Az emberek általában mit ünnepelnek a névnapon?
Az, aki megváltoztatta a nevét, mint én, elvileg ünnepelhetné, mint az egyéni szabad választást. Bár így sem tartok névnapot.
De az, akinek születésétől ugyanaz a neve, az mit ünnepel rajta? Egyszerűen nem tudom megérteni, most azt ünnepli, hogy őt Lucának, Dénesnek stb. hívják? Eléggé logikátlan ünnep, ha jobban belegondolok.
Névnapot áltában a kereszteltek tartottak, aztán elterjedt.
A keresztények a névnapot is tartják, a zsidók csak a születésnapot.
De mondom, aztán elterjedt szinte minden kultúrában a névnapozás. Viszont sokkal nagyobb a jelentősége a születésnapnak, ami érthető.
A kereszteléskor kapod annak a szentnek a nevét, akit a szüleid a védőszentednek választottak. Ezért is, hogy évszázadokig a legnagyobb számban adták a Mária, József, István, Mihály stb. neveket.
A névnapozás értelme az, hogy a születéskor kapott név a személyiséged meghatározó részévé válik. Tehát a névnapod a születésnapoddal egyikorú, tehát a neved által téged ünnepelnek.
Na itt most nekem meglepő az előzőek válasza :) Legalább értem, miért fontos ez egyesek számára.
A mi családunkban nem volt szokás, aztán jött a párom és nála szokás. Szóval a nagyitol kezdve mindenkit figyelni kell :D én
Azóta jöttem rá, mikor van az enyém. Persze arra senki se emlékszik :D nekem
Itt kicsit beütött a dolog … szerintem
Nem az a fontos, kit hogy hívnak, ez a védő szent dolog egyre kevésbé játszik szerepet.
Persze tiszteletben tartom, de nálunk szerintem inkább illedelmi kérdés, ami velünk együtt fog eltűnni, hisz én nem fogom elvárni , vagy a párom
Pl a gyerekeinktől. Max ha ők úgy érzik.
Most vagy tovább adjuk vagy nem, de nyilván nem
Fogjuk, mivel nekünk se eredendő szokás.
Még 1 ok az ivásra.
Én se látom értelmét, sok év kutatómunka után, ezt az indokot találtam.
"De mondom, aztán elterjedt szinte minden kultúrában a névnapozás. "
Magyarországon kívül?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!