Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan tudnék fejlődni ezen a...

Hogyan tudnék fejlődni ezen a téren?

Figyelt kérdés

A személyiségembe bele van kódolva, hogy gyűlölöm a spontán szintuációkat. Ez nem jelenti azt, hogy el is kerülöm az ilyen helyzeteket, csak amikor megtörténik, akkor elég feszélyezve érzem magam. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy például ki nem állhatom, ha idegenek keresnek telefonon, az interjúkat, amikor rá vagyok kényszerítve, hogy beszéljek valakivel stb... magyarán ha rövid idő alatt kell, hirtelen valamit kitalálnom.

Nagyon fontos, hogy ezeket a helyzeteket egyébként jól meg tudom oldani, csak szimplán a hideg kiráz, ha megtörténik.

Mit tehetnék, hogy ne érezzek így?

2022. dec. 13. 06:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Ismerős a dolog: meg akarsz felelni mindnig mindenkinek mindenhol, de a hirtelen jött dolgokra spontán kell reagálnod, és ez zavar. Szerintem A, engedd el hogy mindenhol megfelelj; B, vedd figyelembe, hogy eddig milyen sikereket értél el, mindenhol megoldottad a dolgokat, akkor nincs mitől félned.
2022. dec. 13. 20:06
 12/16 anonim ***** válasza:
Csakhogy ez sajnos nem így megy mindenkinek, 11-es, az eddigi tapasztalataim során.
2022. dec. 13. 20:13
 13/16 A kérdező kommentje:

Ha őszinte akarok lenni magammal talán attól félek, hogyha akár egyszer is valami hülyeséget vagy elhamarkodott dolgot mondok, akkor a másik fél már hosszú ideig az alapján fog megítélni, holott az esetek 90%-ában biztosan sikerülne megfelelő és önazonos választ adnom. Sokszor előfordul velem, hogy csinálok/mondok valamit, aztán abban a pillanatban, hogy megtettem jövök rá mi is lett volna az igazán jó. Ezért szeretem azt a korábban említett 5 percet, hogy legyen időm alaposan átgondolni.

Egyébként sokat agyalok rajta, hogy ez miért lehet és eddig arra jutottam, hogy a beszédem sokszor nem tudatos. Elkezdek valamit mondani és fogalmam sincs mire fogok kilyukadni a végén. Az egyetlen amire figyelek, hogy mindig önazonos legyen velem. Ez viszont az esetek 15-20%-ában elakadáshoz vezet, vagy hogy olyat elkezdek mondani, aminek a felénél jövök rá, hogy nem is biztos, hogy ezt kellett volna felelnem rá.

Még a gimnázium alatt jöttem rá, hogy legyen szó bármilyen nehéz problémáról/feladatról, ha sokat agyalok rajta, szinte mindig sikerült rájönnöm, viszont nálam ez néha az egyszerűbb dolgoknál is így volt, amit meg másnak sokkal hamarabb sikerült abszolválni.

Csak hogy egy példát mondjak, feladtak mondjuk egy nagyon nehéz matek feladatot, hogy a következő órára aki megoldja, kap egy ötöst. Itt egy egész napom volt rá és simán rá tudtam jönni, úgy, hogy osztályszinten rajtam kívül csak 2 embernek sikerült. Viszont, ha feladtak egy olyan feladatot, ami nem volt olyan nehéz, de csak 1 perc volt rá, nekem nem sikerült, de az osztály több mint a felének meg igen.

2022. dec. 13. 20:56
 14/16 anonim ***** válasza:
Próbáld meg élvezni! Nem nehezebb mint rühelni.🙂
2022. dec. 13. 21:56
 15/16 anonim ***** válasza:
Nem lehet ilyenkor azt mondani, hogy egyrészt kérem a kérdéseket előre, vagy azt, hogy kérek egy óra haladékot? + a kérdéseket. Azt is hozzá lehetne mondani, hogy nem szeretem a spontán dolgokat, mellesleg én sem, de engem nem kérnek fel interjúra, viszont ha a valaki azt mondja 12 órakor,hogy 3-kor van valamilyen előadás, elmennék-e, akkor mindig megmondom, hogy minimum egy nappal előbb szóljon, de jobb, ha kettővel, még jobb, ha egy héttel.
2022. dec. 14. 11:09
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Vannak bizonyos emberei tulajdonságok, amelyek mentén lehet csoportosítani embereket. Mint egy potméter, ahol a pirosat a kékbe húzod, és menet közben mindeféle lilákon mégy keresztül, és az emberek valahol elhelyezkednek a skálán.

Egy ilyen tulajdonság, hogy valaki előre szereti átgondolni, mit csinál, és utána végrehajtani, vagy inkább menet spontán közben reagálni. Előbbi a stratégiai, utóbbi a problémamegoldó gondolkodás. Mindkettő hasznos, de mindkettő máskor jó. Szerintem te az előbbibe tartozol, és ezt teljesen rendben van, nem kell ezen változtatni.

Szerintem a komfortérzeted nem is ez befolyásolja, hanem az, hogy nem tudod, hogyan kezeld a külső nyomást. Szerintem a rossz érzést az tudná enyhíteni, ha minél ritkábban kénszeríted magad a problémamegoldó szerepkörbe. Pl valaki belekérdez valamibe, amin még nem gondolkodtál, akkor simán hümmöghetsz, hogy "oké, erre még nem gondoltam, adj egy percet".

Hasonló problémával küzdök a feleségem kapcsán, mert ő inkább a problémamegoldó, én meg a stratégiai típus vagyok. Abszolút tudok spontán lenni, de a felkészülési idő, a higgadt átgondolás nekem is alapvető igényem. Ő meg rendszeresen ugrik nekem eldöntendő kérdésekkel, amikre hirtelen köpni-nyelni nem tudok, amitől határozatlannak érzem magam, elbizonytalanodom, és rá kezdek haragudni.

2022. dec. 16. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!