Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Honnan lehet tudni hogy...

Honnan lehet tudni hogy vkiben miért jincs irígység?

Figyelt kérdés

Azt olvastam a féltékenységről, hogy az önvédelmi reakció, mert az önértékelésre hat ki, az Ént veszélyezteti.(nem vagyok szerethető? Ilyeneket vet fel)

Ha ezt leképezem az irígységre, ennyi erővel az is lehet önvédelmi reakcio akkor(én nem érdemlem meg az anyagi javakat?).

Ezen elindulva ha hiányzik valakiből az irígység képessége, akkor szerintem 2 opcio állhat fent:

1. alacsony önértékelés, másnak jár, nekem nincs soha, ez van, cest la vie, igy az önertékelés nem kerül veszélybe, mert eleve alacsonyan van alapból

2. vagy anyagilag nem értékeli magát az ember sehogy, elég nekem az amim van, azt karbantartani azzal a gondok stb, önmagamahoz képest akarok csak fejlődni, hidegen hagy másoknak milye van milye nincs.(vagy mije?)

Honnan lehet eldönteni azt hogy 1. vagy 2. kategoriába tartozik az aki képtelen irígységre?

2023. febr. 1. 10:29
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Szerintem nem értetted a féltékenységnél sem a dolgot. Pont annál indul be önvédelmi reakcióként, akinek alacsony az önértékelése. Hiszen az önértékelése nem elég magas ahhoz, hogy elhigyje, hogy őt akkor is lehet szeretni, ha más is létezik.

Akinek rendben van az önértékelése, az tudja, hogy ő elég jó ahhoz, hogy a párja, aki reggel mondta neki, hogy "szeretlek" este nem mással kufircol.

És szerintem haosnló az irigység is. Ha elég erős az önértékelésed, akkor nem fogod a másika tlesni, hogy bezzeg neki mije van, merthát tudod, hogy mindnekinek megvan a maga helye, dolga, szerencséje, sorsa stb...

2023. febr. 1. 10:34
 2/16 A kérdező kommentje:

Nem indulhat be annál akinél alacsony az önertékelés mert alacsonyan van.

Akkor ugy gondolkodna úgyis engem mindig mindenki kihasznál megcsal. Eggyel több.

Az Én nem kerül veszélybe.

Viszont aki szerethetőnek gondolja magát és van önértékelése, annak kerulhet veszélybe hogy csökken, akit meglep hogy csalják.

Alacsony onertekeles nincs veszélyben mert nem tud lentenb csökkenni.

Normal önértékelés kerulhet csak veszélybe hogy csökkenni fog!

2023. febr. 1. 10:50
 3/16 anonim ***** válasza:

"akit meglep, hogy csalják"

De a féltékenység nem arról szól, hogy megcsalnak. A legtöbb esetben teljesen normális kapcsolatokban is megjelenik ahol a másiknak esze ágában sincs megcsalni az adott illetőt, emberünknek mégis az a meggyőződése, hogy meg fogják csalni. Egyszerűen azért, mer tnem hiszi el, hogy tényleg szerethető. Tehát alacsony az önbecsülése.

2023. febr. 1. 10:55
 4/16 A kérdező kommentje:

A feltekenység arrol szol hogy tagadás van. Pl nem vagyok szerethető? Ezt tagadja de, szeretheto vagyok!

Megcsalnak? Tagadása nem csalhatnak meg ilyen nem létezhet ez nem fordulhat elő nem teheti és ebbol jön az hogy beszéltél a csajjal? Ranéztél? Maga a féltékenység.

Annak tagadása hogy nem lennék szerethető. Az Én veszélybe kerülésére önvedelmi reflex.

2023. febr. 1. 11:22
 5/16 A kérdező kommentje:
Akinek alacsonyan van az belenyugszik abba hogy jah csalnak:( el sem vál, megbocsatja ezzel él egyutt.
2023. febr. 1. 11:23
 6/16 anonim ***** válasza:
Hátttt őőő nem értünk egyet.
2023. febr. 1. 11:25
 7/16 A kérdező kommentje:

5.komment javasolt.

Veszelybe nem alacsony önértekelés tud kerulni, hanem a normal, hogy alacsony lesz.

2023. febr. 1. 11:27
 8/16 A kérdező kommentje:

+1

Csak az lehet irigy feltekeny aki ugy érzi engem nem csalhatnak meg, vagy az anyagi javak nekem járnak nem a szomszédjóskának!

Tehát egy normal önertekelésű aki úgy véli ő megérdemli a hűséget, javakat. Neki ez jár.

Csak amikor épp csalják vagy a szomszed beállit egy Mustanggal akkor kezd zuhanásba aulz önértekelés. Ezert jön is az önvedelmi reflex.

2023. febr. 1. 11:37
 9/16 anonim ***** válasza:

7, azt én értem, de te abóbl indulsz ki, hogy a féltékenység lényege, hogy veszélybe kerül azönértékelés.

Szerintem ez hülyeség, nem az önértékelés kerül vezélybe, hanem az ember érzi magát veszélyben. Attól fél, hog ymegcsalják. És azért fél ettől, mert nem biztos magában. Alacsony az önbecsülése.

Az egészséges önbecüslésű ember nem félti az önbecsülését, mert magabiztos. ha elkezdi félteni az azt jelenti, hogy nem bízik magában annyira, hogy úgy gondolja, hogy kibírna eg ymegcsalást. Ha bíznál magadban, nem félnél. Ha félted magadat, nem bízol magadban, tehát alacsony az önbecüslésed.

A te logikád szerint minden egészésges ember féltékeny lenne, pedig pont, hogy a féltékenység a kóros.

Persze, ha magabiztos vagy és aztán arcul csap a felismerés, hogy megcsalnak, az tud károkat okozni, és későbbiekben nem lesz már bizalmad és féltékenykedni fogsz. De annak is az az oka, hogy nem vagy biztos abban, hogy téged nem csalnak meg.

2023. febr. 1. 11:38
 10/16 A kérdező kommentje:

Kérem az én téziseim alapján az egyuttgondolkodást és nem a tézis alapjairol vitázni.

Ez hátráltat engem abban hogy eljussak a válaszig hogy 1. Vagy 2.??

Abba bele se folynék hogy a féltékenység komplex, ezer oldalrol lehetne még elemezni. Én kérem az én gonfolatmenetemet továbbvinni es kihozni higy 1.vagy 2?

"Mead szerint a féltékenység mögött állhat önértékelés-csökkenés is. Az önértékelés-csökkenés magát az Ént fenyegeti, erre védekezés a féltékenység. Jones a hűség oldaláról közelít: Az Énszeretet és önértékelés védelmét szolgálja a szeretett tárgy hűsége, ez biztosít ugyanis biztonságot, bizonyosságot és mentális nyugalmat. Freud különbséget tesz versengő féltékenység, mely ödipális komplexusból ered, projiciált féltékenység, mely saját hűtlenségi vágyát vetíti ki és pszichotikus szintű, azaz homoerotikus gyökerű féltékenység között."

[link]

2023. febr. 1. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!