint a Suzuki, népautó.

2023. ápr. 11. 06:11
 3/29 anonim ***** válasza:
100%

Szűklátókörűség miatt: pont ugyanaz, mint amikor egy diplomás megkapja, hogy semmittevő, vagy a leendő apó azzal fogadja, hogy "diplomás ember még nem lépte át az ajtó küszöbét".

Én munka mellett csináltam egy informatikus diplomát. Amikor pár éve kórházba kerültem, akkor ott tanulással ütöttem el az időt. 70 körüli szobatársaim voltak: az egyik mindig azzal jött, mekkora hülyeség ez, a másik viszont mondta, hogy ez jó, mert ő is munka mellett szerzett plusz szakmákat. Az emberekben eltérő prekoncepciók vannak, de hidd el, a diplomásoknak is kell hülyeséget hallgatniuk.

2023. ápr. 11. 06:51
 4/29 anonim ***** válasza:
92%
A mai értelemben vett "proli" nem azon múlik,hogy valaki munkás ember e,vagy nem!Csak sokan ezt hiszik.Egy nagy prémiumautós ember,aki 180-nal az autópályán beletolja a halálba a "kisembert",a vagyonától és a végzettségétől függetlenül ugyanolyan ócska retkes proli a viselkedése miatt,(csak egy példa volt).
2023. ápr. 11. 07:19
 5/29 anonim ***** válasza:
71%
Jó ideje diploma mánia van itthon. Ismerős család kikoltozott Svájcba. A gyerekeik ottani iskolába kerülve el voltak ájulva hányan valasztottak szakmát az ottani gyerekek. Azt is észrevettem ha itthon két ember között vélemény különbség alakul ki a diplomás rögtön ezzel érvel. Pedig egy hétköznapi tevékenységhez nem torvenyszeru hogy a diplomás ért jobban. A szülők már oviban nem hagyják a gyerekeiket szabadon játszani, külön foglalkozásokra hordják, hiszen "Bencének" majd egyetemre kell járnia. A faluban ahol régen laktam most NINCS olyan fiatal aki ne a felső oktatásban tanulna. Tényleg ennyi jó képességű fiatal lenne? Úgy tudom már nemcsak pontokkal hanem pénzért is tanulhat valaki. Így sokan "vért izzadva" de elvégeznek egy humán szakot. Külföld a megoldás kérdező. Ez a magából kifordult fiatal többség sosem fog elfogadni egy kétkezi munkát végzőt.
2023. ápr. 11. 07:25
 6/29 anonim ***** válasza:
45%

Mert nem képzik magukat. Könyvet se nagyon vesznek a kezükbe. Kultúrálisan, szellemilag lemaradtak. A pénztelenség nem igazán jellemző rájuk, mivel hülyére dolgozzák magukat, hogy minél több vagyonuk lehessen. Nem ismerik az egyensúlyt. Csak az az érték nekik, ami pénzben mérhető. Sokkal inkább, a kultúrális szegénység jellemző rájuk. Ez a szakikra jellemző inkább.

A betanított munkások nem dolgozzák agyon magukat, ő rájuk inkább a követelőzés jellemző. Nyomják is őket rendesen mindennel. Nem tanult meg magáról gondoskodni, mindent az államtól vár, meg van róla győződve, hogy neki minden alanyi jogon jár. De mit várunk egy olyan társadalomtól, akiket a szocializmus termelt ki és dajkált, ők ugyanezt a szellemiséget örökítették tovább, a következő generációba.

2023. ápr. 11. 07:28
 7/29 anonim ***** válasza:
93%
Az a baj a közép retegrol nem vesznek tudomást. Diplomás és nem diplomás. Pedig a tanulatlan senki meg az egyetemet végzett között sok szint van még. Mi a helyzet a gimnáziumot, szakkozepet, technikumot vegzettekkel?
2023. ápr. 11. 07:48
 8/29 anonim ***** válasza:
87%

En sulizok estis vagyok az utolso evem a gimnaziumban

Mellette takaritok 10 oraban

320at keresek

Szerintem a fizikai ketkezu munka kifizetodo

Sose szegyeltem

Lehet egyszerre tanulni es dolgozni is

Csak krva nehez 😂

Azok szegyelhetik magukat akik ezek alapjan itelik meg az embereket

Normalis allampolgar vagy dolgozol es ez szamit

2023. ápr. 11. 07:53
 9/29 anonim ***** válasza:
87%

Akik így beszélnek veled, egy villanykörtét nem tudnának kicserélni. Szégyellem magam helyettük is.

N

2023. ápr. 11. 07:57
 10/29 anonim ***** válasza:
56%
Azt hiszik a diplomásak, hogy felsőbb rendűek. Csak nem tudom mire fel. A java 3-4 évet ül az egyetemen, hogy megkeresse vele a havi kis 200-250 ezer forintját. De legalább tud vele csillogni, hogy jaj hát én egy tanult művelt diplomás vagyok. Egy kis saját sztori: Randiztam egy csajjal és a végén rákérdezett, hogy milyen diplomám van. Mondtam neki, hogy az nincs “csak” érettségim és 3 szakmám. Itt elfintorodott és lényegében szépen utalgatott rá séta közben, hogy ilyen “tanulatlan prolival” ő nem áll le. Mondtam neki, hogy oké értem legyen boldog (a kis tanítói diplomájával). Eközben beértünk a parkolóba és mit ad isten.., egymással szemben parkoltunk. Amint meglátta, hogy én az új (3 éves) autómba szállok be nem pedig egy olyan 20+ éves opelba mint ő, hát… felbecsülhetetlen, kielégítő érzés volt látni az arcán a döbbenetet és ezt a szégyenérzetet. Másnap azért még rám írt, hogy sajnálja a dolgot mert jól éreztük magunkat és kár lenne ezt elengedni csak azért mert nekem nincs magas végzettségem. Megköszöntem a lehetőséget és küldtem neki képet egy arany ásóról.
2023. ápr. 11. 08:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!