A lila egy gonosz szín?
A fradista haverom szerint a lila egy gonosz szín. :)
A filmekben a gonosz sokszor feketében van, ezért a fekete egy gonosz szín?
Nincs olyan hogy gonosz szín.
"Az irodalomból, vagy magyar/európai/amerikai... szimbolikából milyen példák vannak a lila színre?"
Épp ezt mondom, hogy nincs olyan ezekben, amiből az következne, hogy a lila gonosz szín...
Akkor rosszul fogalmaztam. (Sorry!)
Tudsz az irodalomból, vagy magyar/európai/amerikai... szimbolikából említeni olyan példákat, ahol a lila mint szín egyáltalán megjelenik? (Bármilyen formában.)
Őszintén szólva bármilyen színről nehéz lenne hirtelen ilyet mondanom, nemcsak a liláról.
Amit neten találtam: "Purple: Royalty, harmony, independence, bravery, arrogance"
És:
"The Color Purple is a 1982 epistolary novel by American author Alice Walker..." és "The Color Purple movingly depicts the growing up and self-realization of Celie, who overcomes oppression and abuse to find fulfillment and independence. The novel also addresses gender equality."
Ezek alapján nem túl népszerű szín. (Tisztelet a kivételnek.) Ellenben a szürkével, ami az elmúlt pár évben elég nagy divat lett.
Bár a kommentek alapján nem akarom megtudni, hogy miről szólna a "Lila 50 árnyalata" c. film/könyv. :D
"Purple is an evil color in Japanese culture. It symbolizes death and mourning in Brazil and Thailand. Exorcists in Japan are usually dressed in purple. In gaming, the meaning of purple is found to be weird and fascinating. According to colour language in games, Purple indicates forbidden and unnatural magic, tainted air and water or a spreading danger which must be stopped. And it’s being called ‘The Colour of Corruption’.
Most of the villains who were once good and later shifted due to some external powers were found to have some element of purple in their appearance."
Na, akkor ezek szerint te azért láttad így, mert animékat, japán rajzfilmeket nézel.
Én pl. azokat nem szeretem, ált. európai/amerikai írásokat olvasok és műsorokat nézek, és ott nyoma nem volt a lila színnel szemben semmilyen negatív szimbolikának.
Az igaz, hogy 1 jel az nem jel, DE bizonyára az sem lehet véletlen, hogy akkor vajon miért pont lilával ábrázolnak részben/egészben bizonyos gonosz (vagy annak tűnő) karaktereket? (Akár filmben, képregényben, animében, játékban.) Ilyen alapon a főkérdés jogos.
Amúgy nem tudom, hogy pl. európai/amerikai írásokban és műsorokban van-e egyáltalán konkrét kollektív jelentése maguknak a különböző színeknek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!