Miért nekem kell vékonynak lennem ahhoz, hogy ne body shamingeljenek?
Oké, túllépek azon, hogy mennyire rühellem, amikor valaki képtelen magyarul kifejezni magát. Lépjünk túl...
Az emberek - főleg a gyerekek - nagyon aljasak tudnak lenni. Általános jelenség, hogy sokan attól próbálják magukat többnek gondolni, hogy másokat becsmérelnek. Erre csak két megoldás létezik: 1. Komolyabban kellene fellépni a bántalmazások (és nem csak a fizikai bántalmazás) ellen, 2. tudatosítani kellene az emberekben, hogy mások véleményére nem kéne adni.
Ne gondolja azt senki, hogy ha más lenne a testalkata, akkor nem bántanák. Vadállati ösztönök ezek. Olyanok, mint a baromfiudvarban a kakasok. Csipkedik egymást, és aki a legagresszívebb, az lesz az úr. Az, hogy épp mit használnak fel arra, hogy az illetőt bánthassák, az már egy másik kérdés. Ha valaki teltebb, akkor azt. Ha vékonyabb, akkor azt. Ha ideális a testtömege, akkor akár mindkettőt is. Vagy ha egyikkel sem találnak fogást, akkor előhozakodnak majd a tanulmányi eredménnyel. Ha rossz, akkor azért, mert buta, ha jó, akkor azért, mert stréber. Vagy bántják majd a hajszíne, a szemszíne, az arcformája, a szemüvege, stb. akármi miatt.
Én csak azt szeretném hozzátenni, hogy aki azzal védekezik, hogy azért szégyenít meg másokat, mert aggódik az egészségük miatt, az hazudik. És benne dolgozik a bizonyos lelkiismeret,mert egyszerűen csak undorodik a kövér emberek látványától, ami elég felszínes dolog és szar lehet beismerni magának. Esetleg tudatalatt, evolúciósan fél, hogy elzabálják előle az ételt.
A kövér ember létezése nem propaganda a túlsúly mellett. Tudjuk azt is, hogy nem vagyunk normálisak és egyértelmű, hogy a normál testalkat a szép és egészséges. De ettől függetlenül én is ember vagyok és mások szólásszabadságának az én méltósághoz való jogom kellene legyen a határa.
De ehhez képest tegnap mikor a buszmegállóban álltam, az elhúzó autóból kiüvöltöttek, hogy koca vagyok. Minden héten beszologatnak az utcán, és természetesen gyerek meg fiatal korban ezek még sűrűbben és még durvábban fordulnak elő.
Kövér vagyok, igen. Nem kellene kövérnek lennem, igen. De sajnos vagy sem, ember vagyok. És nem azért kell abbahagyni a szégyenítést, mert a kövérség jó, hanem azért, mert a szégyenítés rossz.
#16: Kicsit más téma, de érintőlegesen ehhez kapcsolódik. Az emberek imádják a frusztrációikat másokon levezetni. Persze, általában kitalálnak hozzá mindig valami cuki kis ideológiát, hogy miért szólnak bele abba, amihez semmi közük.
Ma reggel mentem a munkahelyemre. Kétszer vagyok oltva COVID ellen (jövő héten kapom a harmadikat), de hordok maszkot, egyrészt, mert az a védelem nem nyugtat meg, ami mellett munkatársam hetekig fetrengett otthon lázasan (nem vagyok oltásellenes, de tudom, hogy közel sem 100%-os a védelem), másrészt meg allergiásként még kapóra is jön, mert nem kell így antihisztamint szednem. Na, ma reggel egy öntudatos nyugdíjas úgy érezte, neki feltétlenül belém kell kötnie. Miért hordok én maszkot? (Meg persze részletesen kifejtette, hogy nincs semmiféle vírus, Orbán Viktor is megmondta...) Ráadásul az ilyen nem is ritka. Legalábbis errefelé. (Gy-M-S megye.) Átlagosan hetente kapok kisebb-nagyobb beszólásokat. De most őszintén: mi köze van hozzá? Mi jogon szólogat be bárki a másiknak olyasmiért, amihez semmi köze? Vajon ők mit szólnának, ha mások beszólnának nekik mondjuk az öltözködési stílusuk miat, vagy ha alkoholfogyasztó az illető, akkor emiatt?
Egyébként az egészség miatt sem kellene ostoroznod magad. Mondjuk nem mindegy, milyen szintű kövérségről beszélünk, de nagyon könnyen rásütjük valamire, hogy egészségtelen... közben meg az egészséget rengeteg dolog együttese határozza meg. Egyik nagypapám például masszívan alkoholista volt. Erre megélt majdnem 90 évet. Munkatársamat meg majdnem 50 évesen elvitte a szíve, pedig egészségesen élt. Előbb-utóbb a szervezetünk úgyis megadja magát. Inkább arra kéne törekedni, hogy azt az időt kellemesen, boldogan töltsük el. :-) A stressz és a boldogtalanság még nagyobb gyilkos tud lenni, mint az, ha testalkatilag, vagy étrendileg valaki "nem egészséges".
De hosszasan lehetne filozofálni ezen...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!