Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerinted létezik a szabad...

Szerinted létezik a szabad akarat? Materiálisan nézve.

Figyelt kérdés
A materialista világban azt szajkózzák folyamatosan, hogy csak annak lehet hinni, abban lehet bízni, ami bizonyítható, kézzel fogható, de a szabad akaratot sem tudják bizonyítani, mégis sokan egyből lehülyézik azt, aki megkérdőjelezi a szabad akarat fogalmát, létezését, pedig még a tudomány is egyenlőre inkább ellene van, mintsem mellette(Bár most a kvantumfizika megcáfolhatja). Az időt sem tudják konkrétan bizonyítani. Az ateizmusnak pont az a lényege, hogy nem létezik semmi fajta Isten, spirituális dolog, minden szimpla biológia. De ha a magukat ateistáknak valló emberek hisznek a szabad akaratban, akkor ők miben lennének mások, mint azok, akik hisznek pl. Istenben, mert úgy érzik, tapasztalják, hogy van? Az ateizmus és a nihilizmus is szimplán csak egy vallás, mint minden más világnézet, erkölcsi nézet a világon, valójában nem létezik, vagy legalábbis, ha valaki tud olyan embert felmutatni, aki színtiszta materiális, akkor azt megtapsolom.

2022. okt. 9. 20:50
1 2 3 4
 1/34 A kérdező kommentje:

"Bár most a kvantumfizika megcáfolhatja"

Mármint azt cáfolhatja meg, hogy nincs, de szerintem konkrét bizonyítékot sosem fognak találni a létezésére.

2022. okt. 9. 20:53
 2/34 anonim ***** válasza:
77%

"Az időt sem tudják konkrétan bizonyítani."

Dehogynem. Tudjuk mérni, ahogy változik a gravitáció és/vagy a sebesség változásával.

2022. okt. 9. 21:01
 3/34 anonim ***** válasza:
81%

Egyelőre nem tudjuk megmondani, de tényleg egyre több dolog arra mutat, hogy nincs.

Ugyanis jelenleg 2 féle folyamatot ismerünk:

- oksági,

- és véletlen.

Ezek közül melyik lesz szerinted a SZABAD akarat?

"Az ateizmus és a nihilizmus is szimplán csak egy vallás"

Ezek nem vallások, nézz utána.

2022. okt. 9. 21:08
 4/34 A kérdező kommentje:
#2 Értem én, logikus is lenne, de erre vannak ellen elméletek, nem bizonyít valójában semmit. Pl. ha én gyorsabban futom le a maratont, mint X, attól még nem fog az idő gyorsabban telni, max. úgy érzem. De mondhatnám azt is, hogy ha ez igaz, amit írsz, akkor az idő tényleg csak egy illúzió.
2022. okt. 9. 21:09
 5/34 anonim ***** válasza:
65%
Miért kell ennyire túlbonyolítani az életet? El tudom dönteni szabadon, hogy most megyek-e moziba vagy sem. Akkor létezik szabad akarat. Tessék😃
2022. okt. 9. 21:14
 6/34 A kérdező kommentje:

"Az ateizmus és a nihilizmus is szimplán csak egy vallás"

Attól függ. Hivatalosan nem vallás, de technikailag csak abban különbözik a kettő, hogy az egyik próbál materialista maradni(De nem tud), a másik meg spirituális dolgokban hisz(Spirituális dolgok nélkül az ember kb. megszűnne "létezni", mivel már maga a létezés sem bizonyítható), mindkettő csak egy világnézet és nem is lehet mondani, hogy az ateizmus nem lehet korrupt is akár. Pl. valaki kitalálta az optimista nihilizmust, oké, ez elméletben pozitívan hangzik, de gyakorlatban valójában elég ellentmondásos a kettő, sok ember mégis ugyanúgy követi birka módra, mint bármelyik más vallást, világnézezet. Ezzel azt akarom mondani, hogy bárki bármit kitalálhat, aztán a bírka nép elkezdheti őt követni, ha úgy tartja kedvük.

2022. okt. 9. 21:22
 7/34 anonim ***** válasza:

Az ateizmus semmiképpen nem vallás.

Egy ateista elképzelhető, hogy valamilyen szinten vallásos lesz, de akkor távolodni fog az ateizmustól.

Ne keverjük a dolgokat.

Ezen kívül a probléma az, hogy te se mondtad meg: PONTOSAN mit jelent neked a "szabad akarat" kifejezés?

Melyik akarat szabad szerinted?

2022. okt. 9. 21:24
 8/34 A kérdező kommentje:
#5 Igen, logikus is lenne, amit írsz, de még mindig nem bizonyítottál semmit. Nem akarom túlbonyolítani, úgyhogy egyszerű leszek: a tudomány szerint a gének nagyban befolyásolják ki vagy, ki leszel, mondhatni, előre megvan írva valamilyen szinten a sorsod, de persze a környezet is sokban befolyásol. Mondhatni, az agyad beprogramozza saját magát a tapasztalai szerint, kb. mint egy AI, na most a döntéshozatallal kapcsolatban az a probléma, hogy az A(Elmész moziba) vagy B(Nem mész moziba) opció választása sem feltétlenül saját döntéseidből történik. Pl. ha valamit utálsz, akkor azt utálod, nem akarod csinálni, de ha szereted, akkor akarod, de persze sok más tényező is befolyásolhatja a döntéseidet(Az agyad döntéseit?), pl. hiába szeretsz moziba menni, nem akarsz most, mert túl sötét van, fáradt vagy, vagy ilyesmi. Érted. Szóval önmagában a döntéshozatal lehetősége nem bizonyíték semmire.
2022. okt. 9. 21:34
 9/34 anonim ***** válasza:
66%
#8 te abban szeretnél hinni, hogy programozott robotok vagyunk, vagy abban, hogy érző lények? Én akkor is inkább az utóbbiban hinnék, ha levezetik képlettel, hogy az első az igaz.
2022. okt. 9. 21:45
 10/34 A kérdező kommentje:

"Az ateizmus semmiképpen nem vallás.

Egy ateista elképzelhető, hogy valamilyen szinten vallásos lesz, de akkor távolodni fog az ateizmustól.

Ne keverjük a dolgokat."

Igen, egy világnézet, pont mint a vallás, kb. mint amikor az emberek azt hitték, hogy lapos a föld, az is egy világnézet volt, vagy amikor én mondjuk negatívan látom a világot, más pozitívan, vagy amikor az én erkölcsi nézeteimbe nem fér bele valami, másikéba meg igen, meg ilyenek. Mindegy mennyire különböznek egymástól, végérvényesen csak világnézetek maradnak. Ha nihilista szemmel nézve nézem, akkor nem tudom miért lenne más, jobb, vagy rosszabb az, ha valaki hisz Istenben és abban, hogy van élet a halál után, mint az, ha valaki szerint nincs, mert hát elméletileg nihilistaként én úgy látom a világot, hogy a végén úgy is minden mindegy, akkor az is mindegy kell, hogy legyen, hogy ki miben hisz, nem? Ha létezik is nihilizmus, vagy ateizmus, az emberek kb. 90%-a, aki annak vallja magát egyáltalán nem az, úgyhogy nincs értelme annak, ha elkezdjük a vallásosokat valláskárosultnak nevezni és egyebek, miközben ők is ugyanazt csinálják "ateista", "nihilista"-ként. Ezért mondtam, hogy ha valaki tud nekem mondani valakit, aki színtiszta materialista, nihilista, ateista, akkor azt megtapsolom.

2022. okt. 9. 21:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!