Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit gondolsz, létezik szabad...

Psycho kérdése:

Mit gondolsz, létezik szabad akarat?

Figyelt kérdés

Egyesek szerint a világ/univerzum, és így az emberek jövője, egészen az egyének (kvázi az atomok) szintjéig, előre meg van írva. Ebből eredően szabad akarat nem létezik, az csak egy illúzió.

Mások szerint a jövő azért jövő, mert még nem történt meg. Vagyis bármi lehet. Előre nem meghatározható. Ebből eredően létezik szabad akarat.

Mit gondoltok erről?

2022. nov. 12. 23:56
A kérdező szavazást indított:
Létezik
Nem létezik
Egyéb
17 szavazat
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
45%
Léteznek hülyék és léteznek normális emberek. Az utóbbiak nem gondolják, hogy "az emberek jövője, egészen az egyének (kvázi az atomok) szintjéig, előre meg van írva". Pont.
2022. nov. 13. 00:00
 2/11 anonim ***** válasza:
64%

Teljesen biztosan nem tudjuk megmondani.

Egyszer én is feltettem ezt a kérdést, mert alapvetően logikusnak tűnik az, hogy mivel a világ olyan törvényszerűségek alapján működik, amelyeket nem szabad akarat, nem a véletlenek, hanem a természet törvényei irányítanak, így elég nehéz lenne elképzelni, hogy hol is van ebben az egészben a szabad akarat helye.

Ugyanakkor igaz az is, hogy

a) annyira összetett és komplex a világ, hogy ha nem is létezik szabad akarat, akkor sem tudjuk megjósolni a jövőt, mert képtelenség olyan sok paramétert figyelembe venni

b) állítólag létezik kvantumfizikai véletlen, ami ha nem is engedi meg a szabad akarat létezését, de legalább a teljes determináltságot kizárja

c) végső soron teljesen mindegy, mert jelen tudásunk szerint az univerzum röpke 10^10^10^10^10^1,1 év múlva egy nagy sötét semmi lesz (multiverzumok pedig nem léteznek), így ha van szabad akarat, ha nincs, a vége úgyis ugyanaz lesz.

2022. nov. 13. 00:23
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
Nem. Az van, amit a főnök mond. Esetleg a nagyfőnöknek, igazgatónak, annak lehet, hogy van.
2022. nov. 13. 02:19
 4/11 anonim ***** válasza:
Mért nem a tudományok kategóriában kérdezed.
2022. nov. 13. 02:21
 5/11 anonim ***** válasza:
Létezik.
2022. nov. 13. 06:45
 6/11 anonim ***** válasza:
"Az ember sohasem egység, hanem összetettség" (Henry David Thoreau), így szerintem nem létezik szabad akarat.
2022. nov. 13. 07:41
 7/11 anonim ***** válasza:

Én abban hiszek, hogy nem létezik szabad akarat, mert minden előre meg van írva.

De ha ez mégsem így van, az igazán fontos dolgokban sajnos akkor sem mi döntünk. Például senki sem választhatja meg magának azt, hogy hová és milyen tulajdonságokkal szülessen.

2022. nov. 13. 07:44
 8/11 A kérdező kommentje:
#4! Teljesen jogos kérdés, sokat vacilláltam, hova tegyem. De úgy gondolom, ez nem csak tudományos irányból közelíthető meg, hanem pl. filozofikusan is. Plusz, végső soron, a kérdés az EMBER szabad akaratára vonatkozik.
2022. nov. 13. 09:18
 9/11 anonim ***** válasza:
Persze, létezik.
2022. nov. 13. 09:41
 10/11 anonim ***** válasza:
Filozofikusan véve persze, létezik szabad akarat.
2022. nov. 13. 10:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!