Mi a véleményetek a dán (és észak-európai) emberekről?
Igen, tényleg nyudodtak. Sosem fogják felemelni a hangjukat, elveszteni a türelmüket (ami nálunk pl. tök normális).
Én még azt sem mondanám, hogy nem kedvesek, vagy nem fogadnak be, nem éltem ott - még -, de velem a többség rendkívül kedves volt, beszélgetést kezdeményeztek velem a büfében, a buszon, a szaunában... Nem annyira ridegek, mint ahogy azt leírják a külföldiek. És ha leesett nekik, hogy nem vagyok finn/svéd/dán (ezekben az országokban jártam, és annyit megtanultam, hogy legalább egy kávét tudjak kérni az ország nyelvén, meg ha hozzám szól valaki, akkor alapszinten visszaszóljak az anyanyelvén), akkor simán átváltottak angolra, mert kb. 5 és 95 év között mindenki beszél angolul.
Egyszer egy seggrészeg svéd magyarázta nekem egy buliban, miután megtudta, hogy Magyarországon nőttem fel, hogy ők itt elfogadják a bevándorlókat, és legyek kedves velük. Mondom oké... Szerintem itt jön ki valahol a rasszizmus, amit fentebb említett egy válaszoló, hogy ő azt gondolta, hogy minden magyar rasszista, és minden magyart érdekli az, hogy muszlimmal beszél-e, vagy lenszőke svéddel. De a legnagyobb jóindulattal mondta, szóval nem tudtam rá haragudni.
Jófejek egyébként. Van önkontrolljuk, kedvesek, jóindulatúak, viszont nagyon őszintén és egyenesen megmondják, hogy mi van, és ezt szerintem sokan bunkóságnak tudják be, pedig nem annak szánják. Egy idős hölgy Koppenhágában pl. már azonnal angolul (mert levágta a viselkedésemből, hogy nem dán vagyok) szólított le, és monda el, hogy itt az a szokás, hogy megállnak az autók, és megvárják, hogy átmenj, itt nem kell átfutni az úton, felesleges feltűnést keltek, ha nem sportolás céljából átfutok. Szerintem jó arc, hogy ezt elmondta, onnantól kényszerítettem magam, hogy lassan átsétáljak, hogy ne tűnjek ki a helyiek közül. De Magyarországon meg, ha valakit figyelmeztetsz, hogy nem úgy viselkedik, ahogy az elvárt, akkor egy akadékoskodó pöcsnek néznek. Pedig tényleg látszott rajta, hogy csak a jóindulat szólt belőle.
Szerintem aranyosak, kedvesek, nekem bejön ez a tárgyilagosság, ha valaki kedvel, azt egyből látod, ha nem kedvel, azt is, nincsenek felesleges körök. Élnék ott, ha nem lenne olyan hideg az időjárás, de még így is megfontolandó. Akik letelepedtek ott közel-keletiek, vagy ázsiaiak, azok meg pont ugyanolyanok, mint itthon.
Én éltem ott (4es vagyok) és a rasszizmuson azt értem hogy ők sohase fognak téged befogadni. Elbeszélgetnek veled felszínesen max, kedvesek meg minden de mindig idegen maradsz, szerintem mi ebben speciel jobbak vagyunk.
A másik hogy az arabokat se fogadjak be, gettóban élnek, szóval igazából mást mondanak mint amit csinálnak, nem érintkeznek szívesen a köztük élő külföldiekkel, de megtűrik őket és nem fogják nekik megmondani, hogy nem kíváncsiak rájuk,
csak szimplán ignorálják őket ha nem muszáj máshogy tenniük . Párhuzamos társadalmak vannak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!