Miért hiszik azt rengetegen, hogy a készpénz biztonságosabb?
Olyan fura, hogy még a mai napig mennyien használják a készpénzt. Számolgatják a pénztárnál mintha ez biztonságos lenne. Rengetegszer voltam szemtanúja annak, hogy a vásárló után kellett kiabálni mert nem tette el az összes visszajárót, de példának okán évi 2-3x én magam is találok papírpénzt a bevásárlókocsiban.
Szóval adott a kérdés: milyen biztonságot ad a készpénz és miért ragaszkodnak hozzá annyian? Nem csak idősek, sokszor a húszas korosztályban is látom, hogy számolgatják az ezreseket. Egyszer épp órával fizettem és egy barátom megjegyezte, hogy nem is tudná ezt elképzelni, hogy ő így fizessen, mire megkérdeztem, hogy mitől biztonságosabb a papírpénz? De csak csupa erősen vitatható érvet tudott felhozni.
Én legalább 15 éve vásárolgatok a neten mindenfélét, különböző országokból, kontinensekről, itthon is sokat mozgatom a pénzem és még soha nem volt belőle semmi bajom. Ez nem szerencsés véletlen, némi odafigyelést igényel, akárcsak a készpénz esetén.. Manapság már meg sem lehet mozdulni kétlépcsős azonosítás nélkül, tehát ha direktbe leírom valakinek a banki adataimat még úgysem menne vele sokra. Ezért nem értem, hogy hol és mi a rizikó. A csődbe megy a bank nem érv, mert ennyi erővel a ház is leéghet a papír alapú pénzzel együtt.
- elhagyod -> a kártyát is elhagyhatod
- rosszul adnak vissza, nem figyelsz -> rosszul ütik be a terminálba, nem figyelsz
- nincs kisebb? Nem tudnak visszaadni -> kártyával meg nem is mindenhol lehet fizetni
- lehet hamis -> a kártya is
- büdös, koszos, összefirkált, baci paradicsom -> a BKV kapaszkodói, a bevásárlókocsik, kosarak, stb. is, ezek miatt már eleve kezet kell mosni bevásárlás után
- 20 ezerrel elmész vásárolni, itt hagysz 2689-et, ott 7845-öt, amott 3777-et, állandóan számolgatsz, tárcád már tömve apróval, jól adtak vissza? Követhetetlen -> a kártya nagyon is követhető, ez tény, ráadásul nemcsak számodra, hanem a téged megfigyelő "nagy testvér" számára is
- mindig csak tömöd a párna alá, szépen elinflálódik -> a bankszámlán is, csak ott még a bank is külön leveszi a sápot
- nem jó csak egy helyen tárolni, nem biztonságos -> a kártyát sem tudod több helyen tárolni, max ha kettétöröd, de akkor meg használhatatlan lesz :)
- automatából kifogy a pénz, kp felvét költség -> velem még nem fordult elő, a készpénzfelvétel költsége pedig lehet, hogy még alacsonyabb is, mint amit a bank a bent tartott pénzedből lenyúl
- kirabolnak/ elhagyod azt nem tiltod le félperc alatt -> a kártyát sem, lásd egy korábbi válaszoló esetét
- tudsz váltani? Nincs apróm -> hacsak nem automatáról van szó, a boltban tudnak visszaadni, és ha mégsem, akkor lásd fent: kártyát se fogadnak el mindenhol
- nem biztosít senki, nem kártalanítanak -> kártyánál sem jellemző
Plusz még a legfontosabb, amiről eddig senki nem beszélt: ha egyszer eltűnik a készpénz, a bankok irgalmatlan mocskosul, a jelenleginél is sokkal pofátlanabbul meg fogják sarcolni a bankszámlákat. Jelenleg ettől csak az tartja vissza őket, hogy akkor mindenki rohanna kivenni a pénzét, de ha nem lesz ilyen lehetőség...
Nem mondom, hogy egyértelműen és minden esetben rosszabb a kártya, mint a készpénz, de néha jobb készpénzt használni.
szerencsére léteznek olyan bankok, ahol 0 Ft a havidíj, a számlavezetési díj, és úgy összességében minden, így az emelkedő díjaktól nem tartok, az hogy megfigyelhetnek, az egy dolog, de nem csinálok, nem vásárolok semmi illegálisat, hogy bárkit is érdekeljen az én vásárlási előzményem
az pedig tévedés, hogy az eladó jobban jár, ha kidobja a rágót a kártyás vásárlás helyett, ugyanis már pár éve is arányában vonták az összeget, ami ~1%, egy 200 Ft-os rágó esetén ez 2 Ft veszteség a készpénzes vásárláshoz képest [link]
Városban ahol napi szjnten vásárlást meg lehet oldani kártyával.
Téli vásáron meg hasonló helyeken fordul elő h nem lehet kártyázni.
A terminálba látod h mennyi van beütve, a visszajárót fejben ki kell számolnod, és a pénzt is meg kell számolni.
Ha ellopják a kártyád, levesznek annyit ami a napi limited, ill vásárolnak pin kódig. Ha kirabolnak otthon, akkor minden megtakarításod viszik.
De ezt nem értem, miért baj az ha a "tuggyukkik" meg a gyíkemberek megtudják hogy zsemlét vettem az aldiban? Hogy használják fel ellenem ezeket az infokat?
Korábban már említették, hogy a kanadai kamionostüntetésen az állam fogta magát és befagyasztotta a tüntetők számláját. Vagy most újabban a PayPal fagyasztja be a számládat, ha olyat posztolsz a facebookon, ami nekik nem tetszik.
És azt se feledjük hogy minden átutalásnál a bank leszedi a maga sápját, amit te lehet hogy látsz, mert az eladótól vonja le, de az eladó ezt a veszteségét beépíti az árakba.
1. Miért érdekes,hogy a környéken jártam? Amúgy is BP belvárosában szoktam vásárolni, minden nap járok azon a környéken ahol szokott tüntetés lenni.
2. Onnan tudnák hogy tüntettem, hogy megnéznek a kamerákon. Ehhez nem kell kártya.
3. Egészségükre, ha megtudják hogy tüntetni voltam.
4. Ha tüntetek, akkor amúgyse shoppingolok közben.
Továbbra se értem.
Épp most vettem kártyával pékárukat meg száraztésztát, bárkinek készséggel bevallom.
Munkám során párszor találtam gazdátlan 20ezrest a földön. Picit sajnáltam a tulajdonosokat, de boldogan elköltöttem én, nagyjából ennyit használtam kp-t felnőtt életem során.
Hogy velem miért nem fordulhat elő ilyen? Mert még kártyát se kell vinnem sehova, telefonnal pillanatok alatt lehet érintéssel fizetni.
Igen, van olyan, hogy néha nem jó a terminál, 1-2 évente egyszer járok így. Azt viszont meg se tudom számolni hány csalódótt embert láttam (pláne fizetési időszakban) akik nem tudták levenni a pénzüket, mert kifogyott az ATM. Belsős infó: simán van, hogy 1 nap alatt kifogy az ATM és egy hetet kell várni a töltésre.
A számlavezetésemért - kb havi 50-60 tranzakcióval - pontosan 0Ft-ot fizetek havonta, egyedül a kártyának van éves költsége, és ennyi. Szóval még egy forintal nem húzott le engem a bank, és fel sem merül, hogy bármi baj érje a számlámat. Mondjuk ehhez hozzá tartozik, hogy ésszel kell bankot választani, nem OTP-t, és nem a Spermabankot 😀
Az pedig amit itt írnak, hogy követhető vagyok ezáltal, meg, hogy a "nagy testvér" mindent lát... A föld lapos, a gyíkemberek meg léteznek, igaz?
Persze, meg tudnak figyelni, de a telefonodon a mikrofont és a kamerát is be tudják kapcsolni titokban gond nélkül.
A hangsúly szerintem azon van, hogy én K. Zsolt, mégis kit érdekelnék, illetve mire mennek az információval, hogy 2022.10.26-án vettem egy vibrátort az asszonynak, és bankkártyával fizettem? 😀
Teljesen egyetértek veled, annyit tennék hozzá hogy sok kártya éves díjában benne van egy biztosítás is, nekem pl nincs külön gondom a biztosításra ha utazok valahova, mert a visa kártyámhoz jár alapból.
És mindez évi párezer forintért.
Nem tudom mit csinálnak akiktől komoly összegeket húz le a bank.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!