Hogy hívják azt a vitastílust, amikor valaki szándékosan nem úgy értelmezi a mondataimat, hogy annak legyen értelme?
Valóban félreérthetően fogalmazok sokszor, de csak azért, mert feltételezek minimális intelligenciát a másiktól. Ezeket a félreérthető mondatokat nagyon könnyen félreérthetetlenné tehetné bárki magában, ha építően állna a vitához. De a másiknak általában sokkal fontosabb, hogy nekem ellentmondjon, és éppen ezért a mondataimat pontosan a legszigorúbb nyelvtani szabályok alapján fogja értelmezni.
Például be akarom bizonyítani, hogy egy adott pillanatban a Holdról nézve a Föld és a Nap szögtávolsága nagyobb vagy egyenlő, mint a Napról nézve a Hold és a Föld szögtávolsága. Bizonyításképp azt mondom, hogy a háromszögben a szögek aránya megegyezik a szemközti oldalak arányával.
Erre ő elmondja, hogy a középiskolás matekot se értem; csak a szögek szinuszának aránya egyezik meg a szemközti oldalak arányával, tehát az eredeti állításban sincs igazam, amit bizonyítani akarok.
Miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a bizonyításom jó, és minimális intelligenciával is rá lehetne erre jönni.
A hibám jellege kb. ugyanaz, mint mikor üzletek állítják magukról, hogy zéró emissziósak, miközben van kibocsátásuk, csak kisebb, mint az elnyelésük. Aki a szövegemet kritizálja, az pontosan ugyanennyire értetlenül kell, hogy álljon ezek mellett a zéró emissziós üzletek mellett.
Ha a valóságban annyi történt, hogy te leírtál egy hibás bizonyítást, amire XY rámutatott, ebből hol következik hogy XY ne tudná bizonyítani, amivel te felsültél?
Ha valaki azt állítja, hogy a bizonyításom rossz, tehát a bizonyítandó állításom se igaz, akkor szerintem elég nyilvánvaló, hogy ő egyáltalán nem tudja bebizonyítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!