Miért hiszik azt rengetegen, hogy a készpénz biztonságosabb?
Olyan fura, hogy még a mai napig mennyien használják a készpénzt. Számolgatják a pénztárnál mintha ez biztonságos lenne. Rengetegszer voltam szemtanúja annak, hogy a vásárló után kellett kiabálni mert nem tette el az összes visszajárót, de példának okán évi 2-3x én magam is találok papírpénzt a bevásárlókocsiban.
Szóval adott a kérdés: milyen biztonságot ad a készpénz és miért ragaszkodnak hozzá annyian? Nem csak idősek, sokszor a húszas korosztályban is látom, hogy számolgatják az ezreseket. Egyszer épp órával fizettem és egy barátom megjegyezte, hogy nem is tudná ezt elképzelni, hogy ő így fizessen, mire megkérdeztem, hogy mitől biztonságosabb a papírpénz? De csak csupa erősen vitatható érvet tudott felhozni.
Én legalább 15 éve vásárolgatok a neten mindenfélét, különböző országokból, kontinensekről, itthon is sokat mozgatom a pénzem és még soha nem volt belőle semmi bajom. Ez nem szerencsés véletlen, némi odafigyelést igényel, akárcsak a készpénz esetén.. Manapság már meg sem lehet mozdulni kétlépcsős azonosítás nélkül, tehát ha direktbe leírom valakinek a banki adataimat még úgysem menne vele sokra. Ezért nem értem, hogy hol és mi a rizikó. A csődbe megy a bank nem érv, mert ennyi erővel a ház is leéghet a papír alapú pénzzel együtt.
Szerintem senki nem állította hogy 100% biztonság lenne a bankban. Ettől még NAGYOBB a biztonság mint otthon a párnahuzatban.
Történt olyan,hogy egy boltban sz**akodott a rendszer és egyszerűen nem lehetett kártyával fizetni.Csak húzkodták de nem fogadta el.Készpénzzel ilyen nem nagyon eshet meg.
Aztán; készpénz esetén közvetlenebb a visszacsatolás.Szerintem ezért kisebb az esély a túlköltekezésre.
Úgy látom, itt azért vannak bőven érvelések a kp mellett...
Az mindenképp kiemelendő, hogy egy elektronikai eszköz bármikor meghibásodhat, a hálózati kapcsolat befagyhat stb.
Azért nem árt tisztázni a digitális lábnyom fogalmát sem, márpedig a kb 100% kártyával való fizetés igencsak növeli azt.
Ki hisz benne, ki nem, de nyilván az adatokat könnyebben összecsatolják rólad, ha mindig kártyával fizetsz. Kvázi kialakul rólad egy digitális profil... Ne feledjük el, egyik oldalról a kártya, másik oldalról a sütik, és kb minden digitális dolgodat ismerik. Van aki ebben hisz, meg lehet őket érteni.
Valahol lehet, ebből is jön az a hitvallás, hogy hiszem azt, amit látok... Az a biztos, ami a kezedben van és sokak nem bíznak abban, amit materiálisan nem látnak.
Azt se feledjük el, hogy a bankkal való kapcsolattartás költséges. A kártyának, bankszámlának vannak számlavezetési díjai, tranzakciós költségei, ami ugye azt jelenti, hogy azért fizetsz, hogy a saját pénzedhez hozzá tudj jutni. Meg tudom érteni azokat, akiknek ez nem tetszik és felháborító.
Meg tudom érteni mind a bankkártyás létet, mind a kp-t. Válasszon ki mit szeretne, csak tartsuk tiszteletben a másikat, és ne siránkozzunk, amikor az általunk választott opció jól érzékelhető és belátható hátrányával szembesülünk (bedöglő pénztárgép okozta fizetési probléma vagy épp ellopott pénz)...
Anno amikor “átálltam” kártyára, megesett, hogy a boltban hagytam a kasszásnál a kártyám 🤷♀️ tudom, én szétszórtságom…
Viszont a kp-nál az a nagy előny, hogy nem látják “fentről”, hogy hol, mikor és mennyit költöttem. Viszont az aprótól herótom van.
Digitalis profil.. Haver, itt vagy a gyakorin, már 1 millió adatot szedtek rólad össze és árusították ki.
Soha nem rettegtem ezen, elfogadtam, aki meg ezen pánikol folyamat az költözzön barlangba.
A meghibásodó terminál is 1 millióból 1 eset. Én amióta az eszemet tudom kártyával, telefonnal, órával fizetek és még SOHA nem hibasodott meg a terminál. Ez tipikus valamit mondani kell érvelés, gyakorlatilag meg alig fordul elő.
Mindenkinek más ad biztonságot nyilván, de nem kaptam olyan érvet ami minimálisan is elrettentene a kártyától.
Készpénz
- elhagyod
- rosszul adnak vissza, nem figyelsz
- nincs kisebb? Nem tudnak visszaadni
- lehet hamis
- büdös, koszos, összefirkált, baci paradicsom
- 20 ezerrel elmész vásárolni, itt hagysz 2689-et, ott 7845-öt, amott 3777-et, állandóan számolgatsz, tárcád már tömve apróval, jól adtak vissza? Követhetetlen
- mindig csak tömöd a párna alá, szépen elinflálódik
- nem jó csak egy helyen tárolni, nem biztonságos
- automatából kifogy a pénz, kp felvét költség
- kirabolnak/ elhagyod azt nem tiltod le félperc alatt
- tudsz váltani? Nincs apróm
- nem biztosít senki, nem kártalanítanak
Ez most csak hirtelen jutott eszembe, megerőltetés nélkül.
Kedves Kérdező!
Felesleges válaszolni, te elhintetted magadban, mi a jó, és abból nem engedsz érveléssel sem. Amit legutóbb írtál, annak a fele minimum vitatható, fals.
Szóval ez parttalan vita, maradj meg hitednél és tartsd tiszteletben, ha más mást gondol. Te nem vagy meggyőzhető észérvekkel, és feltehetően te sem fogsz meggyőzni senkit, aki KP-párti.
Finito!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!