Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Fiatalként hogyan lehet...

Fiatalként hogyan lehet elviselni a szegénységet?

Figyelt kérdés
Mindig azt gondoltam, hogy teljesen átlagos körülmények között nőttem fel mert a szüleim mindig dolgoztak és a kerestük lehetővé tette, hogy mindenünk meglegyen, semmiben se kelljen hiányt szenvednünk. Viszont amióta egyetemre járok körülbelül egy nincstelen földönfutónak érzem magam... Nem egy elit helyen tanulok és élek, de a környezetemben (barátaim, szaktársak, lakótársak, oktatók stb.) valahogyan mindenki sokkal magasabb színvonalon él, mintha két külön világban élnénk. Nekik a világ legtermészetesebb dolga az, hogy pl. eljárnak menő helyekre bruncholni vagy vacsorázni, több ezer forintos kávékat isznak, márkás holmikat vesznek, utazgatnak ide-oda vagy többeknek van saját lakása, saját autója is. Az oktatóink is úgy ajánlgatnak nekünk mindenféle külföldi programokat mintha mindenki ki tudna fizetni rájuk több százezer forintot és még számon kérnek, hogy mégis miért nem akarsz menni, ne legyél lusta, ez milyen jó lehetőség... Engem ez frusztrál a legjobban, hogy úgy érzem mintha az én "valóságom" nem is létezne. Ugyanis nem az zavar, hogy én ezeket a dolgokat nem engedhetem meg magamnak (persze, tök jó lenne stb., de eddig sem ezen a színvonalon éltem és el tudom fogadni, nem érzem nagy lemondásnak vagy nagy hiányosságnak az életemben), hanem az zavar, hogy folyamatosan magyarázkodnom kell az anyagi helyzetem miatt és senki nem is érti meg az én helyzetemet. Többször kerültem már olyan szituációba ezen anyagi különbségek miatt, amit kellemetlennek vagy akár megalázónak éreztem. Például a szociális kapcsolatok terén ez egyértelmű hátrány, mert mondjuk sok programon nem tudok részt venni mert nem engedhetem meg magamnak vagy nem tudok hozzászólni egyes témákhoz vagy egyszerűen csak totál megszégyenítve érzem magam (pl. mikor megkérdezik, hogy de hát miért nem költözöm akkor egyedül albérletbe vagy veszünk lakást, mert ők biztosan nem laknának koliban fúj) és még sorolhatnám. Zavar, hogy még jól is tudnám magam érezni így, ha nem lenne folyamatosan a pofámba vágva az, hogy nekem mennyire szar.
2022. jún. 10. 14:17
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát nekem ez elég fura. Az Eltére jártam 5 éve, és szó sem volt ilyenekről. Max kocsmázni jártunk, és együtt röhögtünk azon, hogy csóró egyetemisták vagyunk. Meg gondoloztunk, hogy megengedjük-e magunknak a büfés szendvicset, vagy együk az otthonról hozottat, csak ugye a büfés mindig finomabb.

Nem tudnál valahogy hasonló anyagi helyzetű emberekkel ismerkedni? Biztos nem csak te vagy egyedül aki nem gazdag.

Ha az oktató meg ilyen sügér, hogy lustának nevez, mert nincs pénzed külföldi kiruccanásra, akkor neki is meg kell mondani, hogy nem azért mész, mert nem akarsz, hanem mert nem jut rá.

De amúgy vagy valami extra burzsuj szakra jársz, vagy én nem tudom, de ilyet még nem is hallottam, pedig elég masszívan budapesti egyetemista közegben mozgok. A jogi karosokról van max pár ilyen jellegű vicc, de onnan is ismerek teljesen átlagos anyagi helyzetű lányt.

2022. jún. 10. 16:10
 12/15 A kérdező kommentje:
Nem tudom hol vagy hogyan tudnék másokkal is megismerkedni, mert az egyetemen nem sikerül máshol meg... azt sem tudom hova tudnék még eljárni, emberekkel találkozni stb. mert itt is szembeköszön az, hogy a legtöbb dologra nincsen pénzem vagy úgy egyáltalán mégis hol lennének hozzám hasonló emberek, ahova egyedül is el lehet menni és társasági élmény. Úgyhogy az egyetemen és munkán (ott pedig nálam sokkal idősebbek vannak) kívül nem is járok sehova. Nem járok egyébként burzsuj szakra, ráadásul nem is Budapesten tanulok, már csak ezért sem értem én sem. Biztosan vannak itt is hozzám hasonlók, nem tudom miért sikerül mindig ilyen embereket kifognom.
2022. jún. 10. 16:21
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Elég ritka az eseted,mert általában tényleg szoktak szegényebbek/átlagosabbak is lenni kb minden szakon. Más szakokkal nincsenek közös óráitok? Ott lehetne még esetleg ismerkedni.

(Ha nem indiszkrét: Melyik városban tanulsz?)

2022. jún. 10. 17:48
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk is volt ilyen oktatónk, aki folyamatosan az utazást erőltette, lustának nevezve, amiért nem mentünk. :DDD

Barátkozz amúgy hasonló anyagi helyzetű emberekkel. Én Miskolcon tanultam, szóval nekem nem volt nehéz, de lehet, hogy egy pesti egyetemen arányaiban több a gazdag, mint akikről beszélsz.

2022. jún. 10. 18:23
 15/15 A kérdező kommentje:
Csak a saját szakommal vannak óráim, max. egy-egy szabvál ugye, de azokon nem annyira ismerjük meg egymást. Pécsett tanulok.
2022. jún. 10. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!