Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Valójában mire van szükségünk?

Valójában mire van szükségünk?

Figyelt kérdés
Már sok kérdésben olvastam, hogy a minket körülvevő dolgok közül az embernek alapvetően nincsen sok mindenre szüksége, csak a fogyasztói társadalom erőlteti ránk. Pl. ha akarnánk tudnánk-e internet nélkül is munkát végezni?

2022. júl. 1. 13:49
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
81%

kb. 20-30 évvel ezelőttig is internet nélkül végeztük a munkánkat. Tehát lehet - csak nem lenne egyszerű visszaállni azokra a módszerekre. Mert minden adat, minden ügyintézés, sokezer dolog már az elektronikus térben van.

Persze jóval több ideig tartana... Valószínűleg fiatal vagy, az én kezdő koromban - egy nagy kutatóintézetben - voltak ún. kézbesítők. Akik a nyolcadik emelet 89-es szobából levitték a papírokat a 2. emelet 20-ba... És így tovább... Ez volt a munkájuk.

2022. júl. 1. 13:53
 2/29 Dr.med.habil. Genya ***** válasza:
100%

Más kérdés, a szükség, és más a kényelem.

Kényelmes pl a robotporszívó, mosogatógép, beállítható főzőlap, stb stb, drágább, kényelmesebb autó, nyaraló, de nem feltétlen szükségszerű.

Én ezek nélkül mégsem élnék, és azért ezekhez részemről a befektettet munka megéri. De pl. már nem dogloznék 2 munkahelyen, csak hogy...hát nem is tudom, mit vegyek meg, érted.

De minenkinek más a szükség. Én pl el nem tudnám képzelni az életem kutya nélkül. Másnak meg púp a hátán.

Egy általános szükséget meg lehet határozni: pl ház, étel, ruha, fűtés, emberi kapcsolatok, akár Maslow piramisa által, de azért egyénenként változó lehet.

2022. júl. 1. 13:55
 3/29 A kérdező kommentje:
1. Jó, azt értem hogy az ún. futármunkát kiváltottuk az internettel. De szerinted van-e olyan határ amikor a technológia inkább árt mint használ az emberiségnek?
2022. júl. 1. 14:05
 4/29 anonim ***** válasza:
36%
NÉzd, senki nem akar manapság 16-18 órát a létfenntartásáért dolgozni... Vissza lehet dobni a modern technológiákat, de akkor nix szabadság, nix nyaralgatás, meg bambi-zizi-körhinta.... A dédszüleid korában látástól vakulásig dolgozni kellett.
2022. júl. 1. 14:23
 5/29 anonim ***** válasza:
83%

Nem önmagában a technológia a gond, hanem ha rossz módon használja valaki.

Amikor én voltam fiatal, ha valamit akartunk közölni bárkivel is, levelet írtunk, amire kb két hét múlva érkezett válasz.

Ha netán sürgös volt és telefonon akartuk megbeszélni, akkor elmentünk a postahivatalba, kértünk egy összeköttetést, jó esetben egy óta alatt megvolt a vonal, akkor tudtunk beszélni, de csak ami szükséges volt, mert egyrészt igen drága volt a beszélgetés percdíja, másrészt igen sokszor egyszerüen megszakadt a vonal, jó volt, ha tíz percet lehetet beszélni.

Ha valamit me akartunk tudni, el kellett menni egy könyvtárba, megkeresni a megfelelö könyvet és abban nézni utána a témának.

Ma egyszerüena telefonon írsz valakinek, küldesz egy üzenetet, vagy megnyitod az interneten a keresöt és minden megvan pár perc alatt.

De ez csak pár példa, az élet minden területén megvan ez a változás.

Ennek van sok elönye is, és sokkal kevesebb a hátránya.

Persze el lehet gondolkodni azon, hogy X éve minden müködött internet, technikai fejlödés nélkül, de ma már senkinek nem tetszene, ha nem lenne mosógép, mosogatógép, autó/autóbusz, ipari szövögép, varrógép, eszterga, füreszgépek, munkagépet, hanem mindent úgy kellene végezni, mint 200-300 éve, mert "akkor is meg tudták csinálni az emberek", illetve nem volt szórakozási, kulturálódási lehetöség sem igazán: elmehettél egy-egy koncertre, színházba, esetleg moziba, de nem volt rádió vagy TV amit bekapcsolhattál volna, nem volt semmilyen szórakoztató vagy kommunikációs készülék - ez igaz, de ma más senki nem akarna úgy élni, mint akkor.

Szóval nem CSAK a futármunkát, hanem rengeteg egyebet is kiváltottunk aa technika és az internet segítségével, ugyan nem tudom, hol élsz, mit dolgozol, mivel töltöd a szabadidödet, de ha végig gondolod, hamar észre fogod venni, gyakorlatilag semmi nem müködne a régi módszer szerint.

2022. júl. 1. 14:31
 6/29 A kérdező kommentje:
4. Akkor valóban az-az emberiség küldetése hogy csak pihengessen, nyaralgasson? Nem tudom, de én egy idő után biztosan halálra unnám magam.
2022. júl. 1. 14:32
 7/29 anonim ***** válasza:

6: csak egy példa volt, nem azt mondtam, hogy ez lenne az élet célja!!!

A kézbesítő is csak egyetlen kiragadott példa akart lenni... A fene se fogja felsorolni a több tízezer dolgot, ami megávltozott.

2022. júl. 1. 14:34
 8/29 A kérdező kommentje:
5. Igazából nem is arra vagyok kíváncsi hogy tudnánk-e élni internet nélkül? Hanem arra hogy mi az a munkakór ahol tudnánk nélkülözni ha akarnánk?
2022. júl. 1. 14:39
 9/29 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, te hogy vagy vele, nekem nem az az életem, hogy doglozzam, ami ugyan szükséges a megélhetéshez, de nem sok örömet, pozitív élményt ad. Alternatívaként nem csak az van, hogy nyaralgatsz, fekszel egy pléden és napozol, meg pihengetsz, rengeteg egyéb értelmes dolgot lehet csinálni, tanulni, kirándulni, hobbikkal foglalkozni, csupa olyasmi, amivel értelmesen töltöd az idödet és örömet szerez neked.

Inkább lenyírom a füvet egy fünyíróvan fél óra alatt, minthogy fél apig kaszálgassam, vagy berakom a ruhákat a mosógépbe, és két óra múlva tisztán kiveszem, minthogy több órát súrolgassam, tönkretegyem a kezem vele.

A megmaradt idöben most például angolul meg oroszul tanulok, kézmüves táskákat készítek ismerösöknek, barátoknak, ha van kedvem, föbb fogásos menüt készítek a családnak, barátoknak, vagy megkeresem valami ritka növény vagy emlékmü helyét egy kirándulás keretében, esetleg elmegyek egy kiállításra, stb.

Az, hogy nem kell tizenórákat dolgozni, nem jelenti azt, hogy ehelyett unatkozni kell, aki nem képes ennél többre, annak az értelmi vagy képzettségi szintjével illetve az igényeivel van komoly baj.

2022. júl. 1. 14:39
 10/29 anonim ***** válasza:

" Igazából nem is arra vagyok kíváncsi hogy tudnánk-e élni internet nélkül? Hanem arra hogy mi az a munkakór ahol tudnánk nélkülözni ha akarnánk?"

Elvileg bárhol lehetne nélkülözni, csak akkor az élet visszaállna az 50 évvel ezelötti szintre, amit ma nem akarna senki, legalább is, ami a saját kényelmét illeti.

Ez olyan, hogy elvileg lehetne, de nem érdemes, és többet veszítenénk vele, mint amit nyerhetne bárki is.

2022. júl. 1. 14:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!